Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel ar trebui să-l urmeze pe Emmanuel Macron în reformarea UE (Der Spiegel)

merkel_macron.jpg

Angela Merkel și Emmanuel Macron la Palatul Élysée, 12 iulie 2017
Image source: 
AFP / Tiziana Fabi

Nu vă temeți ! Angela Merkel ar trebui să-l urmeze pe Emmanuel Macron în reformarea Uniunii Europene – este mesajul lansat de revista germană Der Spiegel:

Ca în orice viziune, desigur, există un element de naivitate și în ceea ce Macron dorește pentru Uniunea Europeană. Dar nu asta e problema acum. Deocamdată, este important să evităm a lăsa teren liber pentru populiști. "Să nu ne temem!" Acesta a fost mesajul central al lui Macron.

Atitudinea germanilor față de Europa s-a schimbat - a devenit mult mai pozitivă. Tocmai în mijlocul furtunii se pare că mulți și-au dat seama cât de valoroase sunt atuurile europene. Rareori aprobarea pentru UE și moneda comună au fost la fel de mari ca acum. Și acesta este un alt motiv pentru care Merkel nu se poate ascunde în spatele liberalilor, dacă va guverna împreună cu ei.

Merkel nu a fost niciodată un european pasionat. Dar, de asemenea, nici nu a vrut să fie responsabilă de colapsul Europei.

Mai presus de toate, a ajuns să înțeleagă mai devreme decât alții că politica statului-națiune de-abia dacă mai funcționează.

E adevărat că Macron ar putea să fie o provocare pentru întâietatea Angelei Merkel în Europa, dar el este, de fapt, o completare perfectă pentru ea. El posedă foarte multe din talentele care-i lipsesc Angelei Merkel: viziune, patos și retorică. Ea, însă, are ce-i lipsește lui Macron: sobrietate, experiență și substanță. Ar putea fi o potrivire perfectă, scrie Der Spiegel.

Pe pagina Euronews, liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstat scrie că ne aflăm într-un moment decisiv pentru Europa și avem nevoie de Germania și de Franța. Un nou guvern de coaliție din Germania va putea să colaboreze cu Franța pentru a construi o uniune politică și economică mai strânsă, spune Guy Verhofstadt.

 

Vor sau nu vor catalanii independența? Dar presupunând că s-ar desprinde de Spania, ar fi Catalonia capabilă să stea pe propriile picioare? Iată întrebările la care încearcă să răspundă BBC.

La o privire superficială, Catalonia pare să aibă deja multe dintre trăsăturile unui stat: steag, parlament și un lider, pe Carles Puigdemont.

Regiunea are propria forță de poliție, are  propriul organ de reglementare în domeniul radiodifuziunii și chiar are o serie de "misiuni" străine - mini ambasade care promovează comerțul și investițiile. Catalonia oferă deja unele servicii publice – cum ar fi educație și asistență medicală.

În cazul independenței, ar fi însă mult mai multe de înființat. Controlul frontierelor, de exemplu. Relații internaționale. Apărare. O bancă centrală. Controlul traficului aerian. Toate acestea sunt în prezent conduse de Madrid.Dar presupunând că a creat aceste noi instituții - ar putea să le finanțeze?

Catalonia este cu siguranță bogată în comparație cu alte părți ale Spaniei. Este, de asemenea, adevărat, catalanii contribuie mai mult cu taxe și impozite decât cheltuielile pentru regiunea lor.

Doar că, potrivit multor analiști, banii care nu mai merg la puterea centrală ar putea fi repede înghițiți de crearea unor noi instituții publice.

Două treimi din exporturile Cataloniei se îndreaptă către UE. Și ar trebui să se reaplice pentru a deveni stat membru.
Pentru aceasta, ar fi necesar ca toți membrii UE să fie de acord - inclusiv Spania, care ar putea face viața grea unei Catalonii independente
.

Însă nici de partea cealaltă nu pare să existe mai multă claritate. De fapt, planul guvernului Rajoy este că nu există niciun plan, scrie publicația europeană Politico.

Regele Felipe nici măcar nu a menționat varianta dialogului și a aruncat toată vina asupra separatiștilor catalani, pe care îi numea "iresponsabili" .

Declarația sa se potrivește cu atitudinea guvernului spaniol, care, cel puțin deocamdată, refuză să se angajeze în dialog cu guvernul catalan.

Cabinetul lui Rajoy respinge și ideea de a primi ajutor de la o terță parte, deoarece aceasta ar submina poziția sa. Dar speră să obțină sprijin internațional pentru Spania.

În plus, forțele de opoziție, care sunt esențiale pentru menținerea unui front unit împotriva Cataloniei, transmit semnale de disconfort. Un deputat european din partea socialiștilor spune că se încearcă presiuni asupra lui Rajoy, ca acesta să meargă la masa de negocieri.

”Nu va fi bine pentru nimeni", a spus el, "suntem într-un fel de escaladare de tip Ulster".

 

SUA au votat împotriva unei rezoluției ONU de condamnare a pedeapsei cu moartea pentru infracțiuni de natură homosexuală, alăturându-se astfel Irakului și Arabiei Saudite, informează The Independent:

SUA a fost una dintre cele 13 țări membre ale Consiliului pentru Drepturile Omului, care s-a opune unui vot istoric, notează publicația britanică. Deși votul a trecut, America s-a alăturat unor țări precum China, Irak și Arabia Saudită.

Statele Unite au sprijinit două amendamente nereușite propuse de Rusia, care susțineau că pedeapsa cu moartea nu ar fi neapărat o "încălcare a drepturilor omului" și că nu este o formă de tortură, astfel că poate fi acceptată, "în unele cazuri".

În prezent există șase țări în care pedeapsa cu moartea este folosită pentru persoanele care au relații de același sex: Iran, Arabia Saudită, Sudan, Yemen, Nigeria și Somalia. Acest număr se ridică la opt dacă sunt incluse teritoriile ocupate de Isis din Irak și Siria.

BuzzFeed remarcă faptul că, probabil, lucrurile ar fi stat cam la fel și în cazul administrațiilor anterioare. Și administrația Obama s-a abținut de la o rezoluție asemănătoare Consiliul pentru Drepturile Omului.

SUA rămân dintre puținele țări industrializate care încă mai au pedeapsa capitală, valabilă în 31 din cele 50 de state americane.

Washington Examiner scrie că echipa secretarului de Stat al SUA Rex Tillerson a explicat că rezoluția avea o exprimare prea generală. SUA se opun pedepsei cu moartea în cazurile de homosexualitate, dar nu sunt pentru eliminarea totală a acestei practici.

Revista presei internaționale din 5 octombrie 2017
791