Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile din Germania: ce pregătește Rusia?

merkel_campanie.jpg

Angela Merkel la un miting electoral, în landul Bade-Wurtemberg
Image source: 
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Pregătește Moscova ceva în legătură cu alegerile din Germania? În orice caz, Berlinul se pregătește, scrie revista Der Spiegel.

Hans-Georg Maassen, șeful Oficiului pentru Protecția Constituției, responsabil pentru contrainformații, declara recent ziarului Welt am Sonntag că are îndoieli că o campanie de dezinformare în  Germania s-ar potrivi cu agenda politică actuală a Kremlinului.

Dar ar fi prematur să ne relaxăm, atrage atenția Der Spiegel. Un nou și mai puțin discutat scenariu a intrat recent în centrul atenției. După victoria surprinzătoare a lui Donald Trump, obiecțiile candidatului Partidului Verde, Jill Stein, au întărit îndoielile deja existente ale oamenilor cu privire la rezultatele alegerilor.

Oficiul Federal german pentru Securitatea Informației, BSI, responsabil de securitatea electorală, consideră că eforturi similare vor fi întreprinse și în Germania.

Sistemul electoral german, cu buletine de hârtie și pe care se notează cu pixul, este mai puțin vulnerabil la atacuri în comparație cu cel din S.U.A. Dar președintele BSI, Arne Schönbohm, a declarat pentru Der Spiegel că atacurile asupra datelor sensibile ale partidelor și candidaților rămân cea mai mare amenințare.

Apoi, există experiența atacului cibernetic asupra parlamentului German, Bundestag, din 2015. Mulți au suspectat că datele furate atunci de hackerii ruși ar putea fi folosite în timpul alegerilor din 24 septembrie. Aproximativ 16 gigaocteți de date au fost furate în acel moment - mai ales din casetele de e-mail. Se știe că au fost afectate birourile a cel puțin 16 membri ai parlamentului, inclusiv biroul de circumscripție al cancelarului Angelei Merkel.

Lucruri asemănătoare i s-au întâmplat și lui Hillary Clinton dar și președintelui francez Emmanuel Macron, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din această țară.

Totuși, sunt și argumente de natură să liniștească temerile.

Mai întâi, că rezultatele alegerilor din Germania sunt previzibile, nu există incertitudinea din S.U.A. și Franța. Partidul Angelei Merkel conduce clar în sondaje, făcând astfel imposibilă misiunea serviciilor  din Rusia de a influența situația.

Apoi, acțiunile întreprinse de Franța în timpul alegerilor din această vară ar fi putut avea, de asemenea, un efect de descurajare.

De asemenea, alegătorii germani sunt pregătiți pentru astfel de atacuri. Platformele mari, precum Facebook sau Twitter, colaborează îndeaproape cu autoritățile germane pentru a proteja conturile politicienilor și partidelor politice.

 

Ce se întâmplă, de fapt, în baza siriană de la Masyaf, despre care regimul de la Damasc afirmă că a fost bombardată de către forțele israeliene? Newsweek vine cu câteva detalii interesante.

Un lucru e clar: instalația din apropierea orașului Masyaf,  provincia Homs, nu este o bază obișnuită.  Un serviciu de informații occidental precum și grupuri de monitorizare independente cred că acesta este locul unde Bashar Al-Assad dezvoltă stocurile de arme chimice, încălcând angajamentele din 2013.

Acuzațiile siriene - pe care Israelul nu le-a confirmat - au venit la doar o zi după ce anchetatorii ONU au acuzat regimul de la Damasc pentru un atac mortal din aprilie, în care s-a folosit gaz sarin împotriva civililor din orașul Khan Sheikhoun, provincia Idlib.

Complexul Masyaf reprezintă o ramură a Centrului pentru Cercetări Științifice,  o agenție guvernamentală, dar de fapt servește ca bază pentru militarii sirieni din centrul țării.

Regimul Assad contestă aceste afirmații și susține că baza Masyaf este doar un institut civil de cercetare, care nu este folosit nici pentru livrările iraniene, nici pentru dezvoltarea armelor chimice.

Însă, o agenție de informații occidentală a transmis BBC documente potrivit cărora regimul Assad continuă să producă muniții chimice, iar Iranul și Rusia, au cunoștință despre aceasta.

Se presupune că Assad a folosit arme chimice ca o componentă cheie a luptei împotriva rebelilor.

 

Este posibil ca știința să acționeze asupra genelor umane care reduc durata vieții? Revista Nature vorbește despre o asemenea posibilitate.

Analize ADN efectuate pe 215.000 de persoane sugerează că mutațiile genetice care scurtează durata de viață a oamenilor pot fi eliminate.

Un studiu  masiv - al cărui scop a fost de a încerca să determine modul în care genomului uman a evoluat într-o generație sau două - sugerează că selecția naturală are tendința de a elimina  variante de gene dăunătoare, care scurtează viața oamenilor.

Studiul a fost publicat în revista PLoS Biology la 5 septembrie.

Pentru a identifica elementele genomului uman care ar putea evolua, cercetătorii au analizat mari baze de date genetice americane si britanice, căutând mutații a căror prevalență ar diferi în funcție de vârstă, explică publicația Nature. Pentru fiecare persoană, vârsta la care au murit părinții și, în unele cazuri, vârsta morții sale, a fost înregistrată ca o măsură a longevității.

Un grup de cercetători în domeniul evoluționismului de la Universitatea Columbia, a testat mai mult de 8 milioane de mutații comune. Au descoperit că două dintre ele sunt mai puțin frecvente cu vârsta.

O variantă a unei gene legate de boala Alzheimer a fost rar descoperită la femeile de peste 70 de ani. Și o mutație a unei gene asociate cu fumatul la bărbați dispare în populația matură.

Cercetătorii sugerează că persoanele care nu posedă aceste mutații sunt susceptibile de a trăi mai mult. Întrebarea dacă aceste gene târzii pot fi oprite de la a se reproduce rămâne în întregime deschisă, scrie Nature.

 
Revista presei din 11 septembrie 2017