
Presa românească
Negocierile din USL: Un ciolan prea mic la o haită prea mare (Adevărul)
Negocierile din USL: Un ciolan prea mic la o haită prea mare (Adevărul)
A doua zi de negocieri dintre PSD şi PNL s-a soldat cu un nou eşec. Ponta îl acceptă pe Iohannis ca vicepremier, dacă şi Daniel Constantin va fi ridicat în aceeaşi funcţie. PNL refuză categoric.
În prezent, Cabinetul Ponta numără 27 de membri, dintre care nouă sunt miniştri delegaţi. Practic, Guvernul României este format din 18 miniştri plini, în timp ce miniştrii delegaţi nu au atribuţii depline, ci sunt subordonaţi ministrului plin. Propunerea PSD ar schimba, însă, raportul de forţe în Executiv. De exemplu, în cazul în care ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, dat de PSD, ar deveni ministru plin, actele sale nu ar mai trebui să treacă, aşa cum s-a întâmplat până acum, de girul ministrului liberal al Finanţelor, care, probabil, va fi Eugen Nicolăescu. Pe de altă parte, premierul susţine că noua formulă ar evita blocajele de până acum.
De ce Antonescu şi Ponta trebuie să rămână împreună (România Liberă)
Se vorbeşte tot mai des în ultimele zile despre despărţirea apelor în USL şi posibila trecere a PNL în opoziţie. După cum aţi înţeles deja, nu există alte raţiuni ale conflictului din sânul puterii decât cele două rânduri de alegeri din 2014, europarlamentare şi prezidenţiale. Ca de obicei, guvernarea a rămas ultima preocupare a celor două partide.
Ştiu că poate părea naiv într-o ţară precum România, dar oamenii ar trebui să voteze în funcţie de fapte nu de prostiile pe care le spune unul sau altul dintre politicieni. Şi ca să fiu concret, aş vrea să-i întreb pe alegătorii liberali, spre exemplu, cu ce le-a folosit că atât Antonescu cât şi Iohannis au criticat măsura ajutorului acordat de stat celor care nu pot să-şi plătească ratele la bancă (electo-ratele) dacă până la urmă Guvernul tot a adoptat-o, deşi PNL reprezintă 50% din executiv?
Indiferent ce vor zice de acum înainte Crin Antonescu şi Victor Ponta, cred că cel mai înţelept lucru ar fi să-i judecăm la comun, atunci când mergem la vot, pentru că împreună au preluat puterea şi trebuie să plătească pentru o guvernare proastă întocmai după algoritmul după care şi-au împărţit ministerele, adică 50%- 50%.
Băsescu se întoarce în Piaţă (Gândul)
Negocierile Guvernului cu FMI au fost puse la zid de preşedintele Traian Băsescu care a anunţat în această seară că nu va semna scrisoarea de intenţie destinată boardului Fondului. Şeful statului spune că intenţionează să cheme oamenii în stradă pentru a protesta în legătură cu introducerea accizei la combustibil şi îl acuză pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că este „în linie cu un Guvern corupt” după ce ideea electoratei ar fi fost avansată, peste capul său, în ultima zi a evaluării FMI, în cadrul unei întâlniri la BNR.
Desant francez la Bucureşti: „Venim aici pentru că vesticii au deja de toate“ (Ziarul Financiar)
Circa 100 de companii franceze şi-au trimis reprezentanţii la Bucureşti pentru a se întâlni cu 300 de firme locale şi din Europa de Sud-Est, în căutarea unor noi oportunităţi de business.
Franceziii sunt deja prezenţi în România cu 3.500 de companii, cu afaceri de circa 57 de miliarde de lei şi cu 122.000 de angajaţi.
Un nou torţionar deconspirat (Jurnalul Naţional)
Institutul Naţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului a făcut public numele unui nou torţionar. Este vorba despre Florian Cormoş, acum în vârstă de 87 de ani, fost comandant al coloniei de muncă de la Cernavodă, este acuzat de moartea a cel puţin 115 deţinuţi politici.