Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât de eficiente vor fi sancțiunile ONU împotriva Phenianului? (CBS)

coreea_nord_creeaza_propria_ora_oficiala.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters/KCNA)
Image source: 
Reuters/KCNA

Consiliul de Securitate al ONU a votat ieri noi sancțiuini la adresa Coreei de Nord. Dar vor reuși acestea să oprească programul nuclear al Phenianului?

”Mai gândiți-vă!” ne avertizează pagina de internet a rețelei tv americane CBS

Dacă avem impresia că putem crește treptat presiunea până când Kim decide să-și desființeze unilateral programele sale nucleare și  balistice și să vină la discuții, ei bine, am putea avea mult de așteptat. În acest timp, oamenii săi de știință vor continua să modernizeze capabilitățile balistice și nucleare.

În anii 1990, când foametea se pare că a ucis până la trei milioane de  nord-coreeni, regimul a continuat să prioritizeze armata. Este ceea ce spunea și Vladimir Putin, că Nordul ar "mânca și iarbă", dar tot nu va renunța la programul său nuclear.

Oficialii nord-coreeni au deja în față exemplele Libiei și Irakului pentru a ști ce se întâmplă cu regimurile care renunță la armele lor nucleare. E mult mai probabil  că Nordul va continua să-și testeze rachetele”.

Iar Jerusalem Post remarcă la rândul său: 
 

Atunci când vine vorba de regimuri necinstite, care comit abuzuri față de propriii lor cetățeni, ce ne-ar face să credem că ar trata mai corect acordurile internaționale? După cum spunea disidentul sovietic Andrei Saharov, "O țară care nu respectă drepturile propriilor cetățeni nu va respecta nici drepturile vecinilor săi".

În 1994, când președintele Bill Clinton anunța acordul nuclear cu Coreea de Nord, el spunea că acesta va contribui la siguranța întregii lumi.

În mod similar, în iulie 2015, Obama a declarat că acordul cu Iranul a oprit răspândirea armelor nucleare în această regiune. 

Acum știm: ambele națiuni au folosit aceste acorduri internaționale drept perdele de fum pentru a lucra în mod constant la programele nucleare și balistice”, conchide ziarul israelian.

Rusia și China au îndulcit sancțiunile ONU, observă Vox. De ce? Fiindcă nu vor să distrugă economia nord-coreeană, așa cum vrea America:

”Negociatorii chinezi și ruși s-au asigurat că sancțiunile au fost diminuate.

China nu este îngrijorată de programul nuclear al Coreei de Nord, cât de potențialul colaps al țării, ceea ce ar crea o criză a refugiaților. Aceasta ar putea trimite milioane de nord-coreeni peste granița dintre Coreea de Nord și China.

Beijingul crede, de asemenea, că SUA și-ar spori dramatic prezența sa militară în regiune pentru a face față dezastrului cauzat de colaps, dar mai ales pentru a se asigura că armele nucleare din Coreea de Nord nu ajung în mâinile teroriștilor.

Rusia este un jucător periferic în Coreea de Nord. Dar are un interes real în stabilitatea regională și mai ales în menținerea unei prezențe cât mai restrânse în zonă a SUA”.

 

Parlamentul britanic a aprobat proiectul de lege menit să elimine supremația dreptului european în Marea Britanie. Guvernul condus de Theresa May și-a impus majoritatea în parlament.

Iar Marea Britanie poate trece acum cu adevărat la negocierile pentru Brexit, constată  magazinul de afaceri Fortune.  Mulți au fost de acord cu guvernul, care a declarat că o respinere a nooii legislații ar forța Marea Britanie să intre iasă haotic din UE.

Bloomberg analizează și câteva efecte mai puțin așteptate ale Brexitului. Cum ar fi cele asupra fotbalului britanic: 

Cluburile de fotbal din Anglia se confruntă deja cu costuri mai ridicate pentru starurile lor, din cauza deprecierei lirei de după votul pentru Brexit.

Dar amenințarea chiar mai mare pentru Premier League constă în adoptarea unor reguli mai stricte privind imigrația. Liga face lobby asupra guvernului pentru a permite un sistem deschis, în sensul că orice club să poată semna, la libera sa alegere, cu 17 jucători din totalul lotului de 25 de jucători. Astfel, ar rămâne cel puțin opt jucători localnici.

În domeniul securității, Marea Britanie va continua să ofere sprijin militar operațiunilor europene după Brexit. De asemenea, va accepta poziții de politică externă comună cu blocul celor 27.

O altă veste bună pentru britanici: Londra își menține coroana de cel mai important centru financiar din lume într-un clasament realizat de compania Z / Yen, bazat pe opiniile profesioniștilor din industrie. Londra  continuă să depășească New York-ul și Hong Kong-ul, în ciuda incertitudinii cu privire la implicațiile Brexitului”.

 
EU Observer informează că principalele state din zona euro - Germania, Franța, Italia și Spania, așa-numitul ”Big four” –intenționază să schimbe modalitatea de impozitare a giganților internetului:

”Cei patru mari ai zonei euro cer ca impozitarea giganților internetului să se facă mai degrabă pe cifra de afaceri decât pe profitul lor, pentru a le împiedica să profite de ratele scăzute ale impozitării în unele state membre.

Într-o scrisoare adresată președinției estone a UE și Comisiei Europene, miniștrii de finanțe din Big Four solicită o "taxă de egalizare" a cifrei de afaceri, astfel încât companiile de internet să plătească impozite acolo unde fac mai degrabă banii și nu unde s-au înregistrat.

În prezent, companii cum ar fi Google, Apple, Facebook și Amazon - așa-numita Gafa - pot plăti impozite minime în Europa datorită filialelor din țări cu rată scăzută de impozitare, cum ar fi Irlanda.

Și aceasta chiar dacă veniturile sunt generate în alte țări.

Cu alte cuvinte, propunerea ar lua în considerare prezența digitală a companiilor mai degrabă decât prezența lor fizică în diferite țări.

Inițiativa celor patru mari țări din zona euro vine înainte de summitul digital de la Tallinn, din 29 septembrie, în cadrul căruia liderii UE vor discuta despre modul în care sectorul digital poate stimula economia UE pe termen lung.

Vor fi discuții legate de inovare, dar și de securitatea informatică, de e-guvernare sau de impozitare”.

Revista presei internaționale din 13 septembrie 2017
467