Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria: formațiuni de voluntari la granița cu Turcia, românii sunt interesați (Figaro magazine)

granita_turcia.jpg

Image source: 
Anadolu Press Agency

Frontiera turco-bulgară se află pe noul drum al migranților, sub conducerea rețelelor de traficanți. În Bulgaria, o unitate de voluntari, veterani ai armatei, face munca poliției în încercarea de a-i opri pe migranții ilegali. Reporterii speciali ai revistei Figaro Magazine i-au vizitat:

Ne aflăm undeva în masivul Strandja, în sud-estul Bulgariei, nu departe de Turcia, în tabăra celor din Uniunea Militară Chipka Vassil Levski. Sunt cam cincizeci, între 15 și 50 de ani, în uniformă de camuflaj, cu capișoane, cuțite și chiar machete.

Dar nu este rolul poliției să păzească frontiera? Comandantul Vladimir Rusev spune că atunci când statul este incapabil sau absent, este de datoria cetățenilor să-și ia destinele în propriile mâini.

Desigur, în 2014, Sofia a ridicat un gard de 3 metri înălțime și 146 kilometri lungime. Totuși, frontiera este lungă de 260 de kilometri ! Cu alte cuvinte, este departe de a fi ermetică. Guvernul bulgar este conștient de acest lucru: 20% din bugetul pentru Ministerul de Interne este alocat supravegherii frontierelor. Dar cea mai săracă țară din UE nu își poate permite să fie unicul păzitor.
 

Conform Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), cererile de azil au crescut foarte mult, de la 20.000 în 2015 la 30.000 în 2016. De asemenea, în 2016, 13.000 de imigranți fără acte au fost arestați, jumătate încercând să părăsească țara prin România. Scopul este, evident, de a ajunge în Occident, indiferent de cost.

"Atunci suntem precum cavalerii din epoca modernă!" spune Lachezar Mourdjev, avocatul organizației.

În orice caz, autoritățile par a fi foarte confortabile cu aceasta - pentru moment. Unitatea militară Chipka - Vassil Levski revendică un număr de 45.000 de membri, dintre care 500 vor fi mobilizați permanent la graniță. Și comandantul Vladimir Rusev nu intenționează să se oprească aici.

Există deja cereri pe internet din țările vecine (cum ar fi Serbia, Ungaria sau România), dar și din vestul continentului (Germania, Austria sau Franța).

Doi observatori români sunt, de altfel, prezenți pe teren. Ei studiază posibilitatea de a importa o astfel de structură în România. Situate la marginea Europei, în calea invaziilor, România și Bulgaria sunt în același spirit cu Grupul de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia), care refuză politica de migrație a UE, în special distribuția cotelor impusă de Angela Merkel”.

 

Polonia are începând din acest weekend un nou prim-ministru desemnat. Care sunt resorturile politice ale acestei schimbări?

Potrivit Bloomberg, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului de Lege și Justiție (PiS) duce un joc viclean cu Uniunea Europeană, cu adepții partidului și cu oponenții săi politici. Ideea este de a-și menține și consolida controlul asupra țării, reducând totodată tensiunile cu Bruxelles și cu marile puteri din Europa de Vest.

Cel mai recent pas pe acest veritabil mers pe sârmă s-a produs joi seara, când premierul Beata Szydlo și adjunctul său, Mateusz Morawiecki, au schimbat locurile. Iar parlamentul polonez a adoptat vineri legislația care pune în mod efectiv Curtea Supremă sub control politic.

Dacă remanierea guvernului a fost o încercare de a distrage atenția de la proiectul de lege al curții, cum suspectau unii comentatori, aceasta nu a funcționat. Pagina de Internet a cotidianului polonez, Gazeta Wyborcza, s-a concentrat pe critica schimbărilor legislative, ignorând schimbările din cabinet.

Dar Kaczynski este un fin strateg, nu un tactician primitiv. În ceea ce privește obiectivul pe termen lung, au fost zile fructuoase.

În calitate de ministru al finanțelor și al economiei, Morawiecki a fost responsabil cu implementarea inițiativelor de cheltuieli sociale și stimularea investițiilor guvernamentale - și, de asemenea, a îmbunătățit colectarea impozitelor. Astfel a asigurat fondurile necesare pentru acoperirea promisiunilor populiste, fără daune economice majore.

Politica sa a dat roade până în prezent: creșterea economică s-a accelerat, deficitul bugetar s-a diminuat

Morawiecki este o stea în cadrul PiS. Și este unul dintre puținii membri ai PiS care poate vorbi, de fapt, cu Donald Tusk și prin el, cu elita UE.

 

După victoria militară împotriva organizației teroriste Statul Islamic (SI), Irakul se confruntă cu provocări enorme. Este concluzia unei analize AFP, preluată de Courier International:

”Victoria militară rămâne fragilă. Jihadiștii au fost izgoniți, dar ei s-au retras în deșert și au celule în orașe, după cum au demonstrat-o atacurile recente.

Este nevoie în primul rând de consolidarea autorităților centrale, urmărind în același timp politici incluzive, care să nu marginalizeze nicio comunitate în această țară majoritar șiită.

Apoi trebuie să vină reconstrucția, răspunsurile la problemele economice și sociale, reducerea corupției și distribuția echitabilă a veniturilor din petrol, fără a uita de negocierile cu guvernul din Kurdistan, spun experții din regiune.

Iar problema este că, în Irak, moderații au fost marginalizați de mult timp, făcând să se audă doar vocile cele mai radicale.

Sunniții, care au luat puterea din mâinile otomanilor și au păstrat-o după obținerea independenței, au fost înlocuiți de șiiți, după invazia americană din 2003. Sunniții s-au văzut excluși din toate pozițiile de conducere .

Dar saudiții ar putea deveni foarte activi în lunile următoare, deoarece la nivel regional aceștia caută să respingă influența iraniană, șiită.

O altă problemă arzătoare este legată de viitorul grupului paramilitar al-Chaabi Hachd în mare majoritate șiit, format în 2014, după apelul la mobilizare împotriva SI.

Perspectiva este îngrijorătoare, deoarece multe dintre  formațiunile înarmate ale aceste grupări paramilitare devin organizații mafiote în plan local.

Revista presei internaționale din 11 decembrie 2017
708