Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu ochii pe Germania, Macron propune o Europă mai integrată (presa internațională)

sorbona.png

Președintele Macron înconjurat de studenți la Universitatea Sorbona
Image source: 
Facebook / Élysée – Présidence de la République française

Începem cu primele reacții ale presei internaționale după discursul președintelui francez Emmanuel Macron, de la Sorbona, unde liderul de la Paris și-a expus viziunea pentru viitorul Europei.

Macron face un apel radical pentru o Uniune Europeană mai puternică”, titrează Financial Times.

Emmanuel Macron a făcut un apel pasionat către liderii UE de a fi "îndrăzneți" împotriva amenințării populismului. El a prezentat o serie de inițiative de revizuire a blocului european în cel mai bine structurat discurs al unui lider francez de la crearea monedei euro.

Wall Street Journal scrie că ”Macron lansează ideea unei Europe mai integrate, cu ochii pe Germania”.

Liderul francez ”dorește să influențeze negocierile cancelarului Angelei Merkel cu potențiali parteneri de coaliție”,  crede publicația de business americană.

Publicația europeană Politico observă că ”Președintele francez a oferit o agendă de reformă ambițioasă și detaliată – și a recunoscut că aceasta va ocupa cea mai mare parte a următorului deceniu pentru a putea fi realizată. Macron a propus Germaniei un "parteneriat" pentru realizarea acestei agende.

În Franța, Le Point vorbește despre ”Cele 20 de propuneri ambițioase ale lui Macron către europeni”.

O Europă cu mai multe viteze, mai integrată, suverană, capabilă de a impune taxe, dar și de a se apăra, de a-și proteja granițele. Deschidere către țările din Balcani, parteneriat cu Africa ,  armonizarea sistemului social și a impozitelor pe profit ...

Acesta este programul ambițios pe care Emmanuel Macron îndrăznește să-l propună partenerilor săi.  Iar statele care nu vor dori să meargă înainte nu trebuie să le poată opri pe cealalte. În cele din urmă, Macron vede construcția unei confederații mai puternice pe probleme de securitate (suverane, frontiere, impozitare, protecția socială), dar permițând în același timp, prin intermediul Parlamentul European, ca oamenii să decidă într-un grad mai înalt asupra destinului lor colectiv. Macron întoarce spatele ideii unei Europe care va avansa numai prin acordul unei elite luminate, departe de ochii oamenilor”.

Și tot în Franța, Le Figaro  atrage atenția că Macron ”trebuie acum să-i convingă pe omologii săi europeni, în special Germania”.

 

Dar problemele președintelui Franței ar putea veni chiar dinspre partenerul tradițional, Germania. Mai precis, ”coaliția jamaicană” ar putea fi un coșmar pentru Macron, avertizează Die Welt.

"Momentul a fost ales perfect. Marți, la Sorbona, președintele și-a expus planul pentru crearea unui buget al zonei euro. Miercuri, el va participa un summit franco-italian și vineri va merge la Tallinn, în Estonia, pentru summitul european. O săptămână europeană perfectă pentru liderul francez.

Singura problemă: coaliția jamaicană care e de așteptat să se formeze după alegerile parlamentare germane. Angela Merkel va trebui așadar să se alieze cu Liberalii și cu Verzii. Dar liberalii nu împărtășesc viziunea lui Macron asupra reformelor europene. Și mai ales, visul său privind Fondul Monetar European, care include un buget și un minister al finanțelor europene.

În același timp, subliniază Die Welt, guvernul francez a accelerat reformele interne pentru "a face Franța mai credibilă în fața vecinului german. Pentru Macron, reforma Franței este o condiție prealabilă pentru reforma Europei. Miercuri, premierul Édouard Philippe va prezenta proiectul noului buget, cu scopul clar de a demonstra că Franța își face temele și dorește să își mențină cu orice preț deficitul sub 3%".

 

Președintele polonez Andrzej Duda, a prezentat un proiect alternativ la reforma controversată a justiției inițiată de guvern, precum și o propunere de revizuire constituțională. Aceste schimbări ar limita puterile guvernului în numirea judecătorilor și ar conferi mai multă putere președintelui. Presa poloneză, citată de Eurotopics explică motivațiile președintelui.

Potrivit Newsweek Polonia, "Manevra lui Duda este îndreptată spre liderul partidului Lege și Justiție, Jarosław Kaczyński, pentru că întârzie tentativa partidului de a prelua controlul asupra justiției - ultima piesă lipsă din planul menit a pune statul sub tutelă. Dacă Kaczyński ar fi avut o justiție părtinitoare, ar fi putut să-și urmeze în liniște reforma anunțată de mult timp în mass-media privată sau să impună revizuirea legii electorale, ceea ce ar favoriza PiS. Dacă Duda refuză de acum înainte să ratifice legile care îi sunt trimise, PiS ar prefera să-l înlocuiască pe președinte cu un altul mai docil. Dar Kaczyński nu poate face acest lucru".

Mai vehementă, Gazeta Wyborcza notează: "Nu scrie nicăieri în Constituție că președintele trebuie să fie în serviciul liderului partidului de guvernământ. Opoziția nu are niciun interes să-l înarmeze pe președinte cu noi privilegii înscrise în Constituție. Nu are nici un interes să susțină o revizuire constituțională propusă de un președinte care în mod oficial ignoră Constituția. În ceea ce privește Constituția, președintele nu are nici o credibilitate. "

Revista presei internaționale din 27 septembrie 2017
591