Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine câștigă pe frontul din Estul Ucrainei? Și Putin și Poroșenko (The Times)

putin.jpg

Putin și Poroșenko se salută la un summit internațional la Milano, 2014
Sursa imaginii: 
AFP

Tensiunile escaladează în estul Ucrainei, unde un conflict militar ruso-ucrainean pe scară largă nu este exclus. Totuși, situația este convenabilă atât pentru Putin cât și pentru Poroșenko, scrie The Times.

Fiecare dă vina pe celălalt pentru a fi sabotat deja negocierile de pace programate pentru luna viitoare. Și, fiecare folosește tensiunile reînnoite pentru a-și susține poziția la el acasă,  pe fondul nemulțumirii în creștere pentru scăderea nivelul de trai, stagnarea economică și generalizarea corupției.

Cel puțin 13 soldați ucraineni au fost uciși în luptele recente cu separatiștii. Opoziția față de președintele Poroșenko este în creștere, corupția rămâne ridicată, economia stagnează și susținerea Occidentului se clatină.

Președintele Putin este, de asemenea, sub presiune internă. Alegerile pentru 450 de locuri din Dumă, de la 18 septembrie, vin pe fondul semnelor de indiferență din partea alegătorilor și a lipsei de popularitate a partidului de guvernământ, Rusia Unită.

Ca și ucrainenii, rușii sunt supărați din cauza corupției și alarmați de recesiunea economică. Și, nu toată lumea este convinsă că interzicerea sportivilor ruși la Olimpiada de la Rio a fost doar rezultatul unei conspirații americane.

Vladimir Putin are tot interesul de a devia atenția de la guvernul său și a arăta cu degetul spre Ucraina și susținătorii ei din vest.

Amânarea negocierilor servește ambelor părți, deoarece nici una nu este pregătită să facă concesii și tensiunile militare duc la creșteri semnificative pe piața internă. Dar pericolul este ca războiul să izbucnească pe scară largă, cu consecințe internaționale incalculabile.

 

Reacții diverse în presa europeană după ce vicecancelarul german Sigmar Gabriel a anunțat eșecul tratatului de liber schimb cu Statele Unite, TTIP.

Relațiile transatlantice ar fi avut nevoie de un astfel de acord,  este de părere ziarul portughez Publico, citat de Eurotopics.
Dar, în același timp, spune ziarul, ”lipsa de transparență a negocierilor, concesiile făcute de Europa cu privire la aspectele sensibile, cum ar fi protecția mediului sau a produselor alimentare, și, de asemenea, puterea conferită multinaționalelor în cazul litigiilor comerciale - toate acestea au făcut acest eșec aproape de dorit. ... În aceeași măsură este însă o evoluție îngrijorătoare a relațiilor dintre cele două mari blocuri occidentale. Într-un moment marcat de puterea crescândă a Chinei și instabilitatea din Orientul Mijlociu, consolidarea relațiilor transatlantice nu au fost niciodată mai importantă".

Publicația belgiană De Tijd scrie că Sigmar Gabriel a făcut o analiză foarte lucidă a situației. "Pe ambele părți ale Atlanticului, TTIP a devenit nevandabil politic, care este, în sine, un semn bun. Poate că eșecul amenințărilor TTIP, reprezintă tocmai o oportunitate de a regândi globalizarea în continuă creștere și  de a aborda și soarta perdanților. Economia internațională trebuie să dezvolte noi norme și standarde, în scopul de a restabili echilibrul la nivel internațional", mai spune ziarul belgian

Potrivit BBC calendarul politic în Europa a fost un alt obstacol în calea TTIP: Anul viitor sunt alegeri atât în ​​Franța cât și în Germania. De obicei, aceia care susțin acorduri de liberalizare a comerțului pierd voturi.  Chiar dacă beneficiile liberalizării comerțului se traduc în mare parte  prin prețuri mai mici pentru consumatori, ei nu realizează legătura cu politica comercială.
Întrebarea este în ce măsură dl. Gabriel era îndreptățit să spună că discuțiile au eșuat? Negocierile comerciale sunt efectuate de către Comisia Europeană, în numele tuturor statelor membre. Remarcile domnului Gabriel reprezintă propria sa evaluare. Negocierile pentru TTIP continuă pentru acum, dar sub un nor politic închis la culoare.

Un aspect al TTIP a fost extrem de controversat, amintește revista franceză Le Nouvel Observateur. Soluționarea conflictelor dintre companiile multinaționale și guverne nu prin justiție, ci prin instanțe de arbitraj. Potrivit TTIP, în cazul în care o țară ar decide să ia măsuri pentru a limita consumul de tutun, pentru a lupta împotriva degradării mediului sau pentru a proteja datele cu caracter personal, ar putea fi târâtă în fața arbitrilor de către grupuri industriale care se consideră nedreptățite.

 

În Italia, după cutremurul din centrul țării, tot mai multe voci întreabă cum s-a realizat consolidarea clădirilor care acum nu au rezistat seismului.

Contractorii care au consolidat clădirile "pe ieftine" s-ar putea confrunta cu acuzații penale, scrie USA Today citând declarația  unui procuror local.

Procurorul Giuseppe Saieva a declarat că situația pare să însemne mai mult decât un dezastru natural inevitabil. Un cutremur în aceeași regiune a ucis în urmă cu șapte ani, mai mult de 300 de persoane și a alertat autoritățile în legătură cu nevoia de construcții rezistente la cutremur. Saieva a spus că proprietarii care au contractat lucrări de calitate inferioara ar putea fi considerați responsabili pentru a fi contribuit la prejudiciu.

"În cazul în care clădirile au fost construite precum sunt cele din Japonia, nu s-ar fi prăbușit", a declarat procurorul pentru La Repubblica.

Franco Roberti, șeful agenției naționale de combatere a crimei organizate din Italia, a declarat pentru cotidianul italian că trebuie să se ia măsuri pentru ca mafioții să nu se infiltreze în eforturile de reconstrucție. Acuzele de implicare a mafiei în reconstrucția din 2009 au generat indignarea întregii națiuni. "Riscul de infiltrare este întotdeauna mare", a spus Roberti. Iar "reconstrucția post-cutremur ar fi o mană cerească pentru organizațiile criminale", după cum raportează USA Today citând presa italiană.