Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Își vor menține clienții încrederea în Ryanair? (Irish Independent, Echo)

ryanair.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ryanair, una dintre emblemele succesului economic irlandez, se confruntă cu mari probleme. Numeroase zboruri au fost anulate, pe tot cuprinsul Europei. Va afecta aceasta pe termen lung încrederea clienților?

Nu, crede ziarul Irish Independent:

"Desigur, majoritatea dintre noi vor continua să călătorească cu Ryanair. Concurentul său, de exemplu, compania aeriană națională Aer Lingus, va înregistra o creștere temporară a rezervărilor și a popularității. Dar nu va fi în măsură să facă față în mod durabil dimensiunilor și resurselor companiei Ryanair. Nici o altă companie nu și-a extins atât de mult orizonturile, nu garantează prețuri scăzute și siguranță și nu servește atât de multe destinații. Iar vânzările sale flash online sunt irezistibile”, scrie ziarul irlandez"

Pasagerii au dreptul la respect, atrage, atrage atența publicația belgiană Echo. "Era pionierilor cu costuri reduse s-a terminat. Prețurile scăzute au justificat toate excesele. Dar lecția grea pe care o pimește astăzi Ryanair este că mentalitatea pasagerului a evoluat. Nu mai poate fi considerat ca parte a  unei turme și are dreptul la respect. Companiile trebuie acum să știe că, din cauza lipsei de atenție pentru pasageri, rețelele sociale  se vor înfierbânta și va fi nevoie de campanii de comunicare costisitoare pentru a vindeca imaginea”, scrie publicația belgiană,

 

Mișcările de independență din Catalonia și Kurdistanul irakian au ajuns la punctul de unde nu mai există cale de întoarcere. Iată constatarea unei analize propuse de New York Times.
 
În ambele cazuri, cei mai mulți ar prefera ca aceste referendumuri să nu aibă loc. Dar, având în vedere stadiul la care lucrurile au ajuns acum, mizele au crescut alarmant.

Autoritățile spaniole au percheziționat miercuri birourile guvernului regional catalan, confiscând milioane de buletine de vot și arestând cel puțin 14 oficiali catalani de rang înalt. Măsura a determinat proteste în diferite orașe. Până și clubul de fotbal FC Barcelona, ​​o instituție globală și un bastion al mândriei culturale catalane, a intrat în joc și a emis o declarație de apărare a dreptului Cataloniei la autodeterminare.

În timp ce conducerea regiunii nici nu vrea să audă de altceva decât că referendumul va continua.

Oficialii Uniunii Europene s-au distanțat totuși de cerințele catalane și au afirmat că unei Catalunii independente nu-i va fi garantat un loc în blocul continental.

Desigur, nu numai Catalonia ar avea de pierdut. Regiunea reprezintă 16% din populația Spaniei și un sfert din economia ei. Perspectiva de a renunța la puterea economică a Cataloniei ar putea fi înfricoșătoare la Madrid.

Tensiunile sunt, de asemenea, în creștere în legătură cu referendumul planificat luni în Kurdistanul irakian. Ca și omoloaga sa din Madrid, Curtea Supremă din Irak a ordonat suspendarea referendumului după ce parlamentul a declarat consultarea ca fiind neconstituțională.

Dar faptele de pe teren prevestesc un conflict. Este vorba de  statutul disputat al zonei din jurul orașului Kirkuk, o provincie bogată în petrol, cu o populație mixtă kurdă, arabă și turkmenă, pe care conducerea kurdă a inclus-o în aria referendumului.

Catalonia poate fi la mii de kilometri de Kirkuk - și este înconjurată de un context politic foarte diferit - dar aceeași dinamică pare să se existe și acolo. Și, în timp ce mulți locuitori din cele două regiuni își vor putea celebra dreptul la vot, nu este sigur că rezultatul va fi, în cele din urmă, unul fericit.

 

Courrier International preia mai multe comentarii ale presei din Coreea de Sud, după discursul președintelui Donald Trump de la tribuna ONU. Comentariile nu sunt foarte favorabile.

Ziarul sud-coreean Dong-a Ilbo vrea să vadă în poziția americană un semn că este dispusă la negocieri cu nordul. Cu amenințările sale de a "distruge țara", Donald Trump "probabil a încercat să arate că nu vrea să renunțe la soluții diplomatice bazate pe presiuni și sancțiuni".

"Coreea de Sud trebuie să își consolideze cooperarea cu aliații săi, pe baza încrederii Statelor Unite și a Japoniei, și să adopte o abordare non-emoțională pentru a face față crizei actuale", concluzionează ziarul.

Ziarul Chosun Ilbo consideră că ”declarațiile lui Donald Trump în fața Organizației Națiunilor Unite sunt prea puțin coerente”.

Cotidianul Hankyoreh consideră că "remarcile provocatoare și grandilocvente ale lui Trump la Națiunile Unite nu oferă soluții. Această atitudine este profund iresponsabilă și ar putea întări hotărârea Pyongyangului de a obține o tehnologie nucleară și mai avansată. În cele din urmă, Trump îl ajută doar pe Kim Jong-un, al cărui regim îi va folosi cuvintele pentru a-și ralia populația".

Guvernul sud-coreean trebuie să fie ferm "cu privire la refuzul unui război în peninsulă și la opțiunea sa de a rezolva criza prin mijloace pașnice", continuă ziarul sud-coreean.

Între timp, potrivit site-ului web specializat pe Coreea de Nord, NKNews,Seulul se adresează Phenianului, trimițând un ajutor economic, cultural și umanitar, în valoare de aproape 100 de milioane de dolari . Acțiunea face parte din pregătirile pentru o inversare în viitor a relațiilor dintre cele două Corei.

Revista presei internaționale din 22 septembrie 2017
583