Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump, pe cale să repete greșelile lui George W. Bush (The Guardian)

trump.jpg

Pregătiri înaintea discursului susținut de președintele Donald Trump, sediul ONU din New York, septembrie 2017
Image source: 
Facebook / The White House

Este avertismentul pe care îl găsim în ziarul The Guardian. Există puține dezacorduri cu privire la necesitatea unei poziții dure împotriva Coreei de Nord. Cât despre Iran, o prăbușire a acordului de neproliferare nucleară ar stimula Teheranul să lucreze și mai intens pentru a obține o armă atomică.

Partenerii care au contribuit la înțelegerea Iranului - Europa, China și Rusia - ar lăsa SUA  deoparte și ar continua să facă afaceri cu Iranul, făcând imposibilă orice reînnoire a presiunii internaționale. Iar Iranul  s-ar simți încurajat să escaladeze provocările regionale. Toate acestea ar duce la o și mai mare confruntare cu Statele Unite și la șanse mai mari de război.

În 2002, la mai puțin de un an după invadarea Afganistanului, președintele George Bush cerea la tribuna Adunării Generale a ONU o acțiune împotriva Irakului. Să sperăm că discursul lui Trump la ONU, nu va reprezenta semnalul de început al unui război cu Iranul, care altfel ar putea fi ușor de evitat, scrie The Guardian.

O analiză a agenției Reuters remarcă faptul că cele opt luni de mandat ale lui Donald Trump au fost caracterizate de un război uneori dramatic între consilierii "globaliști" și cei "naționaliști" de la Casa Albă.

Plecarea naționalistului Steve Bannon i-a determinat pe unii să creadă că globaliștii ar fi câștigat teren. Nu însă pe politica externă, sau cel puțin, nu marți.

Iar în Franța, Le Nouvel Observateur titrează:  Între Trump și Macron, acordul este imposibil:

Cei doi președinți și-au expus diferențele la forumul ONU. Până în punctul în care unul a ajuns să pară negativul celuilalt. În spatele zâmbetelor de fațadă și a declarațiilor de intenții sunt cuvintele. Și cele pe care Emmanuel Macron și Donald Trump le-au pronunțat marți, 19 septembrie, la ONU, sunt opuse în toate privințele: Acordul de la Paris privind clima, dosarul nuclear iranian, Coreea de Nord, Siria.

 

Privim acum către proiectatul referendum pentru independența Cataloniei. O analiză Bloomberg afirmă că separatiștii catalani se află deja pe calea eșecului.

Explicația dată de Bloomberg: Separatiștii nu au sprijinul Spaniei dar  nici dorința de a-și asuma lupta armată pentru atingerea scopului.

Există un adevăr greu de înțeles pentru mulți catalani care intenționează să voteze pentru independență la 1 octombrie: Indiferent de legalitatea votului lor, rezultatul său nu poate rezista decât dacă vot fi gata să lupte pentru el - și dacă pot câștiga un conflict violent.

Catalonia și Spania sunt acum blocate într-un conflict juridic. Parlamentul local a decretat votul, iar sute de primari au promis să-l faciliteze. Curțile și guvernul spaniol au declarat referendumul ilegal, în esență pe motiv că doar întregul popor al Spaniei poate vota pentru a schimba constituția.

Catalanii s-au adâncit în argumente juridice împotriva acestei poziții. Ceea ce pare a le lipsi este însă hotărârea de a lupta împotriva Spaniei.

Desigur, nu ar fi singura variantă pentru o secesiune de succes. Ca alternativă, opinia publică din întreaga țară ar putea convinsă să  accepte posibilitatea schimbării  - ca în cazul despărțirii Norvegiei din Suedia în 1905. Sau cel puțin să accepte voința populației– ca în cazul Regatului Unit și al Scoției. Dar astfel de situații consensuale sunt rare, iar catalanii nu beneficiază de așa ceva. Restul Spaniei nu este în favoarea independenței catalane.

Însă cum separatiștii catalani nu sunt pregătiți pentru rezistență armată pe termen lung, singura modalitate prin care își pot atinge scopul este de a convinge majoritatea spaniolilor că le va fi mai bine fără Catalonia. Va fi greu.

Separatiștii s-au pus singuri la colț. Ei nu sunt pregătiți să o ia pe calea lungă și periculoasă spre succes și nici nu au argumente pentru un scenariu consensual. De altfel, ei nu au un sprijin copleșitor nici măcar în Catalonia. De asemenea, ei au mers prea departe în confruntarea cu guvernul de la Madrid pentru a mai putea acum negocia cu succes o autonomie mai largă în cadrul Spaniei.

Cu asemenea lideri, poporul catalan nu va vedea prea curând mai multă libertate din partea Spaniei, indiferent ce se întâmplă pe 1 octombrie, conchide Bloomberg.

 

Astăzi intră în vigoare acordul de liber schimb dintre UE și Canada, CETA – momentul este privit ca o veste bună de ambele părți.

După cum scrie Le Figaro, lemnul, siropul de arțar sau mașinile din Canada în Europa și, de partea cealaltă, oțetul italian, mașinile germane sau brânzeturile franțuzești vor putea fi exportate peste Atlantic fără a mai face obiectul unor tarife speciale.

Cetățenii și întreprinderile vor beneficia de prețuri mai mici și de o ofertă mai bogată.

Acordul va avea un impact pozitiv asupra micilor întreprinderi, reducându-le mult din sarcinile birocratice pentru export – cum ar fi testele sau tarifele vamale ridicate.

În plus, va oferi multe oportunități pentru angajați, odată cu recunoașterea reciprocă a calificărilor – de la arhitecți până la macaragii.

Pe lângă beneficiile sale economice, acordul are un scop mult mai larg. Nu numai că va consolida prietenia deja strânsă dintre Uniunea Europeană și Canada, dar acest acord inovator ar trebui să servească drept referință pentru viitoarele înțelegeri internaționale.

În Canada, Vancouver Business spune că acordul reprezintă o oportunitate pentru întreprinderile locale de a-și revigora de producția – și este vorba mai ales despre sectoarele cu valoare adăugată mare. Dar succesul va veni numai dacă societățile locale vor fi capabile să ofere beneficii concrete potențialilor clienți europeni.

Revista presei internaționale din 21 septembrie 2017
480