Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvare la pământ, anchetă la vârfuri (Jurnalul Naţional)

Cine a scos din joc STS şi SRI în operaţiunea de salvare din Apuseni (Evenimentul Zilei) - Cum se pregăteşte debarcarea şefilor DNA şi Înaltei Curţi (România Liberă) - Cele mai importante modificări în noua constituţie a României, făcute de puterea USL pe ultima sută de metri (Gândul) - Ce învaţă un tânăr deputat când ajunge în Parlament: „Primul mandat se începe cu odihnă“ (Adevărul)

Salvare la pământ, anchetă la vârfuri (Jurnalul Naţional). Ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni ajunge încet, încet la personajele cu funcţii care trebuiau să gestioneze criza. Dosarul întocmit de procurorii din Alba a fost declinat către Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General, ceea ce înseamnă că ofiţeri superiori din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sau chiar generalul Tudor Tănase, şeful Compartimentului de Căutare şi Salvare din cadrul ROMATSA, vor fi căutaţi în sfârşit de procurori.
Cine a scos din joc STS şi SRI în operaţiunea de salvare din Apuseni. EVZ A RECONSTITUIT FILMUL CĂUTĂRILOR BEZMETICE.
ISU Alba şi IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) au început să caute epava avionului pilotat de Adrian Iovan la două ore de la prăbuşire, adică la 18.15. De abia după alte două ore, la 20.15, se cere ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi SRI. Acestea sunt cauzele care au făcut ca salvatorii să ajungă la supravieţuitori la şase ore de la prăbuşirea avionului. Haosul a fost cauzat de faptul că Ministerul de Interne şi Cancelaria Primului Ministru au refuzat să coordoneze operaţiunile de salvare.
"Evenimentul zilei" vă prezintă, cu ajutorul specialiştilor în domeniu, momentele când autorităţile statului au greşit, ratând să ajungă la timp la cei şapte membri ai aeronavei.

Cum se pregăteşte debarcarea şefilor DNA şi Înaltei Curţi (România Liberă)
O comisie a Consiliului Superior al Magistraturii vrea să-i schimbe din oficiu, prin decizia unei treimi din cei 9 membrii ai Secţiei de judecători, pe preşedintele şi vicepreşedinţii ÎCCJ, iar numirea noului şef să nu mai poată fi blocată de preşedintele ţării,cum prevede actuala legislaţie.

Cele mai importante modificări în noua constituţie a României, făcute de puterea USL pe ultima sută de metri (Gândul)
Cea mai mare modificare adusă de parlamentari este reconfigurarea celor două camere ale Legislativului. Astfel, în noul proiect de revizuire a Constituţiei, Camera Deputaţilor este decizională în aproximativ 90% din cazuri, în timp ce Senatul preia atribuţiile de numire a tuturor şefilor instituţiilor care sunt sub control parlamentar, iar puterea de decizie se limitează la administraţia publică, la tratatele internaţionale şi la împrumutri externe.
Posibilitatea dizolvării Parlamentului a fost şi ea uşor modificată, în sensul în care, potrivit noului proiect de revizuire, legislativul poate fi dizolvat dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a trei solicitări de învestitură.

Ce învaţă un tânăr deputat când ajunge în Parlament: „Primul mandat se începe cu odihnă“ (Adevărul)
Serialul "Aici sunt aleşii dumneavoastră" continuă cu deputatul PNL George Scarlat, un tânăr de 35 de ani care a făcut avere din creşterea porcilor. A ajuns în Parlament şi ar vrea să facă treabă şi aici, dar a aflat că nu e voie. Cariera de parlamentar se începe cu un stagiu de odihnă, iar deputaţii şi senatorii cu experienţă au grijă să le explice “bobocilor” că nici nu trebuie să se gândească la iniţiative legislative în primul mandat. 
Scarlat a intrat în politică la 19 ani. Declară cu seninătate că l-a pus primar pe un prieten de-al lui, iar el s-a instalat consilier, mergând mai departe şi cu afacerile de familie. Deputatul de la Dunăre are însă şi calităţi. E membru în comisia de agricultură şi chiar ştie agricultură. L-am întrebat ce face în timpul liber şi ce credeţi că a răspuns? „Dacă e să stau, desenez o fermă de porci şi mă gândesc cum s-o fac mai ieftină”.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu