Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestele antiguvernamentale din România în presa internațională

proteste_duminica-13.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România (arhiva)

Presa internaţională a scris pe larg despre protestele de duminică de la Bucureşti şi din ţară faţă de proiectele de modificare a legilor justiţiei.

Zeci de mii de români s-au strâns la Bucureşti şi în alte oraşe din România, duminică, pentru a protesta faţă de aceste modificări, anunţă agenţia Reuters.

“Hoţii, Hoţii”, au strigat protestatarii în faţa sediului Guvernului, 30.000 de persoane adunându-se în Bucureşti iar alţi 20.000 în alte 70 de oraşe, notează sursa citată.

Şi Associated Press scrie despre protestele de la Bucureşti şi din majoritatea marilor oraşe din România:

"Protestatarii, care au avut un mic conflict cu forţele de ordine, au numit partidul de guvernământ drept "ciuma roşie", mii de persoane adunându-se pe stradă la Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Sibiu şi Constanţa", a precizat agenţia.

Anca Preoteasa, în vârstă de 28 de ani, care lucrează în vânzări, acuză Guvernul că vrea să preia controlul "asupra sistemului de justiţie pentru a-şi rezolva problemele legale, dar nu vom accepta asta", scrie AP,  stirea fiind preluată şi de Washington Post.

Şi AFP şi Belga News Agency au transmis informaţii despre manifestaţiile din România, unde mii de persoane au manifestat împotriva guvernului de stânga acuzat că se opune luptei anticorupţie:

Mii de oameni au protestat, duminică seară, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară, reuniţi sub sloganul ”#Aţi reuşit, ne-aţi unit”, mobilizarea făcându-se pe reţelele de socializare.

Peste 40 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au chemat românii să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Protestele au fost anunţate pentru duminică în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

 

Donald Trump acuză CNN că reprezintă foarte slab SUA în lume. Televiziunea se apără spunând că aceasta este treaba preşedintelui.

Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter, sâmbătă, în care a acuzat CNN că reprezintă foarte slab Statele Unite ale Americii în lume. Televiziunea a reacţionat, răspunzând pe platforma de socializare că aceasta este una dintre atribuţiile preşedintelui, informează hollywoodreporter.com.

Fox News are o importanţă mult mai mare în Statele Unite decât CNN. Însă, în afara SUA, CNN International este încă o sursă majoră de ştiri (false). Ei reprezintă foarte slab naţiunea noastră în lume. Lumea din afara SUA nu vede adevărul din partea lor!”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Nu este treaba CNN să reprezinte SUA în lume. Aceasta este treaba ta. Treaba noastră este să prezentam ştirile”, a răspuns CNN.

Începând din timpul campaniei electorale, Trump a criticat în mod repetat CNN, spunând că transmite „ştiri false”. Mai mulţi angajaţi în mass-media, inclusiv câţiva prezentatori şi corespondenţi ai CNN, au apărat televiziunea.

Mă gândesc la CNN International şi la colegii mei curajoşi, care muncesc din greu şi acoperă subiecte precum foamete, războaie, politică, terorism şi tot restul. Oameni extraordinari, cărora le mulţumesc pentru excelenţa de care dau dovadă întotdeauna”, a scris prezentatorul CNN Jake Tapper.

După câteva ore, Donald Trump a scris un alt mesaj, pe care l-a trimis unui website care îi prezintă realizările: „Uau, nici eu nu am realizat că am făcut atât de multe. Aş fi vrut ca Fake News (Ştirile False, cu referire la CNN, n.r.) să prezinte aceste realizări. Mulţumesc”, a scris preşedintele american.

 

Au avut loc alegeri locale în Cuba, într-un prim pas al unui proces de desemnare a succesorului lui Raul Castro, anul viitor scrie AFP.

Președintele cubanez, în vârstă de 86 de ani, a votat într-o secție din apropierea reședintei sale din vestul Havanei, iar apoi a discutat cu elevii care monitorizează în mod tradițional alegerile și cu locuitori ai capitalei.

Opozitia ilegala nu a reusit sa prezinte candidati in acest an, mai multi disidenti denuntand "presiuni si manevre" ale autoritatilor.

Alegerea consilierilor municipali (al doilea tur este programat pe 3 decembrie) are loc imediat dupa prima comemorare a lui Fidel Castro, decedat anul trecut.

Alegerile din aceasta perioada vor fi urmate, la inceputul anului viitor, de votarea celor aproape 600 de deputati ai Adunarii Nationale care, la randul lor, vor alege Consiliul de Stat, insarcinat cu desemnarea presedintelui, probabil la finalul lunii februarie a anului viitor.

Aflat in aceasta functie din anul 2008, dupa un interimat de doi ani, Raul Castro a anuntat deja ca nu va mai candida pentru un nou mandat.

 
Revista presei internaționale din 27 noiembrie 2017