Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Constituţia lui Ponta (Revista 22)

Băsescu forţează revizuirea Constituţiei (Jurnalul Naţional) - Revelaţia “şmecheraşului” Stroe (Gândul) - Tăriceanu scapă de mânia lui Antonescu (Evenimentul Zilei)

Băsescu forţează revizuirea Constituţiei (Jurnalul Naţional)

“Traian Băsescu, încălcând prevederile faimosului pact de coabitare pe care l-a semnat cu premierul Victor Ponta, împinge democraţia de la Bucureşti într-un periculos cerc vicios” scrie jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, proaspăt ales senator USL.
“Ceea ce face în aceste zile cu Consiliul Superior al Magistraturii şi cu politica sa privind menţinerea în captivitate a marilor parchete şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se va repeta, în curând, în oricare alt domeniu în care simte că ar putea obţine controlul sau că ar putea să piardă controlul pe care deja îl are.   
Este imposibil, în aceste condiţii, ca USL să-şi mai asume doi ani de convulsii, doi ani de crize generate de la Cotroceni, doi ani de confruntări inutile, pentru ca abia apoi, printr-o nouă Constituţie, să genereze o societate care poate fi normal şi democratic guvernată. Aşa s-a ajuns în situaţia în care a început să capete consistenţă un proiect mai puţin ambiţios dar şi el extrem de important. Revizuirea Constituţiei”.


Constituţia lui Ponta (Revista 22)

“Ponta vrea să rezolve două probleme capitale: 1) să reteze din prerogativele preşedintelui, atât pentru a se asigura împotriva lui Băsescu, cât şi pentru a profita de slăbiciunea actuală a lui Crin Antonescu; 2) să limiteze puterile CCR. Ultima măsură este cu atât mai urgentă, cu cât în vară expiră mandatele a trei judecători de la CCR, numiţi de Ion Iliescu şi de PSD. Chiar dacă doi dintre înlocuitori vor fi dintre apropiaţii USL, unul va fi numit de preşedinte, înclinând astfel şi mai mult balanţa de putere din CCR în defavoarea USL”. Andrei Cornea consideră că “Ponta îşi alcătuieşte o Constituţie proprie, care să-i garanteze o putere lungă şi netulburată, lui şi apropiaţilor săi. Nu întrezăreşte că, fără să-şi dea seama, la fel precum au făcut Iliescu şi Năstase, pregăteşte probabil puterea pentru altcineva şi că, într-o bună zi, s-ar putea să regrete schimbările constituţionale pe care acum le vrea cu ardoare. Din nou, aşa au păţit şi Iliescu, şi Năstase, mentorii săi, care erau mai deştepţi şi cu mai multă experienţă decât el, dar au pavat drumul, constituţional vorbind, pentru „regimul Băsescu“. Puteţi citi comentariul integral al lui Andrei Cornea în Revista 22.

Revelaţia “şmecheraşului” Stroe (Gândul)

„Când vine Radu Stroe, actual ministru de Interne, după o viaţă de politician full option, şi declară, siderat "Nu credeam că în Poliţia Română există atâta golănie", e limpede că suntem în derivă” notează Marian Sultănoiu. Mă miră, continuă jurnalistul în editorial, că actualul ministru a uitat de toate cazurile notorii care au aruncat pe punte hârdaie pline ochi cu rahatul "triadei" mafiote politician-poliţist-interlop, care gravitează de ani de zile "împrejurul" centrelor judeţene şi orăşeneşti de decizie. Acum este cazul femeii disperate - poliţistă şi ea – care i-ar fi înfipit cuţitul în burtă, într-un acces de nebunie, unui coleg pe care îl acuză de viol. În plângerea femeii mai apar, ca violatori în flux, şeful poliţiei Balş, şeful IPJ Olt, ba chiar şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş. Femeia declară că nu a fost singura de care indivizii enumeraţi şi-ar fi bătut joc, alte colege din Poliţie şi din oraş având aceeaşi soartă.
Dar să nu credeţi că aceste aspecte "minore" l-au făcut pe Radu Stroe să remarce "golănia din Poliţia Română". Nici vorbă. Pe el l-a suprins doar faptul că "După ce s-a angajat în faţa secretarului de stat că vine la audieri, şeful IPJ Olt, Ion Voicu şi-a luat concediu medical încă două săptămâni".
Ca să vezi tupeu.... Detalii pe gândul.info

Tăriceanu scapă de mânia lui Antonescu (Evenimentul Zilei)

Crin Antonescu nu a reuşit să obţină suficient sprijin în PNL pentru a-l mazili pe fostul premier. Şeful PNL va trebui să se mulţumească cu excluderea lui Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, Ludovic Orban, deputat PNL, şi Vlad Moisescu, fost preşedinte al PNL sector 1. Pedepsirea celor patru, acuzaţi că au fost pro-Băsescu şi au criticat în public politica lui Antonescu în fruntea PNL, se va petrece în prima şedinţă a conducerii centrale a partidului, care va avea loc de îndată ce şeful liberalilor se va întoarce din străinătate.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu