Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta a fost pus la colţ, pe coji de nuci. Cu cât mai des, cu atât mai bine (Evenimentul Zilei)

Gafă majoră a Liviei Stanciu la şedinţa CSM (Jurnalul Naţional) - Statul vrea să vândă terenurile de sub companiile deja privatizate. Suma obţinută ar fi de ordinul miliardelor de euro (Adevărul) - Consiliul Fiscal numără 1,5 milioane de angajaţi la negru, dar Inspecţia Muncii nu a găsit decât 15.700 (Ziarul Financiar)

Ponta a fost pus la colţ, pe coji de nuci. Cu cât mai des, cu atât mai bine (Evenimentul Zilei)
Atitudinea de avocat al corupţilor, pe care o afişează tot mai ostentativ prim-ministrul Victor Ponta, a fost ferm sancţionată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cazul Năstase nu este singurul în care prim-minsitrul a emis public opinii denigratoare la adresa judecătorilor şi a sistemului de Justiţie care combate corupţia. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a declarat că prim-ministrul Victor Ponta a subminat autoritatea judecătorească şi în dosarele Becali sau Fenechiu.
Dincolo de principii democratice, declaraţiile lui Victor Ponta sunt grave şi dintr-o perspectivă mai pragmatică. Ce ar trebui să înţeleagă din asta cetăţenii care respectă autoritatea Guvernului României? Ce se face domnul prim-ministru Victor Viorel Ponta, doctor în Drept, dacă cei vizaţi de o hotărâre de guvern refuză să o respecte şi sunt aduşi în faţa unei instanţe? Le va spune şi lor că  sunt victime ale unui proces politic?
Politicienii care intră cu bocancii în Justiţie nu trebuie trataţi cu decenţă. Pentru ei ”decenţa” este o slăbiciune pe care o exploatează cinic în favoarea celor care îşi doresc un sistem judiciar ineficient şi obedient. 
Editorialul EVZ e semnat de Mălin Bot.

Gafă majoră a Liviei Stanciu la şedinţa CSM (Jurnalul Naţional)
Preşedinta Înaltei Curţi, Livia Stanciu, şi-a permis să fie, în acelaşi timp, şi judecător şi parte. Să explicăm: CSM a discutat raportul Inspecţiei Judiciare referitor la afirmaţiile premierului Victor Ponta, care a declarat public că Adrian Năstase a fost condamnat politic. CSM a discutat acest raport al Inspecţiei, care a constatat că afirmaţiile premierului sunt de natură să afecteze indepedenţa justiţiei, pe care şi l-a şi însuşit.
Şocant a fost faptul că cel mai acerb şi vehement critic al premierului a fost judecătoarea Livia Stanciu, adică unul dintre magistraţii care s-a pronunţat într-un dosar asupra vinovăţiei lui Adrian Năstase. Oare preşedintele Înaltei Curţi nu a auzit de existenţa decentei instituţii a abţinerii?

Statul vrea să vândă terenurile de sub companiile deja privatizate. Suma obţinută ar fi de ordinul miliardelor de euro (Adevărul)
România ar putea obţine „câteva miliarde de euro“ din vânzarea a 65.000 de hectare de teren, aflate în proprietatea statului, dar care sunt folosite de către societăţi care între timp au fost privatizate, a declarat, la Adevărul Live, Stan Popa, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).
Din aceşti bani ar putea fi ulterior despăgubiţi cei care mai au de încasat sume de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, a mai completat el.  

Consiliul Fiscal numără 1,5 milioane de angajaţi la negru, dar Inspecţia Muncii nu a găsit decât 15.700 (Ziarul Financiar)
Evaziunea fiscală din munca la negru este de 4 miliarde de euro pe an. Inspecţia Muncii a dat amenzi de 18 milioane de euro pentru munca fără forme legale în 2013.
Pedeapsa cu închisoarea până la doi ani pentru administratorii de firme care au mai mult de cinci angajaţi la negru – introdusă în Codul muncii în 2011- nu i-a speriat pe angajatori, care preferă să ajungă în instanţă decât să plătească amenzile inspectorilor de muncă.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu