Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel pierde, dar Germania câștigă (Der Spiegel)

merkel.jpg

Image source: 
REUTERS/Axel Schmidt

Colapsul negocierilor este totuși o victorie pentru claritatea politică din Germania. Pentru că a salvat țara de la un guvern osificat, fără viziune sau ambiție, scrie Der Spiegel.

Faptul că o astfel de coaliție a făcut obiectul unor negocieri este doar rezultatul unei tradiții prin care posibilele coaliții sunt interpretate ca fiind dorința electoratului. Cu toate acestea, nu a existat un mandat serios pentru această alianță.

Părăsind discuțiile, Partidul Liberal-Democrat, FDP, a contribuit la claritatea politică din Germania - chiar dacă nu aceasta a fost intenția partidului. Cei care votează pentru Verzi nu doresc în general o coaliție cu FDP, în timp ce susținătorii CSU simt mai degrabă dispreț pentru Verzi. Și trebuie spus că așa ar trebui să stea lucrurile.

Cea mai importantă întrebare, însă, este ce se întâmplă cu Merkel. Acest lucru ar putea marca cu adevărat începutul sfârșitului pentru cariera sa de cancelar.

În ultimele zile, s-a constatat că o cantitate semnificativă  a puterii pe care ea a avut-o s-a evaporat - începând cu faptul că vineri,  când termenul pentru încheierea discuțiilor a trecut , nu a existat nicio consecință. Duminică seara, nu doar negocierile în sine au ajuns la capăt, ci întreaga metodă de guvernare Merkel.

De ani de zile, ea a smuls ideologia din politică - și o coaliție cu FDP și cu Verzii ar fi fost o încununare a acestei abordări. Ar fi furnizat dovada că până și ecologiștii, pot lucra alături de cei care jură pe comerțul liber, atâta timp cât mâna fermă a lui Merkel este acolo.

Dar asta este, de-acum, istorie. Această criză este criza lui Merkel. Va fi interesant să vedem cum o va rezolva – sau dacă îi ca ceda”, conchide Der Spiegel.

Cancelara însăși a devenit un obstacol, comentează și ziarul La Repubblica:

"Nu este un secret faptul că disprețul personal dintre ea și liderul FDP, Christian Lindner, a jucat un rol esențial în eșecul negocierilor. Sau că o parte din SPD ar fi cu mult mai puțin reticentă la o alianță cu CDU / CSU dacă Merkel nu ar fi acolo. Partidele care s-au aflat deja într-o coaliție sunt îngrozite că Merkel  le va împinge pe margine”.

Și pentru ziarul elvețian Le Temps, o schimbare a cancelarului nu ar fi neapărat o veste proastă pentru Europa:

"Angela Merkel a generat, adesea, o anumită imobilitate în Europa: ea a insistat - uneori prea vehement - asupra disciplinei bugetare, a rezistat unor noi proiecte politice. În ciuda tuturor lucrurilor pe care le-a realizat pe multe fronturi cancelarul nu a reușit să dea Europei o nouă vitalitate. Un nou guvern german ar putea deschide noi perspective".

 

Anul 2017 a fost unul oribil pentru Uber – este titlul pe care îl găsim în ziarul le Monde. Vestea că  firma a plătit unor hackeri 100.000 de dolari pentru a ţine secretă o breşă de securitate completează un întreg șir de necazuri:

Compania emblematică a noii lumi a start-up-urilor și a puterii aplicațiilor, cea care a revoluționat modelul economic al transportului de pasageri, a suferit multe lovituri de la începutul anului.

În februarie, o filială a Google a acuzat Uber că i-a furat tehnologia auto autonomă. În același februarie, unul dintre inginerii companiei, Susan Fowler, a acuzat firma că a ignorat hărțuirea sexuală pe care ea a suferit-o în 2016, din partea unui șef.

În martie, Uber a fost forțat să recunoască existența unui software secret, poreclit "Greyball", destinat în special să împiedice ca șoferii săi să fie controlați de autorități. O altă revelație care a afectat reputația lui Uber a fost cea privind folosirea mai multor instrumente informatice pentru a-i spiona pe rivali sau pentru a urmări proprietarii de iPhone.

În octombrie, Autoritatea de Transport din Londra i-a retras licența de operare. De asemenea, compania este sub investigație fiindcă a plătit mită în cinci țări asiatice, inclusiv China și India. Alte cinci investigații penale (cel puțin) sunt în curs de desfășurare în Statele Unite”, scrie Le Monde.

Referitor la dezvăluirle privind atacul informatic, publicația online Axios concluzionează: ”De fapt, intimitatea nu mai există.
Aceasta face parte dintr-o schimbare înfiorătoare a societății noastre – care nu se bazează pe niciun eveniment sau anunț prealabil. Aceste încălcări, pe care corporațiile vizate au încercat în mod repetat să le ascundă și să le  subestimeze, arată că fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat ca date sale private să fie culese și revândute în subteran. Iar dacă nu, asta i se va întâmpla în curând
”.

 

Acum 10 ani, în noiembrie 2007, Amazon lansa un mic dispozitiv care ar fi urmat să revoluționeze modul în care citim: Kindle Reader. Dar ce s-a schimbat, de fapt, în ultimul deceniu?

Ei bine, după cum remarcă Le Figaro, acest dispozitiv, ușor de utilizat, cu un ecran care reproduce efectul hârtiei și poate descărca instantaneu mii de cărți digitale la un preț scăzut, oriunde în lume, nu a produs revoluția așteptată:

La zece ani de la lansarea gadget-ului, situația pare calmă. Hârtia și digitalul coexistă într-un mod sănătos. Ponderea cărții electronice nu a depășit limita de 20% în Statele Unite.

Mai mult: în ultimii doi ani, vânzările de cărți electronice au scăzut cu 1 miliard de dolari în favoarea ceor tipărite. În Franța, cartea electronică nu a decolat niciodată și reprezintă doar 3,5% din vânzări. Cine ar fi crezut?

Editorii francezi nu sunt ostili față de digital, dar pentru ei există o protecție legală: legea privind prețul unic al cărții, votată în 2011. Prin urmare, în Franța, Amazon nu a putut să scadă prețurile pentru a cuceri piața”.

Revista presei internaționale din 23 noiembrie 2017
494