Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Europa de Est, magistrații sunt în bătaia puștii (Bloomberg)

justitie.jpg

Image source: 
pixabay.com

În Europa de Est, judecătorii și procurorii sunt în bătaia puștii, în timp ce liderii populiști încearcă să-și impună controlul asupra sistemului judiciar, scrie Bloomberg. Iar creșterea partidelor radicale de pe întreg continentul a determinat Germania să vânture ideea reducerii fondurilor pentru astfel de state membre.

Cel care a deschis calea este Viktor Orban. Revenind la putere în 2010, el a luat dreptul Curții Constituționale de a se pronunța în cazurile care afectează bugetul. Apoi a impus, retroactiv, cea mai mare preluare bancară din Europa, smulgând miliarde de euro din fondurile private de pensii pentru a-și alimenta bugetul.

Totul se petrecea în timp ce UE era ocupată cu criza euro.

În Polonia, după ce a câștigat alegerile din 2015, partidul lui Kaczynski și-a instalat oamenii în Curtea Constituțională și acum tocmai a scos numirile în sistemul judiciar din sarcina organizațiilor de magistrați, pe care le-a numit ”o clică autosuficientă” .

În România, în pofida reluării protestelor în weekend, deputații au adoptat o lege care le permite judecătorilor și procurorilor să fie trași la răspundere pentru neglijență și să poată suporta daune.

Evenimentele din Europa Centrală au pus în mișcare mecanismele de răspuns ale UE. La 7 decembrie, Comisia Europeană a anunțat că va da în judecată Ungaria pentru a opri ceea ce consideră drept o represiune împotriva societății civile și a universităților. Polonia se confruntă cu o procedură similară, precum și cu prima tentativă a executivului UE de a chema la ordine un stat membru. Dar răspunsul UE a fost lent, iar schimbările din Europa de Est se întâmplă atât de repede încât pare imposibil să fie oprite.

 

Rămânem în Polonia, unde la începutul acestei săptămâni, autoritatea  de supraveghere a presei, controlată de guvern, a amendat cu 420.000 de dolari cel mai important post independent de știri al țării. Vina a fost aceea că a transmis o manifestație de protest care a avut loc în cursul acestui an.

După cum comentează Washington Post, amenda vine după o altă dubioasă notă de plată privind o taxă de 30 de milioane de dolari pe care postul de televiziune, TVN24, a primit-o în luna iulie.

Televiziunea constituie una dintre cele mai mari investitii americane in Polonia. Insa seful PiS, Jaroslaw Kaczynski, ghidandu-se dupa un manual folosit prima data de Vladimir Putin, pare pornit sa forteze TVN24 sa adopte o linie proguvernamentala sau, in caz contrar, sa fie ori vanduta, ori inchisa.

Dl Kaczynski nu este un conducator care poate face obiectul raspunderii guvernamentale. El refuza sa preia o functie guvernamentala, in schimb isi permută subordonatii în functia de premier.

El pretuieste puternica alianta traditionala a Poloniei cu SUA si l-a curtat pe presedintele Trump, care a vizitat Varsovia in iulie. Dl Trump nu a avut nimic de spus la acea data despre statul de drept si libertatea presei. Daca el va ramane tacut si acum, contrarevolutia Poloniei va fi incurajata si mai mult, scrie The Washington Post, citat de Rador și Hotnews.

Cenzura s-a întors, comentează și publicația polneză Polityka, citată de Eurotopics:

"Nu este încă o cenzură preventivă, dar aceasta ar putea fi pe drum. De acum înainte un funcționar de partid va putea decide ce poate și ce nu poate fi acoperit de presă. În teorie, articolul 14 din Constituție garantează libertatea presei și a altor mijloace de informare în masă. Sau, cel puțin, așa se spunea”.

 

Democratul Doug Jones a câștigat surprinzător scrutinul pentru un fotoliu de senator de Alabama. În acest stat american profund conservator, un democrat nu a mai câștigat un mandat de senator de peste 20 de ani. Este o înfrângere amară pentru președintele Trump iar consecințele politice sunt importante, comentează presa internațională.

Crăciunul a venit mai devreme pentru democrați, notează BBC.

În 2016, Donald Trump o învingea în Alabama pe Hillary Clinton cu aproape 30 de puncte.

Acum, Donald Trump poate să respingă sondajele de opinie care indică un nivel de aprobare la nivel național de 30 de procente. Dar cifrele din Alabama sunt despre alegători efectivi care au votat în mod real.

Alegerile nu mint și îi dau un mesaj serios, la mai puțin de un an de mandat.

Să fie o urmare a campaniei #MeToo? Se mai întreabă BBC.

Dl Moore s-a confruntat cu acuzații - pe care le-a negat - despre relațiile necorespunzătoare cu adolescente, pe când era avocat asistent. În acest  timp au fost reluate acuzațiile din partea mai multor femei la adresa președintelui Donald Trump.

Pentru publicația americană The Hill, înfrângerea lui Moore este o lovitură grea pentru Trump și pentru fostul său strateg-șef, Steve Bannon.

Bannon l-a susținut permanent pe Moore, în pofida acuzațiilor la adresa acestuia. În timp ce Trump l-a susținut în cele din urmă, pe candidatul de Alabama, după ce sondajele se îmbunățeau.
Însă majoritatea republicanilor din Washington au căutat să stea cât mai la distanță de Moore, scrie The Hill.

Pas cu pas, republicanii au îmbrățișat o politică post-adevăr și post-etică, scrie la rândul său The New York Times. Acum, în înfrângere, partidul - sau cel puțin conducerea acestuia – a intrat oficial în post-rușine.

Republicanii se află acum în fața unei adevărate explozii de furie, legată atât de președintele Trump cât și de amintirea candidaturii lui Moore.

Liderii partidului vor încerca cu disperare să pretindă că aceasta nu este o tragedie și că oricum, nu li se datorează. Dar în final va rămâne întrebarea:  "Ce am făcut?" – conchide NYT.

Revista presei internaționale din 14 decembrie 2017
1093