Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Și totuși, ce știa Trump în legătură cu Flynn? (The New York Times)

trump_flynn_comey.jpg

Președintele SUA Donald Trump, fostul său consilier pe probleme de securitate, Michael Flynn și fostul director al FBI, James Comey
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Presa americană analizează situația delicată a Casei Albe, după ce fostul consilier pe probleme de securitate, Michael Flynn, a recunoscut că a mințit FBI-ul în legătură cu discuțiile sale cu ambasadorul rus din Statele Unite, Serghei Kislyak.

Washington Post reamintește că Donald Trump a negat mereu că ar fi știut despre Flynn că ar fi  comis ceva ilegal, cum ar fi inducerea în eroare a FBI.

"Și totuși,  ce a știut?", se întreabă The New York Times.

"Președintele a susținut de mult că l-a demis pe Flynn în februarie, pentru că acesta l-a mințit pe vicepreședintele Mike Pence", își amintește ziarul.

Așadar, mesajul de atunci al lui Trump sugerează că minciunile lui Flynn către FBI au fost - cel puțin parțial - motivul pentru care a fost debarcat la 25 de zile după ce preluase funcția în noua administrație. Și asta ar putea avea consecințe juridice. Președintele ar putea fi într-adevăr suspectat de obstrucționarea justiției”.

Și aceasta – continuă ziarul – ”cu atât mai mult cu cât ne amintim eforturile lui Donald Trump de a-l convinge pe directorul FBI, James Comey, să renunțe la investigația împotriva lui Flynn”.

Newsweek se întreabă ce a făcut ca Michael Flynn să fie acuzat doar că a mințit FBI-ul, deși există dovezi că ar fi comis și alte infracțiuni?

Recompensa pe care Flynn o primește pentru cooperarea sa pare a fi substanțială și asta poate arăta cât de importante sunt dovezile pe care el le furnizează”, consideră revista americană.

 

Pentru Angela Merkel, marcată deja de eșecul negocierilor pentru formarea unei coaliții cu Verzii și Liberalii, războiul nervilor de-abia începe, scrie Le Figaro în editorialul său:

Aflată în situația de a ajunge cancelar sau de a pierde totul, Merkel va trebui să plătească scump pentru obținerea sprijinului: va trebui să admită concesii privind pensiile, educația sau asigurările sociale. De partea SPD, ispita de a o abandona pe Merkel și de a o pune în postura de a conduce un guvern minoritar este puternică. Însă partidul ar putea fi văzut de opinia publică drept un laș, ceea ce îl va face să ezite.

În orice caz, sistemul Merkel nu prea mai are suflare. Dincolo de cazul Merkel, Germania intră într-o nouă eră. Din 1949, viața politică a fost articulată în jurul a două partide mari, CDU și SPD, cu forța de consolidare a FDP. De acum încolo, peisajul politic este rupt. Într-un sistem cu șase partide, jocul alianțelor este de trei partide atunci când cele două pricipale nu reușesc să se înțeleagă. Germania intră într-o eră a aventurii”, conchide Le Figaro.

Deutsche Welle crede că vor fi mari dificultăți și în privința afacerilor europene: ”De exemplu, ca și Macron în Franța, SPD declară deschis că sprijină majorarea investițiilor de stat și ideea unei politici financiare comune în zona Euro - dar Merkel este foarte sceptică în aceste chestiuni.

Un lucru este însă tot mai clar: președintele federal Steinmeier are dreptate când se opune convocării de alegeri anticipate și când încearcă practic să forțeze crearea unui nou guvern. La Berlin se guvernează în prezent cu forța redusă la jumătate. În ministere și la cancelaria federală, funcționarii nu știu la ce să se aștepte, ceea ce le reduce elanul. Iar autocrații și egotiștii de o parte și de alta a Atlanticului vorbesc altfel cu o cancelară ale cărei atribuții nu sunt la nivel maxim. Germania abia așteaptă să aibă un nou guvern. Fiecare zi contează”, avertizează DW.

 

Rusia trebuie oprită să calce în picioare principiile olimpice. Măcar atât, dacă nu i se mai poate lua organizarea Cupei Mondiale de Fotbal 2018. Iată concluzia unui comentariu al ziarului Le Monde:

Președinții Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) și ai Comitetului Internațional Olimpic (CIO) sunt uneori descriși ca fiind mai puternici decât șefii de stat. Nimic mai greșit. Timp de șapte ani ei și-au dovedit incapacitatea de a răspunde la umilințele provocate de către Vladimir Putin.

Președintele rus a depus toate eforturile pentru a atrage în țara sa Cupa Mondială de fotbal din 2018. Și a ales Kremlinul pentru a organiza, vineri, 1 decembrie, tragerea la sorți a grupelor. Sportul este, în ochii lui, un instrument în serviciul propriei puteri.

Vitali Moutko a ajuns director al comitetului de organizare. Pentru supravegherea sistemului de dopaj instituționalizat care a făcut Rusia să strălucească la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 și Soci, 2014, protejatul Kremlinului a fost promovat vice prim-ministru, în ciuda descoperirii acestor practici.

Președintele FIFA Gianni Infantino nu l-a interzis pe omul forte al sportului rus, deși manipularea probelor a implicat și fotbaliști.

În ciuda investigației justiției elvețiene privind fluxurile bănești îndoielnice în jurul Cupelor Mondiale din Rusia 2018 și Qatar 2022, în ciuda retragerii forțate a 13 dintre cei 22 de reprezentanți care au participat la acest vot dublu, în ciuda opoziției rusești față de anchetatorii independenți ai FIFA, organismul din Zurich nu a pus niciodată la îndoială Cupa Mondială din 2018.

Marți, 5 decembrie, CIO are posibilitatea de a pune capăt acestei negări permanente: poate priva Rusia de participarea la Jocurile de iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud), în februarie 2018.

Este prea târziu pentru a împiedica Rusia să găzduiască Cupa Mondială de fotbal. Dar mai este încă timp să-i oprim pe ruși să calce în picioare principiile olimpice sau ce a mai rămas din ele”.

Revista presei internaționale din 4 decembrie 2017
443