Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu rămâne. Analiză Gândul

Întâlnire în ceas de seară şi cu tâlc (Jurnalul Naţional) - Cu cine guvernează Ponta: cu Băsescu? (România Liberă) - Ce ne separă de Ziua Unirii. Rivalităţile României Mari : „mitici“, „sârme“ şi „prăzari“ (Adevărul)

Scurtare de cap reciprocă (Gândul)
Băsescu rămâne: niciunul dintre cele trei scenarii pentru scurtarea mandatului preşedintelui nu se poate realiza. Gândul.info publică o analiză detaliată.
În editorial, părerea Rodicăi Ciobanu: „alianţa la guvernare îi cere şefului satului să facă un mic sacrificiu, pentru a nu plictisi alegătorii cu două scrutine, la mică distanţă unul de altul, de dragul stabilităţii şi al finanţelor publice. Cum însă, acestea din urmă se duc şi pe nimicuri, potrivit poiectului de buget pe 2013, iar stabilitatea, prin mai, anul trecut, nu conta, rezultă că moralul electoratului îi preocupă, mai ales, pe uselişti.
Preşedintele nu intenţionează însă să răspundă favorabil nerăbdării liderilor USL. Este dispus să demisioneze doar simultan cu cei 588 de parlamentari, ca alegerile legislative şi prezidenţiale să se desfăşoare împreună, iar mandatul preşedintelui să fie redus la patru ani şi numărul Camerelor, la una.
O contrapropunere care nici nu poate intra în discuţia cu majoritatea, fiindcă scurtarea de cap ar fi reciprocă”.

Întâlnire în ceas de seară şi cu tâlc (Jurnalul Naţional)
„Traian Băsescu ţine cu dintii să-şi păstreze punctele de presiune, care sunt serviciile secrete, marile parchete, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, CSM, ANI etc., în timp ce USL se dă peste cap să le elibereze sub aspect politic şi să redea aceste instituţii proprietarilor de drept, care sunt cetăţenii României. În perspectiva, tensiunile, departe de a se diminua, vor creşte. USL e sătul până peste cap de Băsescu, dar şi Băsescu e sătul până peste cap de USL. Trebuie cautată o ieşire onorabilă dintr-un cerc politic vicios” atrage atenţia Sorin Roşca Stănescu.

Cu cine guvernează Ponta: cu Băsescu? (România Liberă)
„Victor Ponta exersează relaţiile ambivalente: stă alături de PNL la guvernare, dar ia deciziile importante mai degrabă cu Traian Băsescu, decât cu prezidenţiabilul Crin Antonescu.
Primul ministru a oprit castrarea ANI şi îngrăşarea imunităţii parlamentarilor fără să se fi consultat cu liderul PNL, Crin Antonescu, după ce i-a lăsat pe liberali să se compromită prin amendamentele cele mai radicale prin care ar fi putut să-şi atingă obiectivele” scrie Sabina Fati.
„Primul ministru joacă dublu, iar reducerea mandatului presedintelui cu şase luni prin organizarea alegerilor prezidenţiale simultan cu cele europarlamentare ar putea fi un cadou otrăvit pentru liderul PNL, care vede că liberalii sunt guvernanţi de mâna a doua, dar nu are deocamdată nicio soluţie pentru a ieşi din capcanele pe care i le-a întins Victor Ponta” conchide editorialista RL.

Ce ne separă de Ziua Unirii. Rivalităţile României Mari : „mitici“, „sârme“ şi „prăzari“ (Adevărul)
În urmă cu 154 de ani, la 24 ianuarie 1859, Moldova se unea cu Ţara Românească, Transilvania alăturându-se şase decenii mai târziu. După atâta amar de vreme, între cele trei provincii istorice încă mai există rivalităţi, alimentate de bancuri şi prejudecăţi.