Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presa internațională rememorează viața și acțiunile Regelui Mihai

regele_mihai.jpg

Image source: 
romaniaregala.ro

Presa din întreaga lume scrie despre încetarea din viață a celui care a fost unul dintre ultimii supraviețuitori din rândul șefilor de stat ai celui de-al Doilea Război Mondial. Principalele agenții de presă rememorează viața și acțiunile fostului monarh, mai ales arestarea mareșalului Antonescu.

Regele Mihai a dus o viață marcată de intrigi politice și de aproape toate revoluțiile care au avut loc pe continent în ultimul secol, notează Washington Post. În 1927, la 5 ani, el devenea cel mai tanăr rege din Europa, după ce tatăl său Carol al II-lea a fost nevoit să se retragă.

"Regele Mihai, membru al Casei Hohenzollen și un văr îndepărtat al Reginei Elizabeta a II-a, a reprezentat una dintre ultimele conexiuni cu capetele regale ale Europei înainte și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", scrie ziarul american.

Agenția AFP îi face un scurt portret monarhului: înalt și zvelt, cu ochii albaștri limpezi și o alură aristocratică, fostul rege, care multă vreme a visat să-și "slujească din nou poporul" și să urce din nou pe tron, s-a resemnat totuși, cu amărăciune, cu ideea că "nimeni nu poate face minuni", după ce autoritătile postcomuniste din România l-au împiedicat să revină în tară.

În fine, Business Insider face referire la momentul retragerii din viață publică, în 2016, după ce Regele Mihai a fost diagnosticat cu cancer și leucemie cronică și a fost supus unei intervenții chirurgicale la o clinică din Lausanne.

New York Times menționează că "Regele Mihai de România, care a fost acreditat cu salvarea de mii de vieți în timpui celui de-Al Doilea Război Mondial, când, la vârstă de 22 de ani, a avut îndrăzneala de a aresta dictatorul țării, o marionetă a lui Hitler, a murit marți la reședința sa din Elveția."

BBC scrie despre Regele Mihai- "Acesta a fost unul dintre ultimii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial, dar a trăit majoritatea vieții în exil."

Euronews relatează: "Când era la începutul tinereții, regele a jucat un rol important în schimbarea direcției României, îndepărtând-o de alianța cu naziștii".

 

Nouă atacuri teroriste au fost dejucate, din luna martie până în prezent,  în Marea Britanie. Cifra este înaintată de ministrul britanic de Interne Amber Rudd, scrie AFP.

De la asasinarea unui militar în plină stradă, la Londra, în mai 2013, ”22 de comploturi islamiste teroriste” au fost dejucate, dintre care nouă de la atentatul comis în martie pe Podul Westminster și în față Parlamentului, a declarat Rudd în fața deputaților britanici.

Declarația vine în urma unei prezentări a situației amenințării teroriste în Regatul Unit făcute Guvernului de către șeful serviciilor britanice de informații interne (MI5) Andrew Parker.

Șeful MI5 a avertizat Executivul cu privire la faptul că înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic în Siria și în Irak nu inseamnă că amenințarea a fost indepărtată, după cum declarase anterior și un purtător de cuvânt al premierului Theresa May. Din contră, rețele de socializare sunt utilizate în prezent în vederea incurajării unor noi atacuri în Regatul Unit și în alte părti, a declarat acest purtător de cuvânt.

 Vedeta rock franceză Johnny Hallyday a încetat din viată la vârstă de 74 de ani. Anunțul a fost făcut de BBC

Johnny Hallyday a încetat din viată la vârstă de 74 de ani, din cauza unui cancer pulmonar, a anunțat soția să. Pe numele său adevărat Jean-Philippe Smet, el a vândut aproximativ 100 de milioane de discuri şi a jucat în câteva filme, notează BBC.

El a primit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare din partea preşedintelui Jacques Chirac, în 1997. Francezii îl numeau simplu "Johnny al nostru". Într-o declaraţie, soţia sa, Laeticia a afirmat: "Johnny Hallyday ne-a părăsit".  "Scriu aceste rânduri şi nu-mi vine să cred. Dar este adevărat. Soţul meu nu mai este cu noi. Ne-a părăsit în această noapte, aşa cum şi-a trăit întreaga viaţă, cu curaj şi cu demnitate", a spus ea.

Revista presei internaționale din 6 decembrie 2017
881