Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O victimă a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 a fost identificată după aproape 16 ani

Victima, un bărbat, este a 1.641-a persoană identificată, însă alţi 1.112 oameni care şi-au pierdut viaţa rămân încă neidentificaţi, la 16 ani după atac.

 

Înainte de anunţul facut ieri, au trecut peste doi ani de la identificarea ultimei victime – în martie 2015.

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea.

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.753 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

 

 

Televiziunea Al Jazeera este forţată să îşi încheie activitatea în Israel. Anuntul este facut de ministrul Comunicaţiilor israelian, citat de The Hollywood Reporter. Care sunt următorii paşi?

 

Acreditările reporterilor urmează să fie anulate, transmisiunile prin cablu şi satelit să fie oprite, iar birourile Al Jazeera din Ierusalim să fie închise după cum a anunţat oficialul.

Astfel, Israel s-a înscris în rândul unor ţări precum Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, în demersurile de a împiedica Al Jazeera să funcţioneze în aceste state şi în teritoriile palestiniene ocupate.

Demersul vine după doar o lună de la solicitarea formulată de un grup de cinci ţări arabe în vederea închiderii Al Jazeera, după un conflict diplomatic cu Qatar, pe care l-au acuzat că sprijină terorismul.

Criticile Israelului la adresa televiziunii Al Jazeera au fost generate de materialele difuzate de aceasta despre conflictul palestinian. Luna trecută, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat televiziunea de incitare la violenţă prin difuzarea unor materiale despre evenimente recente legate de Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim.

Drept răspuns, Al Jazeera a transmis că ”denunţă” decizia Israelului, o ţară care a pretins că e ”singurul stat democratic din Orientul Mijlociu”. Reprezentanţii televiziunii au adăugat că ministrul israelian al Comunicaţiilor nu a putut argumenta cu un exemplu de buletin de ştiri sau situaţie care să arate că televiziunea a eşuat să demonstreze profesionalism şi obiectivitate în materialele sale din Ierusalim.

Totuşi, potrivit Reuters, demersul împotriva Al Jazeera nu pare a fi iminent, un oficial israelian declarând că este necesară parcurgerea unui proces legal pentru punerea în aplicare a majorităţii paşilor propuşi.

Televiziunea Al Jazeera a fost cenzurată şi de guvernul din Egipt. În 2014, trei angajaţi ai Al Jazeera au fost condamanţi la şapte ani de închisoare în această ţară, iar birourile televiziunii au fost închise. Dintre cei trei angajaţi, doar doi au fost eliberaţi, cel de-al treilea aflându-se încă în închisoare.

 

Preşedintele turc a lansat un nou atac dur la adresa Germaniei. Este cea mai recentă ieşire nervoasă a lui Erdogan, care vine în contextul în care, la finalul lunii viitoare, în Germania sunt alegeri parlamentare, iar Angela Merkel vrea un nou post de cancelar.

 

Erdogan este deranjat că Berlinul refuză să-i predea pe unii dintre presupușii organizatori ai puciului eşuat de anul trecut.  

„Germania îi sprijină pe terorişti. Le-am trimis dosare. I-am trimis lui Merkel 4.500 de dosare, dar nu am primit niciun răspuns pentru niciunul dintre ele. Dar atunci când un terorist e arestat sau reţinut aici, ei (n.r. - germanii) ne spun să trimitem înapoi acea persoană. Prin urmare, ei îşi permit să nu ne trimită teroriştii aflaţi la ei, dar îi cer pe cei de la noi”, a acuzat președintele Turciei.

Recep Tayip Erdogan a criticat de mai multe ori Berlinul în ultimele luni. Printre altele, este nemulţumit că germanii au interzis unor miniştri turci să participe la mitinguri electorale în această ţară. A urmat un întreg război al declaraţiilor, concretizat luna trecută prin retragerea trupelor germane de la baza militară a NATO de la Incirlik.