Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se va întoarce Trump în Acordul Climatic de la Paris? (Libération, Chicago Tribune)

cop_22_-_schimbari_climatice.png

COP 22 - Schimbari climatice
COP 22 - Schimbari climatice
Image source: 
© Getty/David Trodd

Ar putea Statele Unite să revină la sentimente mai bune față de Acordul de la Paris privind clima? Cu o zi înainte de deschiderea Adunării Generale a ONU, la care vor participa mai mulți șefi de state, presa internațională dezvoltă acest subiect.

Ziarul francez Libération citează un articol apărut în ediția de sâmbătă a cotidianului american Wall Street Journal potrivit căruia Statele Unite vor fi în cele din urmă gata să pună în aplicare tratatul de la Paris privind clima. Fals, potrivit purtătorului de cuvânt al președinției, care precizează că țara va ieși din acord, dacă nu obține "condiții pro-americane".

Donald Trump se află așadar cu un picior în afara tratatului și cu unul înăuntru, constată Libération.

Wall Street Journal, îl citează pe comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Miguel Arias Cañete, care susține de asemenea, că SUA ar utea reveni asupra deciziei din iunie de a ieși din acordul dde la Paris.

Potrivit unei surse citate de Wall Street Journal, această schimbare ar fi fost dezvăluită de un consilier al Casei Albe, Everett Eissenstat. Dar o revenire a Americii ar putea fi o „victorie à la Pyrrhus“ pentru apărătorii acordului, constată Libération. Statele Unite, al doilea cel mai mare poluator al lumii după China, ar putea, într-adevăr reduce foarte mult din ambițiile acordului, pentru a îndeplini "condițiile corecte" cerute de Donald Trump.

Chicago Tribune spune, la rândul său, că Adunarea Generală a ONU ar putea deschide calea diplomatică pentru o reintegrare a Statelor Unite în acord, însă pe baze mai favorabile.

Situația creată de uraganul Harvey a "agitat dezbaterile politice" cu privire la problema schimbărilor climatice în Statele Unite, notează Chicago Tribune. Și ar putea atenua încăpățânarea lui Donald Trump.

 

Televiziunea se teme de Facebook Watch. Aceasta pare a fi concluzia ediției din acest an a celui mai mare târg de tehnologie media din Europa.

Puternica furtună care s-a abătut asupra Amsterdamului a afectat starea de spirit a participanţilor la ediţia IBC de anul acesta. Senzaţia s-ar putea să dăinuie şi după festivitatea de deschidere, își începe relatarea corespondentul Deutsche Welle.

Din luna august, Facebook SUA a inaugurat propria platformă pentru spectacole şi apariţii live: Facebook Watch - care îngustează mult plaja de acţiune a actorilor deja consacrați. Posturile media tradiţionale trebuie deja să facă faţă concurenţei tot mai aprige venite din partea YouTube, Netflix şi Amazon. Şi nu mai este pentru nimeni un secret că şi Apple va lansa în curând un produs propriu pe această nişă.

Ameninţarea este evidentă pentru producătorii TV: Facebook are peste două miliarde de utilizatori, din care peste un miliard accesează zilnic platforma.

Propunerea Facebook ar putea ameninţa existenţa multor posturi de televiziune. Facebook este deja în topul absolut al luptei pentru reclamă digitală, dar prin noua ofensivă, video-gigantul american ar putea atenta şi la bugetele de publicitate rezervate până în prezent doar televiziunilor.

Pentru reclame, Facebook este extrem de interesant, pentru că, spre deosebire de posturile de televiziune, platforma dispune de profilul detaliat al utilizatorului.

Jurnaliştii trebuie să se înarmeze bine în faţa noii concurenţe. Chiar dacă Marea Nordului a fost tulburată de furtuni, producătorii şi consumatorii de media întruniţi la Amsterdam au înţeles cât se poate de clar: televiziunea va avea parte de un vânt potrivnic tot mai puternic.

 

Europa Liberă ne informează că Igor Dodon l-a decorat pe unul din cei mai bizari dictatori din lume

Este vorba desăre Președintele turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov a primit „Ordinul Republicii” din mâna președintelui moldovean cu ocazia unui concurs asiatic de arte marțiale, la Așhabad. Decretul fusese semnat de Nicolae Timofti.

Gurbangulî Berdîmuhamedov, dentist de profesie, de 60 de ani, a preluat puterea în 2007 după moartea fostului dictator Saparmurat Niyazov, căruia îi servise ca ministru al sănătății.

Niyazov era cunoscut printre altele pentru că în 2002 schimbase numele zilelor săptămânii și lunilor anului, numindu-le după sine însuși, după mama sa, după titlul cărții scrise de el ș.a.m.d.

După ascensiunea la putere, Berdîmuhamedov a dezmembrat cultul personalității lui Niyazov – inclusiv rebotezând la loc zilele și lunile - ca să și-l construiască pe cel propriu, după unii chiar mai flamboiant decât al predecesorului său.

Regimul din Turkmenistan, țară bogată în gaze naturale, este considerat unul dintre cele mai autocratice din lume, iar țara este aproape la fel de izolată precum Coreea de Nord. Puterea este deținută de președinte, de rudele sale și de prieteni.

Berdîmuhamedov, care folosește titlul onorific de „protector” al țării („arkadag”), a câștigat trei scrutinuri electorale cu aproape 100% din voturi, ultimele chiar anul acesta, iar legislativul turkmen a modificat recent constituția pentru a-i permite să conducă pe viață.

Ziarul „The Guardian” scrie că Berdîmuhamedov este unul din cei mai bizari dictatori din lume, cunoscut printre altele pentru că îi place să cânte la televizor și să concureze în curse de cai – fiind chiar numit „Crescătorul de Cai al Poporului”.

În 2015 în capitala turkmenă a fost inaugurată o statuie imensă, cu înălțimea de 20 de metri, prezentându-l pe dictator călare.

Niyazov își ridicase în centrul capitalei o statuie care se învârtea după soare, dar după ce a venit la putere Berdîmuhamedov, aceasta a fost mutată la periferie.

Revista presei internaționale din 18 septembrie 2017