Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump cere pedeapsa cu moartea pentru teroristul de la New York

new_york.png

Sayfullo Saipov
Image source: 
© Kena Betancur, Getty Images North America, AFP, France 24

Președintele Donald Trump cere pedeapsa cu moartea pentru teroristul uzbek care a ucis 8 persoane și a rănit alte 12 la New York.  BBC atrage însă atenţia asupra faptului că statul New York a abolit pedeapsa cu moartea de foarte mult timp.

Atentatul de la New York a fost comis marţi în numele grupării Statul Islamic, după ce a fost pregătit timp de mai multe săptămâni.  Atacatorul rănit, Sayfullo Saipov, un uzbek în vârstă de 29 de ani, a fost interogat pe patul de spital. ”El a făcut-o în numele Statului Islamic, iar printre obiectele descoperite la faţa locului se afla un mesaj manuscris în arabă, în care este citată gruparea jihadistă”, a declarat adjunctul şefului Poliţiei din New York într-o conferinţă de presă.

Sayfullo Saipov nu era vizat de vreo anchetă înainte să treacă la fapte. Primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a denunţat, anterior, în aceeaşi conferinţă de presă, un atentat ”odios”, care ”a vizat Statele Unite ale Americii, care a vizat New Yorkul, care ne-a vizat poporul” şi care a încercat să ”submineze moralul, să ucidă şi să ia vieţi”. 

În acest context preşedintele american  a anunţat că va cere Congresului să înceapă ”imediat” să acţioneze pentru a pune capăt programului ”Diversity Immigrant Visa”, despre care afirmă că a fost folosit de presupusul atactor pentru a intra în Statele Unite.

 

Jurnalul lui Bin Laden a fost făcut public de CIA. Jurnalul se numără printre cele 470.000 de documente adunate din casa în care  Bin Laden a fost ucis, documente care au fost făcute publice recent "în interesul transparenţei şi pentru a sprijini opinia publică în a înţelege fenomenul al - Qaida şi pe Bin Laden", scrie The Guardian.

O excursie făcută vara în Marea Britanie, pe când era adolescent, şi vizitele la locul natal al lui Shakespeare l-au convins pe Osama bin Laden că Occidentul este decadent, scria liderul al- Qaida în jurnalul său personal cu puţin timp înainte de a fi ucis de forţele speciale americane în 2011, conform The Guardian.

Deşi până acum au mai existat informaţii conform cărora bin Laden a călătorit în Occident, aceasta este prima confirmare.

El a mers pentru prima dată în Occident pentru a fi supus unui tratament, nespecificat, când era în clasa a şasea şi avea 13 ani. În anul următor, adolescentul, fiu al unui miliardar saudit cu afaceri în domeniul construcţiilor, a stat 10 luni în Marea Britanie, la studii. Bin Laden nu oferă alte detalii, dar se pare că a urmat cursuri de limba engleză la Oxford.

În jurnal, Bin Laden prezintă vizitele la casa lui Shakespeare din Stratford- upon- Avon, dar spune că nu a fost impresionat de societatea britanică. El recunoaşte că vârsta nu îi permitea să îşi formeze o imagine completă despre viaţa în Marea Britanie, însă remarcă faptul că mergea în fiecare duminică să viziteze casa lui Shakespeare.  "Nu am fost impresionat şi am constatat că erau o societate diferită de a noastră şi o societate cu principii morale permisive", mai notează Bin Laden în jurnal.

 

Un taxi a intrat pe trotuar la Londra rănind patru personae. Poliţia, citată de presa britanică, precizează că nu este un atac terorist.

Un taxi a lovit ieri mai multi pietoni pe Southhampton Street, în Londra, Poliţia Metropolitană precizând că este un accident grav, dar nu este vorba despre un atac terorist. O persoană a fost grav rănită, iar alte două au primit îngrijiri la locul accidentului, toate trei fiind transportate la spitale. O a patra persoană a fost consultată pe loc.

Şoferul taxiului s-a oprit la locul accidentului şi a fost reţinut de poliţie. Incidentul este tratat ca fiind unul grav, dar nu are legătură cu terorismul.

Conform Serviciului de Ambulanţă din Londra, un bărbat a fost rănit grav la picior şi a fost transferat cu prioritate la un centru specializat.

Revista presei internaționale din 2 noiembrie 2017
1079