Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord a reuşit să miniaturizeze suficient o bombă nucleară (The Washington Post)

Sunt concluziile secrete ale unor experţi din cadrul spionajului american, dezvăluite de The Washington Post.

Această capacitate ar marca un progres semnificativ pentru Coreea de Nord, care ar deveni astfel o putere nucleară deplină, subliniază cotidianul american, care a aflat acest lucru dintr-un raport confidenţial finalizat luna trecută de Agenţia americană pentru informaţii militare.

Până acum, regimul de la Phenian a testat mai multe dispozitive atomice şi a reuşit două lansări ale unor rachete balistice intercontinentale capabile să atingă Statele Unite, însă capacitatea sa de a instala o bombă atomică într-unul dintre aceste lansatoare era încă pusă la îndoială.

Comunitatea serviciilor de informaţii era în general convinsă, în pofida faptului că au trecut zece ani de la primul test nuclear al Phenianului, în octombrie 2006, că Nordul mai avea nevoie de câţiva ani în vederea miniaturizării unei arme atomice - un proces complex.

Alt raport oficial american arată că dictatorul nord-coreea Kim Jong-un dispune de aproximativ 60 de bombe atomice, notează The Washington Post, care subliniază că mulţi experţi consideră acest număr mult prea mare.

State membre UE au început să trimită migranţi care au ajuns în ultimele cinci luni în Europa - prin Grecia - înapoi în această ţară, pentru ca cererile de azil să le fie evaluate de către autorităţile elene. Citim mai multe despre subiect  in The Associated Press.

Serviciul grec pentru azil a anunţat că Atena a primit peste 400 de solicitări în acest sens.

Potrivit reglementărilor europene, migranţii sunt obligaţi să ceară azil în ţările pe teritoriul cărora intră pentru prima oară în Uniune.

Însă aceste reglementări au fost suspendate în 2015, în contextul în care sute de mii de oameni, marea majoritate refugiaţi sirieni, au intrat pe teritoriul Greciei.

Comisia Europeană (CE) a anunţat că un număr de state membre UE au cerut să trimită migranţi înapoi în Grecia şi că au cerut totodată ca Atena să lea dea asigurări că are instalaţii în care să-i primească în mod adecvat.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că reglementările în domeniul azilului au fost reintroduse în decembrie.

Doi psihologi care au ajutat CIA să conceapă programul de interogare de după atentatele teroriste de la 11 septembrie urmează să fie judecaţi în septembrie pentru promovarea utilizării unor metode de tortură precum simularea înecului, înfometarea şi înlănţuirea deţinuţilor în poziţii de stres extreme, scrie AFP.

Procesul, lansat de Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile din partea foştilor deţinuţi, urmează să fie primul proces împotriva ”programului torturii”.

În acest dosar sunt vizaţi psihologii James Mitchell şi Bruce Jessen, recrutaţi de CIA în 2002 cu scopul să conceapă şi să ajute la desfăşurarea interogatoriilor unor suspecţi în războiul împotriva terorismului capturaţi în Afganistan şi în alte locuri.

Cei doi au fost plătiţi cu suma de 80 de miliaone de dolari pentru activitatea lor, care a inclus un ajutor în interogarea lui Khalid Sheikh Mohammed, considerat ”creierul” atentatelor comise de Al-Qaida pe 11 septembrie 2001, şi a lui Abu Zubaydah, alt reprezentant de rang înalt al grupării.

Ei sunt acuzati că au profitat financiar de pe urma torturării ilegale a tanzanianului Suleiman Abdullah Salim, a libianului Mohamed Ahmed Ben Soud şi a afganului Gul Rahman.

Primii doi au fost eliberaţi mai târziu, după ani de încarcerare, însă Rahman a murit de hipotermie într-o celulă a unei închisori CIA, în noiembrie 2002, după două săptămâni de ”tortură brutală”.

Tribunalul a respins argumentul psihologilor potrivit căruia ei nu sunt deloc responsabili de activităţile de interogare ale CIA şi că nu au nimic a face cu interogarea celor doi bărbaţi.