Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atacul de la Barcelona, principalul titlu din presa internaţională

CIA a avertizat autorităţile catalane în urmă cu două luni că oraşul este vizat de jihadişti (El Periodico)

Cum arată principalele pagini din presa spaniolă după atacul terorist de la Barcelona

Azi nu putem să vorbim despre sport, este titlul de pe prima pagină a cotidianului sportiv Marca. Ziarul pune pe coperta imaginile folosite de presă pentru a reda teroarea de pe Las Ramblas.

 

Autorităţile catalane ar fi fost avertizate de acest pericol în urmă cu două luni, de CIA. Serviciul secret facea referire la Barcelona şi în special la zona Las Ramblas. Oraşul era o ţintă evidentă după atacurile din alte oraşe europene importante, precum Paris, Londra şi Berlin, a afirmat agenţia americană de informaţii.

Între timp, la sfârşitul lunii iulie, pe un cont de Twitter asociat cu aşa-numita grupare Statul Islamic, care a revendicat atacul din Barcelona, a apărut un mesaj potrivit căruia un atac în Spania este iminent.

Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de ieri, de la Barcelona, anunţă BBC News.

Printre cei aproximativ 100 de răniţi se află şi doi români. Anterior, agenţia spaniolă pentru protecţie civilă a anunţat că printre victim se află cetăţeni din Franţa, Germania, Spania, Olanda, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungaria, Peru, România, Irlanda, Grecia, Cuba, Macedonia, China, Italia şi Algeria.

Palatul regal spaniol a condamnat sângerosul atentat şi i-a catalogat pe autori „asasini, simpli criminali care nu ne vor teroriza”, scrie The Associated Press. Reacţia premierului spaniol Mariano Rajoy a venit într-un mesaj postat pe Twitter în care a declarat că „teroriştii nu vor distruge niciodată un popor unit care iubeşte libertatea şi respinge barbaria. Întreaga Spania este alături de victime şi familiile” lor.

Guvernul a decretat 3 zile de doliu naţional în Spania. Monumente din întreaga lume şi-au stins luminile sau au fost luminate într-un mod special în semn de omagiu pentru victimele atacului terorist de ieri (Daily Telegraph)

La Turnul Eiffel, din Paris – oraş care la rândul său s-au confruntat cu trauma mai multor atacuri teroriste în ultimii trei ani – luminile au fost stinse, în semn de doliu. În Statele Unite, vârful One World Trade Center din New York, monumentul ridicat după atentatele din 11 septembrie 2001, a fost luminat în roşu şi galben, culorile drapelului spaniol.

Pe de altă parte, Empire State Building a fost luminată în roşu, albastru şi galben, culorile drapelului catalan.Primăria din Tel Aviv a fost iluminată, la rândul său, în culorile drapelului spaniol, în semn de solidaritate cu victimele atacului. Între timp, autorităţile au decis ca drapelele să fie coborâte în bernă la mai multe clădiri guvernamentale.

Poliţia spaniolă a ucis cinci persoane în oraşul Cambrils, pentru a opri o a doua tentativă de atac terorist, la scurt timp după cel din zona Las Ramblas (BBC)

BBC anunţă că atacatorii purtau centuri cu explozibil. Guvernul catalan a anunţat oficial că atacul de la Cambrils are legătură cu atacul cu maşină de pe Ramblas, din Barcelona, soldat cu 13 morţi, relatează Associated Press. Ministrul de Interne al regiunii, Joaquin Forn, a declarat vineri că atacul de la Cambrils “urmează aceeaşi cale”. „Există o legătură”, a adăugat el.

Oficialul nu a precizat, însă, ce leagă atacurile, dar a confirmat că şoferul maşinii care a intrat în mulţime este încă în libertate.

La Cambrils, o staţiune aflată la sud-vest de Barcelona, şapte persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie au fost răniţi când o maşină a intrat într-un grup de persoane, în această dimineaţă, au anunţat serviciile catalane de urgenţă.

Potrivit presei spaniole, vehiculul atacatorilor s-a răsturnat şi, când oamenii au coborât, poliţia a deschis focul asupra lor.