Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a devenit Ponta indezirabil pentru SUA (România Liberă)

Cine este Victoria Nuland, trimisul SUA la Bucureşti pentru a discuta despre consolidarea statului de drept (Gândul) - 30% din terenurile agricole din România sunt controlate de străini (Evenimentul Zilei) - Costurile vieţii topesc 75% din bugetul familiilor (Adevărul) - Isărescu aruncă bani în piaţă forţând reluarea creditării (Jurnalul Naţional)

Cum a devenit Ponta indezirabil pentru SUA (România Liberă)

Victor Ponta încearcă să se eschiveze de la întâlnirea cu delegaţia diplomaţiei americane, condusă de unul dintre cei mai influenţi oameni ai Departamentului de Stat, Victoria Nuland, care va veni la Bucureşti la sfârşitul acestei săptămâni. Editorialista Sabina Fati crede că probabil că premierului român îi va fi greu să explice principalului aliat al României multe dintre acţiunile sau poziţiile sale, inclusiv declaraţia prin care afirmă că “din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko".
Premierul ştie că susţinerea lui pe mai departe de către “poporul PSD” şi de către televiziunile mogulilor prieteni depinde de capacitatea sa de a opri dosarele procurorilor anticorupţie, de a lăsa Agenţia Naţională de Integritate fără obiectul muncii şi de a-i face pe judecătorii Înaltei Curţi să dea înapoi. Victor Ponta nu înţelege, însă, că politica lui de destructurare a justiţiei îl va izola de lumea civilizată, că nici Bruxelles-ul, nici Washingtonul nu vor accepta ca partener un lider politic care pentru a-şi păstra funcţia se transformă în avocatul corupţilor.
Mizele premierul sunt prea mici pentru a deveni un om de stat, iar credibilitatea lui a fost consumată de prea multele promisiuni făcute în capitalele occidentale, dar neonorate niciodată. De aceea e greu de crezut că Victor Ponta va mai avea vreo dată susţinerea SUA şi Uniunii Europene, care aşteaptă apariţia unui nou candidat la prezidenţiale pe care să conteze cu adevărat în 2014. Integral în RL.

Cine este Victoria Nuland, trimisul SUA la Bucureşti pentru a discuta despre consolidarea statului de drept (Gândul)

Asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Victoria Nuland, care va efectua o vizită de două zile la Bucureşti la sfârşitul săptămânii, este unul dintre cei mai influenţi diplomaţi americani, considerată chiar numărul doi în Departamentul de Stat, după John Kerry.
Oficialul american va discuta cu liderii români despre eforturile de consolidare a statului de drept. Vizita vine la scurt timp după o serie de modificări controversate la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor şi criticate inclusiv de misiunea americană din România, pe motiv că reprezintă „un pas înapoi” pentru România.
Deocamdată, Nuland are în program întâlniri cu preşdintele Traian Băsescu şi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

30% din terenurile agricole din România sunt controlate de străini (Evenimentul Zilei)

Guvernul României ştia de intenţia Ungariei de a cumpăra terenuri în Transilvania încă de pe vremea lui Emil Boc. Scandalul izbucnit în aceste zile scoate la iveală amploarea investiţiilor străine în agricultura autohtonă.
Totul a pornit după ce un oficial al ambasadei Ungariei la Bucureşti a declarat unui jurnalist maghiar că guvernul condus de Viktor Orban va plăti rentă viageră cetăţenilor români de etnie maghiară care deţin sau cumpără teren în România şi îl cedează spre exploatare statului ungar.
Investiţiile în terenuri agricole par extrem de profitabile, dacă ne gândim că, din 2007 încoace, preţul mediu al terenurilor agricole aproape că s-a triplat. Totuşi, acestea se menţin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene. Pe fondul liberalizării pieţei din 2014, preţurile vor creşte la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar până în 2015.

Costurile vieţii topesc 75% din bugetul familiilor (Adevărul)

Pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana, întreţinerea locuinţei, transportul, abonamentele la telefon şi cablu-TV, dar şi pentru a-şi plăti taxele, românii sunt nevoiţi să aloce 1.700 de lei lunar. Pentru economisire rămân tot mai puţini bani., reiese din datele Institutului Naţional de Statistică.

Isărescu aruncă bani în piaţă forţând reluarea creditării (Jurnalul Naţional)

BNR a decis ieri să lase băncilor comerciale 500 mil. € şi 4 mld. lei prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei şi valută. Totodată, a scăzut rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an de la 4%. În ciuda acestor măsuri de forţă, analiştii spun că reluarea creditării se va face abia peste 10-12 luni, în primul rând, din cauza lipsei cererii cauzată de supraîndatorarea populaţiei şi a firmelor.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu