Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce sunt nervoși tinerii din Bruxelles?

incidente_bruxelles.jpg

Cordon de poliție în Place de la Monnaie, Bruxelles, 15 noiembrie 2017
Image source: 
Facebook / Le Soir

Două episoade de violență din centrul orașului Bruxelles în mai puțin de o săptămână. Comentatorii încearcă să înțeleagă de ce o parte a tineretului din capitala Belgiei reacționează cu furie.

Prima dată a fost sâmbătă, 11 noiembrie, după calificarea Marocului pentru Cupa Mondială din 2018. Al doilea episod: miercuri, 15 noiembrie. La chemarea lui Vargasss, un comediant francez popular pe Snapchat, fanii  s-au reunit in centrul orașului, reamintește Courrier international.

Potrivit cotidianului bruxellez Le Soir, poliția a intervenit pentru a opri adunarea neautorizată. Intervenția a dus la reacția unor tineri care au aruncat  cu pietre și au distrus vitrine din zonă.

Le Soir adresează o scrisoare deschisă primăriei locale în care acuză, pe de o parte, stigmatizarea orașului de către opinia publică flamandă, pe de altă parte, minimizarea faptelor de către autorități.

Pentru De Morgen, este evident că autoritățile trebuie să identifice infractorii, care trebuie să "răspundă pentru acțiunile lor". Dar "aceasta este partea cea mai ușoară". Ce se va întâmpla cu acești tineri, adesea minori, după sancțiunea justiției? ”Cum să-i împiedicăm să revină ca eroi în cartierele lor? Cum să ne asigurăm că aceste confruntări nu devin primul element al CV-ului lor criminal?"

Desigur, "autoritățile nu pot garanta că tinerii se comportă bine", dar ar trebui "să garanteze dreptul la o educație demnă de acest nume". Ceea ce nu este cazul peste tot în Bruxelles. ”Rețeaua de învățământ a Capitalei”, consideră De Morgen, "este un fel de loterie" care determină perspectivele tinerilor, in funcție de situația în care se află o școală - bună sau rea.

În editorialul său, De Standaard vorbește despre cartierele cu populații mari de imigranți: puțini cetățeni străini participă la alegerile locale – deși au drept de vot din 2004. Pentru ziarul olandez,  responsabilitatea este a întregii clase politice.

 

Care este explicația invitației pe care Franta i-a adresat-o premierului libanez demisionar Saad Hariri? Presa franceză caută explicații pe întortocheata rută Paris-Riyadh-Teheran.

Evident, această invitație este coordonată cu partea  saudită, remarcă Le Figaro:

O invitație pe care președintele Emmanuel Macron o vede ca pe un „un gest de prietenie și care arată dorința Franței de a contribui la restaurarea calmului și stabilității în Liban“

Saad Hariri a demisionat la 4 noiembrie, pe când se afla în Arabia Saudită, unde familia lui are interese financiare. O demisie sub presiune, acuză clasa politică libaneză. Pentru președintele libanez Michel Aoun, primul său ministru a fost "reținut" în Riyadh. Și, pentru a se conforma Constituției libaneze, Parisul a cerut aliaților saudiți ca Saad Hariri însuși să-si poată prezenta demisia președintelui Aoun.

Prin alegerea Parisului, ar putea fi găsită o formulă de compromis, care ar permite Riyadh-ului să salveze aparențele.

Și pentru Le Monde, cel mai important lucru a fost salvarea feței autorităților saudite: Odată cu demisia, Hariri a declarat că dorește să denunțe "strangularea" țării sale de către Iran, dar și politica de destabilizare condusă de această țară în întreaga regiune, împreună cu aliatul său libanez, Hezbollah.

Acest discurs a fost în mod evident dictat de autoritățile din Arabia Saudită, care îl consideră pe Hariri prea apropiat de Hezbollah, pilonul guvernului său.

Reîntoarcerea sa directă la Beirut, chiar și pentru demisia oficială în fața presedintelui Aoun, așa cum prevede Constituția, ar fi fost o umilință pentru Riyadh. Prin urmare, acest compromis.

Dar dacă Parisul insista să "vorbească cu toată lumea", în primul rând în Orientul Mijlociu, acest exercițiu devine din ce în ce mai dificil, având în vedere înrăutățirea tot mai accentuată a conflictului dintre Riyadh și Teheran.

Încercările de a încălzi relațiile cu Iranul nu dau rezultatele scontate, deși președintele francez are în continuare intenția de a merge la Teheran pentru a juca rolul de mediator în acordul nuclear iranian, pus la îndoială de Washington.

 

Fostul premier scoțian Alex Salmond si-a început prima ediție a noii sale emisiuni pe canalul RT, susținut de Kremlin. Publicatia europeana Politico vorbește despre semnificațiile acestui eveniment media pentru politica scoțiană:

”Fostul prim-ministru a dat lovitura – și nu numai contra adversarilor săi politici. Membrii Partidului Național Scoțian, SNP, se tem să se apropie de controversatul post TV, într-un moment în care Kremlinul este acuzat că interferează in politica europeană.

Salmond are însă fanii săi, care nu vad minic rău în prezența sa pe postul susținut de Kremlin. Dar pentru mulți alții, găzduirea unui show săptămânal pe RT este deja prea mult.

Salmond și actualul premier, Nicola Sturgeon, s-au înțeles mai demult în a nu se critica unul pe altul în public. Acum, purtătorul de cuvânt al primului ministru a declarat că este puțin probabil ca actualii miniștri ai guvernului scoțian să apară la showul lui Salmond. De asemenea, fostul premier britanic David Cameron și președintele Camerei Comunelor, John Bercow, au refuzat invitațiile.

Salmond se prezenta cândva drept liderul moderat și pragmatic al unei mișcări care dorea să unească segmente cât mai diverse din Scoția în favoarea schimbărilor constituționale radicale. Acum, Salmond promite să polarizeze opiniile pentru sau împotriva agendei SNP. La urma urmei, el rămâne liderul cel mai strâns asociat cu dosarul independenței scoțiene.

De-a lungul îndelungatei sale cariere, Salmond a avut de multe ori norocul de partea lui. Dar alinierea lui la ceea ce mulți percep ca fiind brațul de propagandă al guvernului rus ar putea fi un joc prea periculos, chiar și pentru vechiul maestro”.

Revista presei internaționale din 17 noiembrie 2017