Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Free Adrian! (Jurnalul Naţional)

nastase.jpg

FOTO: Adrian Năstase (Sursa: Amos News)

Încetaţi lupta pe justiţie! (România Liberă) - Marga este săpat în USL. Zoe Petre, în cărţi pentru şefia ICR (Evenimentul Zilei) - Un baron puternic şi discret: Mihai Stănişoară şi afacerile sale din Mehedinţi (Adevărul) - Ce şanse are "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, să fie primul film românesc nominalizat la Oscar (Gândul)

Încetaţi lupta pe justiţie! (România Liberă)

“Nu mai există o a doua ţară în Europa la ora asta la care bătălia pentru controlul justiţiei să se ducă pe faţă şi fără nici o jenă, deşi influenţă politică există în multe locuri” scrie Alina Mungiu Pippidi. “Propun serioasă autoinhibiţie şi cenzură în felul în care tratăm alegerile din justiţie şi reflectăm în presă procesul lor. Avem deja Curtea Constituţională care e aleasă politic, şi nu cred că ne place ce avem, măcar restul să aibă o şansă să evolueze. Pentru asta, să profesionalizăm concursurile, să depolitizăm intervenţiile, şi să terminăm cu chibiţeala contra statului de drept pe la TV. Dacă mai văd poze pe plajă ale unor membri CSM sau judecători pe la TV declar tot CNA-ul nul şi neavenit”.

Free Adrian! (Jurnalul Naţional)

Dan Constantin apreciază că prin “fixarea termenului de 12 februarie pentru judecarea eliberării anticipate, când de fapt Adrian Năstase ar putea să fie liber înainte de această dată, Tribunalul Sectorului 4 îşi bate joc de drepturile deţinutului şi se descalifică.
Năstase va ieşi în următoarele săptămâni din puşcărie; această perspectivă pare să îi sperie pe mulţi. În primul rând, acuzatorii din DNA – instituţie compromisă sub stigmatul de unealtă represivă – vor trebui să-şi găsească locuri de refugiu.
Problemele apar şi pentru politicienii care au crezut că pot ocupa locul lui Năstase pe scenă. Năstase îşi va ocupa rolul principal indiferent ce piesă se va juca”.

Marga este săpat în USL. Zoe Petre, în cărţi pentru şefia ICR (Evenimentul Zilei)

În alianţa de guvernare a luat naştere un curent favorabil înlocuirii lui Andrei Marga de la conducerea Institutului Cultural Român, după scandalurile din ultima perioadă. Crin Antonescu va avea cuvântul decisiv.
Zoe Petre are prima şansă întrucât este considerată a fi o apropiată a lui Crin Antonescu. Cei doi se cunosc din perioada în care el era student, iar ea cadru universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. În ultimul timp însă, ea a fost una din cele mai hotărâte militante ale USL.

Un baron puternic şi discret: Mihai Stănişoară şi afacerile sale din Mehedinţi (Adevărul)

Într-un judeţ care arareori face prima pagină a ziarelor, s-a născut şi a crescut un baron local care, în afară de discreţie, nu e cu nimic mai prejos decât omologii săi mai zgomotoşi sau mai exotici: deputatul PDL de Mehedinţi Mihai Stănişoară.
Familia Stănişoară este una de succes. El este un politician influent, ea, culege roadele. El, Mihai Stănişoară (50 de ani), este prim-vicepreşedinte PDL, fost ministru al Apărării. Ea, Mirela Codruţa Stănişoară (50 de ani), conduce un trust media local, creator de imagine europeană.


Pomana porcului la PDL (Gândul)

Clarice Dinu se întreabă “până la urmă cine a omorât PDL-ul? Unii spun Traian Băsescu. Alţii, Vasile Blaga. Adevărul este undeva la mijloc. Eşecul răsunător al democrat-liberalilor la alegerile din urmă cu fix o lună a confirmat, practic, epuizarea omului politic Traian Băsescu şi incapacitatea PDL de a susţine proiectul politic al acestuia.
PDL nu s-a prăbuşit în mandatul de preşedinte a lui Vasile Blaga. Nimeni nu are pretenţia că Vasile Blaga este singurul care poate salva PDL. Însă, uneori, cel mai important este doar ca cineva să ţină lumina aprinsă”.

Ce şanse are "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, să fie primul film românesc nominalizat la Oscar (Gândul)

Filmul "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, ar putea fi nominalizat la Premiile Oscar 2013, după ce a reuşit să ajungă într-o etapă preliminară a competiţiei. Filmologul Cristian Tudor Popescu, senior editor Gândul, şi criticul de film Irina Margareta Nistor arată că şansele ar putea fi de partea României în acest an.
Academia Americană de Film va anunţa la ora locală 15 nominalizările la Premiile Oscar 2013.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu