Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Americanii se tem de ”bomba electromangetică” a lui Kim

kim_jong.jpg

Image source: 
REUTERS/KCNA

Milioane de vieți ar putea fi pierdute în Statele Unite ca urmare a unui atac nord-coreean constând în pulsuri electromagnetice. Este concluzia unui raport prezentat în Congres, la începutul lunii octombrie. Presa internațională se întreabă cât de gravă este, totuși, această amenințare.

Business Insider scrie că autorul raportului, Peter Vincent Pry, un strateg nuclear care a lucrat în CIA, a avertizat asupra efectelor devastatoare pe care le-ar putea avea un atac folosind o capcană electromagnetică. Impulsurile ar bloca rețeaua electrică din SUA și ar distruge infrastructura de comunicații care susține în prezent 320 de milioane de locuitori ai SUA. Componentele electronice și de control al traficului aerian ar fi, de asemenea, distruse.

Un număr de 500.000 de oameni zboară peste America de Nord în orice moment, a declarat, pentru Forbes Peter, Vincent Pry.

El a adăugat că livrările de alimente ar fi compromise  și până la 90% din populație ar putea muri într-un an.

Potrivit Newsweek, în cel mai rău scenariu, alimentele din supermarketuri ar fi consumate în trei zile, iar cele existente în depozite, în 30 de zile  - ceea ce ar putea declanșa foamete, boli și ar duce societatea în colaps.

Dar, cât de probabil este scenariul lui Pry? Potrivit unor experți, nu foarte.

Un alt expert, Jack Liu a descris amenințarea ca fiind "supraestimată în mare măsură" și a declarat că Phenianul nu a dezvoltat focoase nucleare suficient de puternice pentru a fi eficiente.

Alți cercetători susțin că nu s-au efectuat suficiente teste pentru a stabili unde, în atmosfera Pământului, o detonare de tip electromagnetic ar putea fi eficientă. Ceea ce face utilizarea  de către Coreea de Nord a unei asemene arme foarte puțin probabilă.

Potrivit unui politolog citat de ziarul britanic Daily Express
regimul lui Kim Jong-un ar putea avea în prezent capacitatea de a lovi regiunea Los Angeles cu o rachetă nucleară, dar SUA ar "răspunde puternic și va fi sfârșitul regimului".

Cu toate acestea, o potențială explozie de tip electromagnetic ar putea bloca tehnologiile americane, limitând eficacitatea unui contraatac dinspre Washington.

 

Acuzatul Mark Zuckerberg. Iată titlul editorialului din numărul care apare astăzi al revistei franceze Courrier International. Articolul insistă pe responsabilitățile creatorului celei mai populare rețele de socializare din lume.

Anul 2017 marchează deja una dintre cele mai mari rate de creștere a rețelei sociale create de Mark Zuckerberg. Astfel că el își continuă povestea de dragoste cu Wall Street, înregistrând o valoare totală a acțiunilor de aproape 500 de miliarde de dolari, cam cât PIB-ul Suediei. Iar numărul de utilizatori continuă să crească, ajungând la peste 2 miliarde.

Și totuși, anul 2017 va rămâne ca un anno horribilis pentru Mark Zuckerberg. Anul semiadevărurilor, anul știrilor false repetate , anul acuzațiilor de manipulare a opiniei publice. Anul relațiilor publice dezastruoase -  precum turul virtual al șefului Facebook într-un Puerto Rico inundat de uraganul Maria, sau scuzele utilizatorilor cu ocazia sărbătorii evreiești de Iom Kipur.

Șeful Facebook a crezut mult timp că va putea să-i reducă la tăcere pe criticii săi spunându-le un basm frumos despre această vastă comunitate de prieteni care fac schimb de like-uri. Și că-i va face să uite că sub capota Facebook, dincolo de algoritmii secreți, esențială este vânzarea de pagini de publicitate. Dar mașinăria a devenit atât de puternică, încât în ​​cele din urmă pare să scape de sub controlul creatorilor ei.

Cu toate acestea, în ce privește impozitarea, intimitatea, rolul politic, dezinformarea , Facebook este deschis, mai mult decât alți giganți IT - și acesta este un lucru bun.

Potrivit unui sondaj publicat de USA Today, aproximativ trei din patru americani recunosc că aceste companii ocupă prea mult loc în viața lor, iar unul din doi consideră că această influență este rea. Ceea ce pretind oamenii este un minim de reguli în jungla algoritmilor. Este prețul care trebuie plătit de către giganții din Silicon Valley pentru a menține încrederea publicului larg.

 

Continuă reacțiile presei internaționale în scandalul de antisemitism care a lovit fotbalul italian. Reamintim, duminică, suporteri ai clubului Lazio au lipit în peluza rivalilor de la AS Roma autocolante reprezentând-o pe Anne Frank, în tricoul acestei echipe.

Antisemitismul și ipocrizia fotbalului italian, titrează revista franceză Le Point. Comunitatea evreiască din Roma a refuzat marți să se întîlnească cu președintele Lazio, Claudio Lotito. Durerea și furia sunt încă prea puternice.

Gestul fanilor a provocat o condamnare unanimă în peninsulă.

Dar care este credibilitatea acestei indignări? Amenzile sunt ridicole în comparație cu bugetele cluburilor Serie A. Odată ce și-a încheiat cariera, jucătorul Paolo Di Canio este din nou comentator al Sky, televiziunea privată care difuzează meciurile campionatului italian. Sezonul trecut, el și-a expus pe ecrane tatuajele sale reprezentând un tribut adus Ducelui Benito Mussolini. Colaborarea lui a fost suspendată ... doar câteva săptămâni. Prea mulți bani, prea mulți clienți, prea multe compromisuri pentru ca acest circ modern să se oprească pe motive de rasism.

France Info scrie că Grupul Ultras Lazio a denunțat miercuri un „teatru mass-media“. Postul francez îl citează și pe președintele Lazio, Claudio Lotito, care a spus miercuri că se așteaptă să scape fără pedeapsă. "Nu mă aștept la nimic, deoarece clubul nu a făcut nimic, dimpotrivă, a pus în aplicare măsuri de combatere a rasismului și antisemitismului”, a declarat  Lotito. "Aceste autocolante sunt opera a 15 idioți care nu știu ce fac", a adăugat el.

Revista presei internaționale la RFI
565