Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Negocierile pentru Brexit într-un ”impas îngrijorător”

barnier_davis.jpg

Negociatorul britanic pentru Brexit, David Davis (stânga imaginii) și negociatorul UE, Michel Barnier, Bruxelles, august 2017
Image source: 
REUTERS/Yves Herman

Negociatorul şef britanic al Brexitului David Davis i-a îndemnat pe liderii Uniunii Europene ”să facă un pas înainte” şi să treacă la faza a doua a negocierilor, cu privire la viitorul relaţiilor între Regatul Unit şi UE, scrie presa internațională.

Stabilirea condiţiilor divorţului ”este dependentă de discutarea relaţiei noastre viitoare”, a subliniat ministrul britanic însărcinat cu Brexitul. Davis pledează pentru trecerea la faza a doua în pofida faptului că UE insistă asupra faptului că nu va trece la negocierea relaţiei comerciale şi altor probleme înainte de obţinerea unor progrese semnificative în trei dosare: drepturile cetăţenilor europeni şi britanici afectaţi de divorţ, problema Irlandei şi factura Brexitului.

Negociatorul şef al Uniunii, francezul Michel Barnier a anunţat joi că negocierile se află într-un ”impas îngrijorător” şi că nu le va recomanda Celor 27 să treacă la faza a doua.

Pe de altă parte, lira sterlină s-a depreciat după ce Barnier a anunţat că nu s-au înregistrat progrese semnificative în a cincea rundă de negocieri. Lentoarea negocierilor creşte posibilitatea ca Regatul Unit să părăsească Uniunea fără un acord cu privire la viitoarele lor relaţii, precum cele comerciale. Acest lucru ar putea să conducă la impunerea unor taxe vamale exporturilor şi importurilor celor două părţi, dar şi la o complicare a reglementărilor în domeniul afacerilor.

 

Autoritatea palestiniană va prelua controlul total al Fâşiei Gaza, în prezent în mâinile Hamas, până la 1 decembrie 2017. Decizia este luata prin acordul semnat ieri de mişcarea islamistă şi rivalul său Fatah, a anunţat guvernul egiptean, citat de AFP.

Potrivit unor surse palestiniene, gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi mişcarea Fatah din Cisiordania au convenit să predea guvernului palestinian de unitate responsabilitatea controlului asupra punctului de trecere a frontierei Rafah. Punctul de frontieră va fi operat de Gărzile prezidenţiale, informează Reuters. Hamas şi Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, se angajează să "ajute guvernul unității (...) să-şi exercite deplin responsabilităţile în gestionarea Fâşiei Gaza, cum este cazul şi în Cisiordania", până la această dată, potrivit unui comunicat difuzat la Cairo. Un purtător de cuvânt al grupului militant palestinian Hamas a declarat că aceasta a ajuns la o înţelegere cu grupul rival, Fatah. Cele două părţi au purtat discuţii în Egipt. Hamas a controlat Fâşia Gaza din 2007, în timp ce Fatah a avut sub control Cisiordania. Egiptul joacă un rol de mediator în efortul de reconciliere între cele două mişcări palestiniene.

 

Partidul Liberal Democrat din Moldova a iniţiat modificarea Constituţiei Republicii Moldova astfel încât să prevadă că limba oficială este limba română. Publicația online Deschide.md anunță ca proiectul a fost transmis Curţii Constituţionale.

Preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, anunţă că a fost găsit numărul minim necesar de 34 de semnături pentru iniţierea procedurii de modificare a Constituţiei în ceea ce priveşte limba oficială a Republicii Moldova. În aceste condiţii, parlamentarul a anunţat că proiectul de lege va fi expediat chiar joi Curţii Constituţionale spre avizare, anunţă Deschide.md. „Fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a iniţiat procedura de modificare a articolului Constituţiei şi anume schimbarea sintagmei „limbă moldovenească cu grafie latină” în „limba română”. Am dorit să restabilim un adevăr istoric. Ne bucură faptul că astăzi am reuşit să colectăm numărul necesar de semnături, pentru ca proiectul să fie expediat la Curtea Constituţională”, a spus el.

Tudor Deliu a dat citire listei deputaţilor care au semnat documentul. Este vorba de parlamentarii aleşi în urma alegerilor din 2014 pe listele PLDM şi PL, chiar dacă unii dintre aceştia au aderat în prezent la alte formaţiuni sau rămân deputaţi neafiliaţi.

Pentru modificarea Constituţiei sunt necesare voturile a două treimi din deputaţi, ceea ce înseamnă 68 de voturi.

Revista presei internaționale din 13 octombrie 2017
616