Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cresc tensiunile Coreea de Nord-SUA (AFP)

Regimul de la Phenian spune ca Donald Trump este "irational" dupa ce presedintele american ameninta si mai mult Coreea de Nord, afirmând că arsenalul nuclear american este  mai puterni” ca niciodată, scrie AFP.

Trump a scris pe Twitter că speră să nu fie nevoit să folosească vreodată această ”putere”, însă declaraţiile sale sunt ecoul retoticii inflamante a regimului lui Kim Jong-un şi marchează un nou palier, spectaculos scriu analistii citati de AFP.

În replică, Phenianul a afirmat în această dimineață că președintele american Donald Trump este "lipsit de rațiune" și că doar forța funcționează în cazul său. Astfel armata nord-coreeană își va încheia la mijlocul lunii august planurile privind un atac împotriva teritoriului american Guam, o mică insulă din Pacific de o importanță strategică pentru Statele Unite. Acest plan, care ar conține un tir cu patru rachete ce ar survola Japonia, va fi prezentat spre aprobare lui Kim Jong-Un și va constitui un "un avertisment crucial la adresa SUA", precizează agenția de presă nord-coreeană.

Reacţiile internaţionale faţă de această schimbare bruscă de ton a liderului de la Casa Albă sunt diverse. Parisul a apreciat că Trump a dat dovadă de determinare, în timp ce Berlinul a îndemnat toate părţile ”la reţinere”.

China, singurul aliat veritabil al regimului nord-coreean, a îndemnat la evitarea ”faptelor şi acţiunilor” susceptibile să sporească tensiunile în peninsulă.

Phenianul a fost vizat în weekend de o nouă serie de sancţiuni ONU, care ar putea să-l coste venituri în valoare de un miliarde de dolari pe an şi care restrâng schimburi comerciale cruciale cu China, principalul său partener economic.

Contextul este şi mai grav, în contextul în care ziarul The Washington Post (WP) a dezvăluit progrese militare nord-coreene.

Această ţară izolată este dotată de-acum cu arme nucleare susceptibile să fie plasate în rachete balistice, inclusiv rachete balistice intercontinentale, potrivit concluziilor unui raport confidenţial finalizat în iulie de Agenţia americană pentru informaţii militare (DIA).

Specialişti au însă păreri divergente, de mult timp, cu privire la adevăratele capacităţi ale Nordului, mai ales în a miniaturiza un focos nuclear astfel încât să-l monteze într-o rachetă.

Însă toate serviciile sunt de acord cu privire la faptul că Phenianul a progresat mult de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un, în decembrie 2011.

SUA au catalogat drept "nepotrivită" vizita președintelui rus Vladimir Putin în Abhazia, regiune separatistă georgiană a cărei independență a fost recunoscută de Moscova după conflictul militar de la începutul lunii august 2008 cu Tbilisi, scrie Washington Post.

"SUA îndeamnă Rusia să-și retragă forțele pe pozițiile de dinainte de război" și să "revină asupra recunoașterii regiunilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud", declară Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

Rusia menține în prezent mii de soldați în aceste două regiuni separatiste, considerate de Tbilisi ca fiind teritorii sub "ocupație".

În timpul vizitei sale, Putin a declarat că Rusia va continua să "garanteze cu fermitate securitatea și autodeterminarea Abhaziei, a independenței sale", adăugând că "este sigur că acest lucru se va întâmpla și în viitor". Tbilisi a denunțat deja marți această vizită, ce intervine în "continuarea politicii deliberate a Moscovei față de Georgia", în opinia sa.

Diplomația americană își reiterează "sprijinul său total" față de respectarea "suveranității și integrității teritoriale ale Georgiei".

Relațiile între Washington și Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului rece, în urma acuzațiilor privind presupusa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale americane de anul trecut și a rolului Rusiei în situația din Ucraina și din Georgia.

Negocieri dure pentru Brexit. Marea Britanie susţine că UE propune drepturi de rezidenţă limitate pentru britanici. Informația vine de la ministrul britanic pentru Brexit, David Davis,citat de Reuters.

Viitoarele drepturi ale cetăţenilor britanici care trăiesc în Uniunea Europeană şi ale cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale primei runde de negocieri pentru Brexit. UE a subliniat că nu va discuta despre un viitor acord comercial până la soluţionarea acestei probleme.

Într-o scrisoare prin care a informat parlamentarii din camera superioară a legislativului britanic despre stadiul negocierilor pentru Brexit, David Davis a precizat că UE oferă doar drepturi de rezidenţă limitate pentru britanici.

Comisia Europeană nu a comunicat niciun răspuns la scrisoarea lui David Davis. Următoarea rundă de negocieri privind Brexit este programată pentru ultima săptămână din luna august.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a spus că au fost identificate punctele în care există un acord şi cele în care sunt divergenţe. Barnier a lăsat de înţeles că Marea Britanie nu şi-a exprimat cu claritate poziţia şi aşteptările.