Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Semnalele emisarului SUA la Bucureşti. Cum au jucat americanii în spatele mesajelor diplomatice şi ce strategie a adoptat Guvernul (Gândul)

Descentralizarea, al treilea eşec major al USL (România Liberă) - Dosarul Poşta. Verdict la Instanţa Supremă (Evenimentul Zilei) - Mercurialul cadourilor în şcolile din România (Adevărul)

Semnalele emisarului SUA la Bucureşti. Cum au jucat americanii în spatele mesajelor diplomatice şi ce strategie a adoptat Guvernul (Gândul)

În mai puţin de 24 de ore, cât a stat la Bucureşti, adjunctul pentru Europa al Secretarului de Stat american, Victoria Nuland, a scanat, în câteva instituţii-cheie, în ce măsură se respectă în România regulile statului de drept, ce îi mobilizează pe politicieni să voteze sau să permită adoptarea unor legi deficitare, dar şi de ce NU ies oamenii în stradă să apere Justiţia. "E îngrijorător că există atacuri la adresa independenţei justiţiei, e o îngrijorare când politicienii decid să provoace sistemul juridic", a avertizat ea.
La Bucureşti, Victoria Nuland a discutat cu şefa DNA, preşedintele Traian Băsescu, şeful diplomaţiei, oamenii de afaceri americani, societatea civilă, presa.
După cinci zile de tăcere, premierul a ales să-şi comunice motivele absenţei din studioul Antenei 3 "Aveam programată, dinainte de Anul Nou, o vizită privată în Italia, împreună cu soţia mea. Am fost trei zile în Italia", a spus Victor Ponta, arătând că s-a întâlnit cu Matteo Renzi, noul lider socialist. Liderul PSD a arătat şi de ce a considerat imporatantă această discuţie: "Grupul nostru politic peste o lună va decide care e poziţia noastră în cadrul Europei".
Dacă Departamentul de Stat a anunţat ca teme de interes pentru trimisul american respectarea normelor statutui de drept, parteneriatul strategic şi problemele de pe agenda regională, Victor Ponta a susţinut că vizita Victoriei Nuland a avut, în realitate, ca ţintă, un "subiect confidenţial care s-a discutat şi se va discuta în CSAT"

Descentralizarea, al treilea eşec major al USL (România Liberă)

Legea descentralizării este neconstituţională, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale. Decizia a fost luată în unanimitate, în ciuda echilibrului existent în cadrul CCR. : patru judecători au fost propuşi de PSD şi de PNL,  patru de Traian Băsescu şi PDL şi unul de UDMR. Este al treilea eşec major al USL, care, după un an de zile de la preluarea puterii, nu a reuşit nici modificarea Constituţiei, nici regionalizarea. Eşecul descentralizării a provocat, ieri, seară, o întâlnire la vârful USL, în contextul nemulţumirilor PNL faţă de vicepremierul Liviu Dragnea (PSD), cel care a coordonat proiectul.

Dosarul Poşta. Verdict la Instanţa Supremă (Evenimentul Zilei)

Toţi ochii de pe scena politică, dar şi din sistemul judiciar, privesc astăzi către Instanţa Supremă, de unde vom afla verdictul final în cauza supranumită "Dosarul Poşta".
Foştii miniştri Zsolt Nagy (Telecomunicaţii) şi Tudor Chiuariu (Justiţie) vor afla care le va fi soarta penală, acesta fiind ultimul termen, aşa cum a anunţat Instanţa Supremă la începutul lunii decembrie.
Reamintim că cei doi foşti miniştri sunt judecaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu pentru că au avizat şi participat la trecerea din proprietatea Poştei Române în proprietate privată a unui imobil situat în centrul Capitalei. "Transferul" parafat prin Hotărâre de Guvern s-a făcut prin falsuri, la un preţ mai mic cu 3,6 milioane de euro decât preţul real, potrivit DNA.

Mercurialul cadourilor în şcolile din România (Adevărul)

Cazul învăţătoarei Dana Blându, concediată vineri, nu este singular, părinţi din toată ţara reclamând o practică perpetuată de fiecare generaţie. Scandalul ar putea genera eliminarea din sistem a dascălilor corupţi.
Oficialii au anunţat că mai au în anchetă un caz la fel de grav într-o altă unitate de învăţământ din Bucureşti, urmând ca ancheta să înceapă azi.
Capitala s-a remarcat prin sumele mai mari colectate de profesori sau oferite de părinţi drept cadouri personalului şcolilor, o „practică de când lumea şi Pământul în şcoala românească”.    Atât părinţii cât şi profesorii au explicat că în general, pentru fiecare copil, un părinte trebuie să dea în jur de 50 de lei pentru cadoul unui profesor, însă sumele pot fi şi mai mari. Cadourile diferă de la atenţii simple cum ar fi un pachet de cafea sau un buchet de flori, până la bijuterii de aur şi parfumuri scumpe. „În general, se strâng bani de cadouri de Crăciun, Paşte şi 8 Martie.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu