Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă diviziune Est-Vest, extinderea UE a fost prematură (Die Welt)

andrei_babis.jpg

Liderul populist Andrei Babis în timpul campaniei electorale, Praga, septembrie 2017
Image source: 
REUTERS/David W Cerny via rfi.fr

Aceasta este concluzia publicației germane Die Welt, după ce formațiunea populistă ANO, condusă de miliardarul Andrei Babis, a câștigat alegerile din Cehia.

"Republica Cehă se îndreaptă în direcția unor state precum Polonia și Ungaria care s-au angajat de ceva timp pe calea unui nou naționalism (sau, mai curând, vechi). Faptul că așa ceva a fost posibil dovedește că extinderea spre Est a UE a fost prematură. Prea multă atenție a fost acordată dosarelor și prea puțină pentru a verifica în ce măsură țările candidate chiar au internalizat spiritul legilor europene. Și nu-i putem fi decât recunoscători președintelui Franței, pentru faptul că refuză să accepte această diviziune și se străduiește să o remedieze", scrie Die Welt.

Bloomberg relatează că  formațiunea câștigătoare, ANO, s-a lovit deja de primul obstacol după ce potențialii parteneri de coaliție au refuzat să se alăture miliardarului confruntat cu acuzații de fraudă. În timp ce Babis a spus că nu va colabora cu comuniștii și cu partidul de extremă dreapta SPD, el nu a exclus formarea unui cabinet minoritar, monocolor.

El este un politician pragmatic, care urmărește o abordare "tranzacțională" a politicii, mai degrabă decât ideologică. Acest lucru îl deosebește de liderul polonez Jaroslaw Kaczynski și de prim-ministrul maghiar Viktor Orban.

Babis știe cât de importantă este UE pentru economia cehă. O ieșire la atac împotriva Uniunii n-ar servi intereselor sale, comentează experți consultați de Bloomberg.

Pentru The Guardian, cel mai bun rezultat al alegerilor din Cehia ar fi ... haosul:

O coaliție largă de partide democratice este imposibilă, pentru că acestea nu ar avea suficiente voturi pentru a controla parlamentul.
În afară de extrema dreaptă, comuniștii și o versiune specific cehă a partidului Piraților au obținut locuri importante în legislativ.
Cel mai bun lucru pe care țara îl poate spera, în mod realist, este un fel de haos politic.

O variantă mai gravă, dar foarte posibilă, este apariția unui regim autoritar gestionat de un oligarh nemilos susținut de neofasciști sau de oricine dorește să-i vândă voturile. La aproape 30 de ani după Revoluția de Catifea, democrația este în pericol”, conchide The Guardian.

 

Ne întoarcem acum privirea către Orientul Mijlociu, unde Statul Islamic a înregistrat înfrângeri grele. Dar este acesta un pas către normalizarea situației?

Dimpotrivă, peisajul este la fel de sumbru și îngrijorător și în era post-Daesh, atrage atenția le Nouvel Observateur. Conflictele, victimele, cohortele de refugiați, sectarismul și autoritarismul nu vor dispărea.

De exemplu, în cazul orașului Kirkuk. Luând acest oraș, kurzii și-au realizat dintr-o dată un vis vechi - Kirkuk este numit „Ierusalimul kurd“. Astfel, kurzii și-au asigurat accesul la resurse importante de petrol, permițând regiunii autonome să se finanțeze.

Acum kurzii plătesc scump pentru faptul de a fi citit în mod eronat balanța puterii, odată cu dezertarea Uniunii Patriotice din Kurdistan (PUK) condusă de Bafel Talabani, fiul fostului președinte decedat. De fapt, tocmai PUK a deschis porțile orașului Kirkuk forțelor din Bagdad ...

Dar kurzii au greșit mai ales fiindcă au subapreciat propriile lor diviziuni istorice între cele două mari familii, Barzani la putere în Erbil, și Talabani, al cărei cap, președintele federal al Irakului, a murit acum trei saptamani. Le Nouvel Observateur nu exclude reluarea războiului civil interkurd, din anii 1990.

Al Jazeera se întreabă cine va reconstrui, în cele din urmă, orașul Rakka.

În martie, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a avertizat că, deși țara sa a condus operațiunile împotriva ISIS, stabilizarea și reconstrucția vor "necesita mai mult de la aliați".

O altă problemă este că încă nu este clar cum va fi guvernat orașul Raqqa. Orașul ar putea face parte dintr-o Sirie federală descentralizată, dar cu forțele loiale regimului sirian la doar 15 km distanță, ar fi greu să se facă planuri concrete de reconstrucție. În plus, ridicarea în oraș a unui banner uriaș al liderului kurd Abdullah Ocalan a dus deja la îngrijorări cu privire la modul în care va fi guvernat orașul.

 

Și, în final, ne întrebăm ce se mai întâmplă cu investigațiile privind amestecul rusesc în alegerile americane de anul trecut. Se pare că asistăm la o discretă schimbare de ton... după cum arată Washington Examiner:

Ați observat? În comentariile publice recente, parlamentarii care investighează afacerea Trump-Rusia, alături de unii dintre comentatori, par să se concentreze mai mult pe încercările Rusiei de a interveni în alegerile din 2016 și mai puțin pe acuzațiile că Donald Trump sau asociații săi au colaborat cu rușii.

De ce această schimbare?

Într-un discurs recent, președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, Devin Nunes, a declarat că, în acest moment, anchetatorii au mai multe dovezi despre colaborarea democraților cu rușii decât în ce-l privește pe președintele Trump.

La rândul său, șeful comisiei pentru Intelligence a Senatului, Ruichard Burr, a ținut recent să remarce că scopul comisiei este să analizeze orice înțelegere din timpul alegerilor din 2016.

La urma urmei, notează publicația din Washington, unii investigatori  din dosarul Trump spun acum că tocmai democrații i-ar fi plătit cu legături la Kremlin pentru  a obține informații compromițătoare despre Donald Trump.

În orice caz, în timpul chestionării de către reporteri, senatorul Richard Burr nu a dat nici o indicație despre ceea ce  s-a găsit până acum.

Nimic însă nu este definitiv. Și să mai observăm că ancheta avocatului Robert Mueller pare să bată pasul pe loc”.

Revista presei internaționale din 24 octombrie 2017
534