Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Război psihologic în USL în jurul numirii lui Iohannis (Evenimentul Zilei)

Ce vor românii la Cotroceni: bărbat, tânăr, de dreapta (Adevărul) - Ministrul Culturii se laudă cu o carte scrisă de alţii (România Liberă) - O nouă linie de metrou în Capitală (Ziarul Fiananciar)

Război psihologic în USL în jurul numirii lui Iohannis (Evenimentul Zilei)

În ciuda presiunilor la care au fost supuşi de către colegii din PSD, liberalii s-au ţinut tari ieri şi nu au renunţat la desemnarea primarul Sibiului, Klaus Iohannis, în postul de vicepremier. Soluţia asupra căreia se va mai discuta astăzi în USL este ca Iohannis să fie ministru de Interne, dar, ca vicepremier, să coordoneze un cu totul alt domeniu, şi anume cel economic.
Toate acestea încă se negociază, aşa că în a doua parte a zilei de ieri PSD a declanşat un adevărat război psihologic. Astfel, social-democraţii au vehiculat varianta obţinerii unui nou vicepremier care să revină PSD, dar şi transformarea miniştrilor delegaţi Dan Şova şi Liviu Voinea în miniştri cu atribuţii pline, fapt care ar strica paritatea la nivelul Executivului. Liberalii nu sunt însă dispuşi să facă aceste concesii.

Cum îl scoate ANI incompatibil pe primarul Iohannis pe aceeaşi lege care l-a lăsat pe primarul Boc să-şi dea demisia după 15 zile de la instalarea la Guvern (Gândul)

Emil Boc a fost în 2008 timp de 15 zile primar-premier deţinând cele două funcţii concomitent. În ianuarie - februarie 2009 Liviu Dragnea a fost timp de 12 zile ministru de Interne şi preşedinte de Consiliul Judeţean. În ambele cazuri Agenţia Naţională de Integritate nu a constat nici un fel de incompatibilitate. Acum la solicitarea premierului Ponta, ANI a analizat situaţia în care primarul Klaus Iohannis va deveni ministru şi spune că ar trebui să demisioneze de la primărie înainte să-şi preia funcţia în Guvern.

Ce vor românii la Cotroceni: bărbat, tânăr, de dreapta (Adevărul)

Potrivit cercetării INSCOP Research, viitorul preşedinte al României ar trebui să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%)
În ultimul studiu privind alegerile prezidenţiale, programate pe 2 şi 16 noiembrie 2014, INSCOP Research a formulat cinci indicatori generali de măsurare a profilului în cazul viitorului şef de stat (statutul politic, orientarea ideologică, vârsta, sexul şi comportamentul politic). Rezultatele sugerează un echilibru puternic în zona poziţionării politice şi a orientării ideologice, un dezechilibru pe segmentul vârstei preferate şi, mai ales, a sexului, precum şi un echilibru parţial în ceea ce priveşte comportamentul preşedintelui ideal în ochii românilor, relevă sondajul efectuat la comanda ziarului “Adevărul” în perioada 16-24 ianuarie 2014. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.054 de persoane, considerat reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Ministrul Culturii se laudă cu o carte scrisă de alţii (România Liberă)

Gigel Ştirbu şi-a trecut în CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor o carte despre viaţa religioasă din România care a mai apărut în două ediţii mai vechi sub coordonarea altor persoane. Conţinutul celor trei ediţii este aproape identic. RL a dezvăluit recent că şi teza de doctorat a ministrului prezintă „semne de incorectitudine ştiinţifică”.

O nouă linie de metrou în Capitală: Cât va costa magistrala 7 Bragadiru-Voluntari şi cât va dura construcţia (Ziarul Fiananciar)

Construcţia magistralei 7 de metrou Bragadiru - Voluntari este unul dintre proiectele pe care Ministerul Transporturilor vrea să le efectueze prin parteneriat public-privat (PPP) sau concesiune, data începerii investiţiei nefiind însă stabilită.
Linia de metrou va avea aproximativ 25 de kilometri, 30 de staţii, un depou şi o parcare, iar construcţia ar urma să dureze şase ani. Construcţia este estimată la 1,5 miliarde de euro.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu