Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Furtuna Harvey: situația e gravă și se va înrăutăți (New York Times)

uragan_harvey.jpg

Șosea inundată lângă Rockport (Texas), 26 august 2017
Image source: 
REUTERS/Adrees Latif

Străzi inundate, case devastate, orașe întregi sub apă și oameni izolați pe acoperiș. Publicațiile americane își deschid edițiile de azi cu imaginea dezastrului pe care îl face furtuna tropicală Harvey. Cel mai afectat este orașul Houston, al 4-lea cel mai mare oraş din SUA. Guvernatorul Greg Abbot, citat de New York Timesc vine cu vești proaste: situaţia este gravă şi se va înrăutăţi.

Furtuna a ucis până acum 5 persoane şi a provocat inundații masive în oraşul Houston şi întregul Texas. Serviciile de urgenţă au transmis ieri unul dintre mesajele cele mai clare: ”persoanele care fug din calea inundaţiilor nu trebuie să rămână în pod. Dacă ultimele etaje ale locuinţei devin periculoase... urcaţi pe acoperiş”.

”Este grav şi se va înrăutăţi”, a avertizat guvernatorul Texasului Greg Abbott, subliniind că pagubele se vor ridica la ”miliarde de dolari”. În regiunea Houston/Galveston nivelul apei de ploaie a atins 60 de centimetri în ultimele 24 de ore, potrivit NWS. Filiala sa de la Houston a avertizat că ”inundaţiile catastrofale se vor înrăutăţi şi ar putea fi istorice”. Harvey este cel mai puternic uragan care s-a abătut asupra Statelor Unite din 2005 încoace, iar asupra Texasului din 1961, retrogradat între timp ca furtună tropicală, se deplasează cu doar doi kilometri pe oră şi îşi va deversa trombele de apă asupra aceloraşi regiuni. Preşedintele Donald Trump, care a semnat încă de vineri un document în care s-a declarat situație de catastrofă naturală, a confirmat pe Twitter că va veni în Texas ”imediat ce deplasarea se va putea face fără să provoace perturbări. Prioritatea trebuie să fie viaţa şi securitatea”.

 

Fosta gherilă Farc, care a încheiat în urmă cu un an un acord de pace după o jumătate de secol de conflict în Columbia, a făcut un nou pas ieri, deschizând primul congres fără arme, la finalul căruia îşi va lansa un partid politic, scrie AFP.

Reunit la Bogota până joi, cea mai mare parte a timpului cu uşile închise, congresul va defini linia şi numele acestei noi mişcări de stânga.  Fosta rebeliune este afectată de o imagine negativă, de peste 80% în sondaje. Columbienii rămân marcaţi de masacrele şi răpirile pe care aceasta le-a comis. De-a lungul deceniilor, conflictul a implicat forţe de ordine, paramilitari şi alte gherile, inclusiv Armata de Eliberare Naţională - ELN, ultima rebeliune activă, aflată în negocieri de pace şi care şi-a transmis duminică ”salutul fratern” Farc.

Acest război fratricid s-a soldat cu peste 260.000 de morţi, aproximativ 60.000 de dipăruţi şi cel puţin 7,1 milioane de deplasaţi. 

În opinia analistului Frédéric Massé de la Universitatea Externado, Farc se confruntă cu o dilemă. ”Unii vor să păstreze cuvântul «revoluţionar», alţii vor să-l schimbe pentru a arăta că este un nou început”.

 

În Gaza câteva sute de persoane au asistat la prima proiecţie de film din ultimii 30 de ani care a avut loc într-un cinema. Aproximativ 300 de oameni, femei şi bărbaţi laolaltă, au vizionat un film despre palestinieni aflaţi în închisori israeliene, scrie The Guardian.

Gaza se află sub dominaţia grupului islamist Hamas de zece ani, iar în acest teritoriu palestinian - unde trăiesc în condiţii grele 2 milioane de oameni - nu există săli de cinema funcţionale. Ghada Salmi, unul dintre organizatori, a declarat că proiecţia unică a fost un ”simbol” al eforturilor de a ”readuce ideea de cinema în Gaza”.

Cinematograful Samer a fost construit în 1944, dar închis în anii 1960. Restul cinematografelor care au rezistat în enclavă au fost închise la finalul anilor 1980, în timpul primei intifade.

În 1987, un incendiu a cuprins una dintre săli, iar oamenii au fost de părere că a fost un act al islamiştilor care consideră că cinematograful este păcătos.

Lungmetrajul ”Ten Years”, care a fost proiectat sâmbătă seară, a fost realizat în Gaza, cu actori voluntari, şi spune povestea unor prizonieri palestinieni în închisori israeliene.

Salmi spune că filmul nu se concentrează pe conflictul israelo-palestinian, ci spune o poveste. Proiecţia de sâmbătă a avut permisiunea Hamas.

În luna mai, în portul din Gaza a avut loc un festival de film, unde au fost prezentate pelicule care pun accentul pe probleme ce ţin de drepturile omului.

Alte producţii au fost, ocazional, proiectate în săli închiriate.

Gaza încă se recuperează după ultimul dintre cele trei războaie cu Israelul, în 2014, când peste 2.000 de palestinieni au fost ucişi şi mare parte din Fâşie devastată. De partea israeliană au murit 74 de oameni, cei mai mulţi fiind soldaţi.

Revista presei internaționale din 28 august 2017
860