Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România: instituţii funcţionale, clasă politică falimentară (România Liberă)

Război-fulger în Parlament. Ţinta: şeful STS, Marcel Opriş (Adevărul) - Guvernul USL plăteşte ratele la bancă în ani electorali (Evenimentul Zilei) - Revenire neaşteptată a consumului pe final de an (Ziarul Financiar)

Concluziile primului raport european dedicat combaterii corupţiei în cele 28 de state membre. România: instituţii funcţionale, clasă politică falimentară (România Liberă)

Capitolul despre România confirmă concluziile raportului MCV privitor la rolul benefic în combaterea corupţiei al DNA, ANI şi Înaltei Curţi, dar dedică un spaţiu mai important achiziţiilor publice, alocărilor discreţionare de fonduri de către guverne, favoritismului, dar şi corupţiei în rândul companiilor private. Per ansamblu, însă, raportul Comisiei a fost criticat pentru că nu este unitar şi nu stabileşte un set de standarde anticorupţie la nivel European care să facă obiectul unor politici comunitare coerente. Cu toate acestea, reprezintă un prim pas important către o astfel de politică.

Război-fulger în Parlament. Ţinta: şeful STS, Marcel Opriş (Adevărul)

USL a găsit o breşă în Legea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi va putea transfera Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în subordinea Ministerului de Interne, prin lege, fără a mai cere avizul CSAT. Numai Curtea Constituţională mai poate opri mutarea.
Parlamentarii jurişti ai PSD au scris pe genunchi proiectul de lege, l-au trimis liderilor de grup, iar acum Valeriu Zgonea şi Ilie Sârbu caută să strângă cât mai multe semnături de la liberali, pentru a nu răspunde singuri în faţa opiniei publice. Până ieri seară, PSD avea redactate proiectul şi expunerea de motive, dar nu avea nicio semnătură.
Proiectul de lege arată că STS va trece în subordinea MAI, îşi va schimba numele şi va intra sub totala autoritate a premierului Victor Ponta. „Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se realizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, structură cu personalitate juridică, condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului“, spune proiectul legislativ.
Întrebat  dacă directorul STS, Marcel Opriş, va fi înlocuit din funcţie după ce proiectul legislativ de mutare a serviciului în subordinea MAI va fi adoptat de Parlament, Victor Ponta a răspuns: „Nu, o să stea 100 de ani domnul Opriş în funcţie! “

Guvernul USL plăteşte ratele la bancă în ani electorali. "Ce-l costă pe stat azi? Nimic! Ce-l costă mâine? Nimic!" (Evenimentul Zilei)

FMI este de acord cu planul guvernului de a acorda scutiri la plata impozitului pe venit pentru românii care au restanţe la credite şi vor obţine restructurarea creditelor.
De restructurarea împrumuturilor ar putea beneficia aproape un milion de români, ca urmare a reducerii ratelor bancare cu până la 4 miliarde de lei, a anunţat premierul Victor Ponta.
Dacă toţi ar opta pentru această facilitate practic ar fi 4 miliarde de lei în economia românească în doi ani. Aceasta s-ar traduce în creşterea încasărilor de TVA. Deci lumea rămâne cu bani în buzunar pentru necesităţile de consum. Ce-l costă pe stat azi? Nimic! Ce-l costă mâine? Nimic! Ce-l costă peste doi ani? Practic, 1% din PIB, bani pe care îi va recupera din creşterea economică şi creşterea încasărilor la buget", a declarat ministrul delegat pentu buget Liviu Voinea.
Astfel, scutirile vor fi acordate în ani electoral. Prima reducere va fi operată în 2014, prin scăderea ratei. Cea de a doua va veni prin acordarea creditului fiscal, în 2016, de asemenea an electoral.

Revenire neaşteptată a consumului pe final de an (Ziarul Financiar)

Statistica a anunţat ieri o creştere-surpriză în decembrie a comerţului cu amănuntul, de 6,7%, indicator care ilustrează cel mai bine evoluţia consumului din economie
Românii au cheltuit anul trecut aproape 120 de miliarde de lei (27 mld. euro) pe mâncare, haine, electrocasnice, mobilă şi carburanţi. Pentru alimente românii au scos din buzunare 9,6 mld. euro.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu