Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta: “Urmează zile dificile până la sfârşitul săptămânii” (Jurnalul Naţional)

Români chinuiţi în zăpadă din cauza incompetenţei autorităţilor. Cazuri revoltătoare (Evenimentul Zilei) - Economia locală pierde sute de milioane de euro zilnic din cauza blocării căilor rutiere şi feroviare (Ziarul Financiar) - Soţia ministrului de Finanţe implicată în aranjamentele murdare ale lui Carabulea (România Liberă) - O noapte în tabăra revoluţionarilor din Cernăuţi. Ce vor, cu adevărat, românii şi ucrainenii (Adevărul)

Ponta: “Urmează zile dificile până la sfârşitul săptămânii” (Jurnalul Naţional). Cod portocaliu de ninsori şi viscol de miercuri, în Bucureşti şi 14 judeţe, joi şi vineri va fi ger pe arii extinse. Aeronavele Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară misiuni de sprijin şi acordare de ajutor medical de urgenţă.
Români chinuiţi în zăpadă din cauza incompetenţei autorităţilor. Cazuri revoltătoare (Evenimentul Zilei)
Cele trei zile de viscol şi ninsori ce au afectat zona de sud şi sud-est a ţării au luat din nou prin surprindere autorităţile centrale şi locale, iar mii de oameni au fost lăsaţi să înfrunte singuri urgia naturii. De la femeia paralizată care a rămas blocată timp de trei zile în maşina înzăpezită şi până la localnicii dintr-un sat din Buzău care au spart farmacia pentru a-i salva viaţa unei bătrâne, evz.ro vă prezintă unele dintre cele mai revoltătoare situaţii cu care s-au confruntat românii din zonele aflate sub nămeţi.
Cel mai simplu este să închizi autostrăzi şi să anulezi trenuri. Economia locală pierde sute de milioane de euro zilnic din cauza blocării căilor rutiere şi feroviare (Ziarul Financiar)
Lipsa de investiţii în utilaje pentru curăţarea străzilor, autostrăzilor şi a drumurilor face ca economia să piardă circa 280 de milioane de euro pe zi, iar acest lucru se întâmplă în fiecare an, pentru că niciun guvern nu a privit lucrurile din această perspectivă, a explicat Constantin Isac, vicepreşedinte al UNTRR (Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România), prezent ieri la emisiunea online de business ZF Live.
Distribuitorii şi transportatorii au avut probleme cu livrarea produselor în zonele în care accesul a fost blocat din cauza zăpezii, retailerii nu mai au pe rafturi alimente proaspete, iar o parte din rezervările la hotelurile din Capitală au fost anulate  - acestea sunt principalele consecinţe în business ale vremii nefavorabile, dar şi ale ineficienţei autorităţilor în materie de deszăpezire.
Două întrebări pentru votanţii lui Dragnea şi Ponta (România Liberă)
Redactorul-şef adjunct, Gabriel Bejan, consideră că există un capitol la care Guvernul Ponta le depăşeşte cu mult pe toate celelalte cabinete care au condus România din 1990 încoace. Este vorba de tupeul cu care un eşec este împachetat într-un ambalaj strălucitor şi mincinos şi livrat apoi populaţiei pe post de succes răsunător.
Ei bine, dacă tot vorbim despre deszăpezire, Dragnea ar trebui să-şi păstreze ironiile pentru el şi oamenii pe care îi coordonează. În timp ce „specialiştii de la televizor” pot greşi fără să sufere nimeni, „specialiştii” de la Guvern au în mâinile lor viaţa a mii de oameni.
Repet, nu suntem decât în condiţii normale de iarnă şi ar trebui să ne gândim cu groază ce-ar fi dacă am avea parte cu adevărat de catastrofe naturale, cum se întâmplă în multe altă ţări, notează Bejan în editorialul RL.

Soţia ministrului de Finanţe implicată în aranjamentele murdare ale lui Carabulea (România Liberă)
Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva Laurei Elena Chiţoiu, soţia ministrului de Finanţe Daniel Chiţoiu, director de avizări în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul "Carpatica Asig", în care este cercetat şi omul de afaceri Ilie Carabulea. Potrivit interceptărilor convorbirilor realizate de procurori, soţia demnitarului liberal a modificat data interviului şi structura comisiei de examinare pentru a favoriza angajarea unei anumite persoane, Ina Ana Crudu, pe funcţia de director la Carpatica Asigurări, societate controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea.
Soţii Chiţoiu sunt finii lui Dan Radu Ruşanu, mogulul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Ziua în care politicienii NU VOR MAI PICA pe interceptări. Ministerul Justiţiei are astăzi termen-limită pentru dezamorsarea bombelor din noul Cod penal (Gândul)
Potrivit noii legi, care intră în vigoare la 1 februarie, interceptarea nu mai poate fi făcută decât după începerea urmăririi penale. Miercuri are loc ultima şedinţă de guvern dinaintea intrării în vigoare a actului normativ. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a promis o ordonanţă, dar aceasta nu a mai apărut.

O noapte în tabăra revoluţionarilor din Cernăuţi. Ce vor, cu adevărat, românii şi ucrainenii (Adevărul)
Un jurnalist „Adevărul” a trăit o zi şi o noapte în tabăra protestatarilor care, de vineri, au început revoluţia anti-Ianukovici, la Cernăuţi. Bâtele, centrul de comandă din sediul ocupat al Administraţiei Regionale, redacţia improvizată, punctul de prim-ajutor, zidul din saci de gheaţă şi altarul aşteaptă parcă, dintr-o clipă în alta, marea bătălie pentru independenţă. Totul se întâmplă la 40 km de graniţa cu România.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu