Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plătim, dar ministrul Nicolăescu ne ia dreptul la sănătate! (Evenimentul Zilei)

eugen.jpg

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu (FOTO: Evenimentul Zilei)

Exerciţiu de sinucidere controlată în PNL (Gândul) - Marile probleme din spatele datoriei publice mici (România Liberă) - 'Doctorul' FMI vine mâine (Jurnalul Naţional)

Liberalul Nicolăescu a pus gând rău spitalelor private. Cine va avea, de fapt, de suferit (Adevărul)

Dacă până acum contribuţia obligatorie ne oferea unele beneficii în spitalele private, de la 1 martie este posibil să plătim integral toate serviciile medicale primite în aceste instituţii.

Plătim, dar ministrul Nicolăescu ne ia dreptul la sănătate! (Evenimentul Zilei)

Pentru un liberal e ruşinos să găsească soluţii de sorginte comunistă pentru a recrea un sistem care - s-a dovedit în timp - nu funcţionează. A pus taxă pe viciu, bugetul Sănătăţii a crescut an de an, dar bani pentru medicamente şi utilităţi tot nu sunt în spitale, iar medicii sunt nevoiţi să accepte „sfânta şpagă” sau să plece în străinătate, scrie Simona Ionescu în editorial.
Ministrul Nicolăescu gândeşte însă o strategie care să omoare singura alternativă care începuse să funcţioneze şi să degreveze într-o oarecare măsură sistemul de stat. 10% din bugetul Casei Naţionale care merge către spitalele private din toată ţara, iar acum se vrea a fi alocat unităţilor de stat, nu va îmbunătăţii activitatea în spitalele publice, unde vine toată populaţia de la ţară care nu a plătit niciodată asigurări. Dar, cu siguranţă, măsura îi va chema la masa negocierilor pe patronii spitalelor. Comisioane?! se întreabă Simona Ionescu în Evenimentul Zilei.

Crin Antonescu: 'Trădătorii mă dezgustă şi mă indignează. Tăriceanu este un secundant al trădătorului Chiliman'. Exclusiv (Gândul)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat într-un interviu pentru Gândul, că primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a trădat partidul, iar "trădătorii îl dezgustă şi indignează". Liberalul l-a criticat şi pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu despre care a spus că a "procedat neinspirat" când a devenit "secundantul lui Chiliman". Antonescu a precizat că nu a fost niciodată prieten cu Andrei Chiliman şi că nu are "ce negocia cu acesta".
În opinia jurnalistului Gândul, Cristian Andrei, gruparea dizidentă de la Sectorul 1 nu a intrat haotic în această luptă împotriva acelui "el" în mâinile căruia stă PNL. Încearcă doar să genereze o masă critică care să li se alăture. Congresul, dacă îi mai prinde în PNL, poate fi cântecul de lebădă, pentru că este absurd să crezi că partidul îşi va schimba preşedintele, după ce a fost adus la guvernare şi a înregistrat un scor istoric la parlamentare.
Preşedintele PNL deţine controlul total, dar viitorul său politic se decide foarte rapid, în 2014, când sunt şanse mari să nu mai continue din postura de preşedinte al partidului, şi dacp va câştiga, şi dacă nu va câştiga alegerile prezidenţiale. Şi atunci, cine îi va lua locul?. Comentariul integral al lui Cristian Andrei e pe gândul.info

Marile probleme din spatele datoriei publice mici (România Liberă)

Aparent, România stă bine la capitolul datorie publică. Doar 35% din PIB (51 miliarde euro), în condiţiile în care media zonei euro a ajuns la 90%, nu pare o calamitate. Optica se schimbă însă radical dacă ne uităm la dobânzile de refinanţare, tendinţele demografice, numărul de salariaţi din economie, datoria privată fără garanţii de stat. Cristin Dogaru le tratează pe rând în editorialul RL. Concluzia jurnalistului, în profunzime lucrurile nu arată deloc liniştitor. Rămâne de văzut ce decizie se va lua în intervalul 2013-2014 când sunt vârfuri de plată (cam 10 miliarde euro) către FMI. Rambursăm din rezervele BNR reducând simultan ponderea datoriei publice sau "rostogolim" creditul FMI angajând noi împrumuturi, doar în ideea protejării cursului şi implicit a băncilor care au creditat preponderent în valută? Din păcate, deşi este o decizie care ne afectează direct (poate şi generaţiile viitoare), nu se va ţine un referendum pe tema asta.

'Doctorul' FMI vine mâine (Jurnalul Naţional)

România, victimă a 'erorilor' de diagnostic: pe lângă calcularea greşită a PIB-ului, ţara noastră a trebuit să suporte o austeritate mai mare din cauza unui calcul greşit al FMI..
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional soseşte mâine în România pentru a discuta cu autorităţile proiectul de buget pe anul în curs, în condiţiile în care un raport realizat de economistul-şef al instituţiei, Olivier Blanchard, a recunoscut că s-a exagerat cu austeritatea în politicile impuse statelor cu care instituţia are acorduri în derulare.

Pentru prima dată după 22 de ani, statul şi-a evaluat activele pe care le mai deţine: 200 miliarde de euro (Ziarul Financiar)

Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune că guvernul a avut o poziţie prudentă şi conservatoare în construcţia bugetului, iar principalul obiectiv va fi reforma investiţiilor statului: vor fi finanţate numai cele care sunt finalizate în proporţie de 80%.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu