Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O iluzie primejdioasă: Dracul USL nu-i chiar atît de negru! (Evenimentul Zilei)

Crin şi Ponta sunt decişi să schimbe Constituţia, dar încă nu ştiu cum (Adevărul) - Completele negre de la Înalta Curte (Jurnalul Naţional) - Guvernul a ajuns, în sfârşit, la Ciolan. Cu microbuzul (Gândul) - Guvernul Ponta resuscitează o lege cu rădăcini în comunism (România Liberă) - România a încheiat anul 2013 cu cea mai mică inflaţie din 1990 încoace: 1,55% (Ziarul Financiar)

Crin şi Ponta sunt decişi să schimbe Constituţia, dar încă nu ştiu cum (Adevărul)

Liderii USL au anunţat că vor revizui Constituţia concomitent cu alegerile europarlamentare, însă au fost prinşi pe picior greşit de jurnalişti: ei nu au ştiut că data referendumului  se stabileşte printr-o altă lege, vulnerabilă la atacurile preşedintelui Traian Băsescu.

O iluzie primejdioasă: Dracul USL nu-i chiar atît de negru! (Evenimentul Zilei)

Referendumul are toate şansele să atingă pragul de 50% necesar validării. E suficient să ne gîndim la maşina de fraudat prezenţa a USL, exersată la Referendumul din 2012, pentru a ne da seama că în două zile se poate asigura o prezenţă şi de 101%, scrie jurnalistul Ion Cristoiu.
Crin Antonescu e sigur candidatul USL, pentru că PSD se va confrunta cu un preşedinte marionetă. La rîndu-i, Crin Antonescu e atît de înebunit să ajungă la Cotroceni, încît ar fi de acord şi cu reducerea prerogativelor prezidenţiale pînă la dreptul de a scrie pe cartea de vizită preşedinte, numai să fie candidat al USL.
Cu un Crin soldat credincios al lui Victor Ponta şi cu o Opoziţie fărîmiţată, USL îşi poate permite orice.
USL tocmai a redevenit ceea ce a fost în 2012 – un Monstru care domină România-, suficient de abil pentru a nu se da pe faţă drept anti-european.
Occidentul va înghiţi tot ce se va întîmpla în perioada următoare în România. Occidentul nu poate să nu ţină cont de voinţa populară  exprimată prin alegeri libere şi corecte.

Completele negre de la Înalta Curte (Jurnalul Naţional)

Justiţia din România are o problemă gravă chiar la vârful ei: completele de cinci judecători de la Înalta Curte asupra cărora planează suspiciuni legate de imparţialitate şi obiectivitate. O primă critică vizează faptul că aceste complete au aproape mereu aceeaşi componenţă, iar o a doua critică se referă la faptul că judecătorii care le compun soluţionează recursurile împotriva unor decizii date de judecători de acelaşi grad. Or, esenţa unui recurs este tocmai aceea de a fi soluţionat de o instanţă superioară, în măsură să corecteze eventualele greşeli ale unor magistraţi de la o instanţă inferioară ca grad jurisdicţional.
Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii a declarat că are cunoştinţă de problemă: “Încercăm să găsim variante”.

Guvernul a ajuns, în sfârşit, la Ciolan. Cu microbuzul (Gândul)

O afacere de 16 milioane de euro de la bugetul de stat, semnarea contractului pentru achiziţionarea a 600 de microbuze şcolare care vor fi împărţite primăriilor în an electoral de către ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, este pe cale să se încheie în următoarele câteva zile. Beneficiarul ales de Guvern, în urma unei licitaţii contestate în acest moment, este omul de afaceri Daniel Ciolan, unul dintre dealerii Opel în România. Daniel Ciolan conduce o firmă de familie al cărei domeniu de activitate îl reprezintă consultanţa pentru afaceri şi management şi care figurează în evidenţele Finanţelor din 2012 cu 8 angajaţi şi o cifră de afaceri de 940.000 de lei.

Guvernul Ponta resuscitează o lege cu rădăcini în comunism (România Liberă)

Guvernul va strânge anual 800 de mii de euro de la universităţile din România care au la cursuri studenţi străini. Peste 15.600 de studenţi străini sunt în prezent în învăţământul public şi privat din România, cei mai mulţi provenind din Republica Moldova, Tunisia şi Israel, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Ei contribuie anual la bugetele universităţilor cu taxe cuprinse între 500 şi 5.000 de euro.
Guvernul Ponta a adoptat la finalul lui 2013 o Ordonanţă de Urgenţă conform căreia instituţiile de învăţământ superior care şcolarizează studenţi străini vor plăti Ministerului Educaţiei 5% din încasările în valută. Introducerea taxei va determina universităţile să crească taxa de studiu pentru studenţii străini, iar scumpirea studiilor în România i-ar putea determina să aleagă să studieze în altă ţară.

România a încheiat anul 2013 cu cea mai mică inflaţie din 1990 încoace: 1,55% (Ziarul Financiar)

Producţia agricolă foarte bună şi reducerea TVA la produsele de panificaţie au dus inflaţia la 1,55% în decembrie 2013, nivelul minim al ultimilor 24 de ani, inflaţia încadrându-se la limita inferioară în intervalul ţintit de BNR pentru anul trecut.
România a reuşit după 24 de ani de capitalism să intre în Occident din punctul de vedere al inflaţiei. Pe de altă parte, PIB per capita în România este de doar 7.000 de euro, faţă de 32.000 de euro în zona euro, deci de patru ori mai redus, iar salariile sunt de 7-10 ori mai mici decât în Franţa, Germania sau Olanda.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu