Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul mesaj al lui Năstase din închisoare: „Nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu“ (Adevărul)

Parlamentarii stabilesc pe cine vor chema la audieri în cazul „Ferma Preşedintelui“ (Jurnalul Naţional) - Unde sunt investiţiile de 10 miliarde euro promise de Guvern? (România Liberă) - ANRE a dat înainte de Revelion 110 licenţe pentru energie verde (Ziarul Financiar)

Primul mesaj al lui Năstase din închisoare : „Nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu“ (Adevărul)

Fostul prim-ministru Adrian Năstase, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în „Dosarul Zambaccian”, a postat pe blogul personal un text, „Câteva gânduri, despre sentinţă“, în care învinueşte şi USL-ul pentru trimiterea sa, din nou, după gratii.
„De data asta nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acţiune ci şi prin inacţiune. Faptul că actuala coaliţie a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire. În loc să se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constituţiei, actuala coaliţie se ocupă, nejustificat de mult, în opinia mea, de conflictele locale din teritoriu”, a explicat Năstase.
Fostul premier mai spune că ştia încă dinainte de anul nou că va fi condamnat la închisoare cu executare.

Parlamentarii stabilesc pe cine vor chema la audieri în cazul „Ferma Preşedintelui“ (Jurnalul Naţional)

Senatorii şi deputaţii reuniţi în Comisia Nana îşi încep astăzi activitatea. Parlamentarii vor verifica modul în care fiica cea mare a preşedintelui Băsescu a intrat în posesia celor 291 de hectare de teren agricol din Călăraşi.
Ioana Băsescu a fost singurul român care a obţinut în 2013 un credit de 4,6 milioane de lei de la banca statului CEC Bank, potrivit raportului Comisiei de buget-finanţe din Senat care a anchetat activitatea băncii. Oamenii preşedintelui şi-au adus contribuţia la visul lui Traian Băsescu de a deveni fermier.

Unde sunt investiţiile de 10 miliarde euro promise de Guvern? (România Liberă)

Cele „cel puţin zece miliarde euro” investiţii în economia românească anunţate în luna iulie de către Guvernul Ponta se dovedesc a fi fost simple promisiuni electorale, judecând după stadiul în care grandioasele proiecte se află la începutul acestui an.
Cele majore, de miliarde de euro, rămân la stadiul de memorandumuri, de scrisori de intenţie. Altele, precum contractele pe bani publici în infrastructură, nu numai că nu s-au mişcat din loc, dar nici măcar nu pot fi considerate investiţii. Aceasta deoarece nu este atrasă forţă de muncă suplimentară calificată, nu sunt aduse economiei comenzi semnificative, nu sunt sporite capacităţile tehnologice reduse din ţara noastră.
Într-un mediu economic considerat de specialişti drept ostil, bazat pe creşteri de taxe sau pe introducerea altora noi, pe majorări semnificative ale costurilor cu materiile prime, de ce ar mai investi cineva? Faţă de 2008, sumele directe investite de străini în România s-au redus de cinci ori.
RL trece în revistă cele mai ambiţioase promisiuni ale guvernului Ponta de la jumătatea anului trecut şi arată ce s-a ales de ele.

Exclusiv ZF: ANRE a dat înainte de Revelion 110 licenţe pentru energie verde

Agenţia Energiei a aprobat anul trecut pe 18, 20 şi 30 decembrie 110 proiecte de energie verde, de trei ori mai multe decât media lunară de anul trecut. Aceasta era ultima şansă pentru investitorii de profil de a mai prinde subvenţiile generoase pentru regenerabile. De la 1 ianuarie legislaţia s-a schimbat şi toate proiectele care nu au reuşit să încheie procesul de avizare vor intra pe o schemă de sprijin redusă.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu