Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hackerii ruși au pus ochii pe ONG-urile occidentale (Foreign Policy)

hackeri.jpg

Image source: 
pixabay.com

Revista americană Foreign Policy atrage atenția asupra unui fenomen periculos: hackerii ruși au luat în vizor ONG-urile americane, punând în pericol chiar democrația:

După ce războiul hibrid al Rusiei a vizat Casa Albă, acum Moscova își schimbă aria de interes. Țintele hackerilor ruși au devenit ONG-urile - grupuri de reflecție, institute de cercetare și altele. Aceste organizații sunt cruciale pentru funcționarea democrațiilor, dar, în general, sunt foarte slab asigurate, când vine vorba de astfel de atacuri.

Amintiți-vă ce s-a întâmplat de curând: intrând în e-mailuri și în documente interne, hackerii au construit o poveste potrivit căreia oamenii de știință  ar fi "aranjat datele" privind amploarea încălzirii climatice. Această poveste nu a fost adevărată. Dar sprijinul public pentru legislația privind schimbările climatice a scăzut.

Societatea civilă nu se potrivește bine cu regimurile autoritare. Iar rușii au o istorie lungă de perturbare a acestor organizații. Și Uniunea Sovietică a folosit în Europa de Est strategia distrugerii societății civile, după al doilea război mondial.

 Cu intenția de a slăbi națiunile pe care le consideră o amenințare, Rusia se îndreaptă acum spre societățile civile din democrațiile occidentale.

Statele Unite practic s-au legat singure de mâini toamna trecută, chiar și după ce guvernul federal a realizat amploarea atacurilor rusești. Odată cu investigația privind hacking-ul rusesc, starea de spirit din Washington s-a schimbat. Ar trebui ca Statele Unite și alte națiuni democratice să-și schimbe poziția și cu privire la intențiile de a ataca ținte civile? 

Fără o societate civilă activă, democrația nu funcționează. Și este puțin probabil ca răspunsurile pur tehnice să fie suficiente.

Este necesară o schimbare a poziției guvernamentale și a răspunsului organizațiilor. Punerea la dispoziția organizațiilor societății civile a unor soluții de securitate cibernetică și întărirea asigurării lor în fața unor asemneea atacuri sunt elemente cruciale. Pentru că e amenințată însăși democrația”.

 

Este separatismul catalan o consecință a construcției europene? Un editorial al revistei Courrier International ne îndeamnă să ne gândim serios la configurația viitoarei Europe:

”Au bogații catalani o problemă? "Madridul ne fură", spun partizanii independenței, chiar dacă realitatea economică este mult mai complexă. Și scoțienii erau convinși de capacitatea lor de a face față. În mod similar, în Flandra sau în Nordul Italiei, separatismul și bogăția economică merg mână în mână.

Paradoxal, aceste regiuni separatiste își revendică ancorarea europeană. În 1981, reprezentanții lor s-au organizat într-o Alianță Liberă Europeană, compusă din acele zone care doreau mai mult regionalism, dar nu neapărat mai puțină Europă.

Aceasta este una dintre lecțiile construcției europene: a slăbit statul național prin înmulțirea structurilor la nivel regional și european.

Statul catalan independent ar fi cu siguranță viabil din punct de vedere economic, cu condiția să fie acceptat în clubul european.

Din păcate, această dezbatere pare imposibilă astăzi: în fața independenței catalanilor, Spania a ales să-și arate mușchii. Madridul, la fel ca și Bruxellesul, amenință să joace pe cartea fermității în cazul în care Catalonia dorește să se desprindă. Și pare sigur că are mijloace să o facă. Dar poate împiedica acest curs, într-o Europă democratică?”

Revista presei internaționale din 28 septembrie 2017
602