Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis-Antonescu, tandemul prezidenţial al PNL? (România Liberă)

Toată lumea se bate cu toată lumea (Adevărul) - Mediul de afaceri: Modificarea cotei unice va stimula munca slab calificată (România Liberă) - Curtea de Conturi acuză guvernele Ungureanu şi Ponta de abateri financiare de 6,2 miliarde de euro în 2012 (Ziarul Financiar) - 1 milion de euro aruncaţi în zăpadă (Gazeta Sporturilor)

Toată lumea se bate cu toată lumea (Adevărul)

Victor Ponta şi Crin Antonescu se atacă pe faţă, miniştrii PSD le arată uşa miniştrilor PNL, iar Daniel Constantin se simte ofensat că liberalii nu-l vor vicepremier. De o săptămână, de când liberalii se chinuie să-l impună pe Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier, USL nu mai are linişte. PNL nu mai are toţi miniştrii la şedinţele de Guvern, iar Executivul condus de Victor Ponta funcţionează într-un soi de ilegalitate tacită.

Iohannis-Antonescu, tandemul prezidenţial al PNL? (România Liberă)

Un tandem Crin Antonescu-Klaus Iohannis poate produce schimbări importante  atât în optica liderilor occidentali, care continuă să se uite la şeful liberalilor cu oarecare circumspecţie, cât şi în ecuaţia electorală. La o adică, dacă Antonescu intră în turul doi al prezidenţialelor alături de Ponta, va avea mai multe şanse avându-l în dreapta sa pe Klaus Iohannis, construit între timp pentru funcţia de premier. Primarul Sibiului ar putea, de pildă, revigora bazinul electoral transilvănean, care a votat mereu “soluţiile pro-occidentale”, dar care are amintiri neplăcute despre interimatul lui Crin Antonescu din perioada suspendării lui Traian Băsescu, aducând în tabăra sa şi voturi din tabăra celorlalte partide de dreapta.
Crin Antonescu a înţeles în ultima perioadă că a fost păcălit prin proiectul USL şi că trebuie să ia iniţiativa dacă vrea să rămână în politica mare, de aceea a început să joace pe cont propriu. Klaus Iohannis poate fi mutarea câştigătoare a liberalilor, dacă nu cumva scheletele din dulapul primarului din Sibiu ies la iveală şi îi strică socotelile.
Editorialul este semnat de Sabina Fati, redactor-şef adjunct RL.

Mediul de afaceri: Modificarea cotei unice va stimula munca slab calificată (România Liberă)

Guvernul vrea să reintroducă impozitul progresiv cu trei cote în funcţie de venituri: 8, 12 şi 16 procente. Ce impact va avea acestă decizie asupra economiei?
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, este de părere că modificarea cotei unice va stimula munca slab calificată în detrimentul celei calificate şi înalt calificate.
Sorin Ioniţă, directorul executiv al think tank-ului Expert Forum, spune că Executivul nu îşi poate permite o astfel de măsură care ar aduce mai puţini bani la buget.

Gruia Stoica a fost trimis în judecată! Anchetă finalizată în timp record (Evenimentul Zilei)

Patronul Grup Feroviar Român a fost trimis în judecată. La două săptămâni de la arestarea sa preventivă, procurorii anticorupţie au încheiat ancheta în ceea ce priveşte licitaţia pentru transportul cărbunelui de la Completul Energetic Oltenia.
Este vorba despre un contract de 100 de milioane de euro pe care Gruia Stoica voia să îl câştige cu orice preţ. Alături de omul de afaceri va fi judecat şi avocatul Doru Boştină, cel care urma să-i asigure patronului GFR câştigarea licitaţiei, contra unei sume de trei milioane de euro

Curtea de Conturi acuză guvernele Ungureanu şi Ponta de abateri financiare de 6,2 miliarde de euro în 2012 (Ziarul Financiar)

Decontarea de cheltuieli în baza unor facturi false, majorări ilegale de salarii, achiziţia unui SUV Nissan Juke de 20.000 de euro şi a unui Mercedes de 42.000 de euro în cadrul unor proiecte de training pentru şomeri şi manageri, servicii de pază pentru clădiri în care nu se întâmplă nimic  – acestea sunt doar câteva dintre neregulile constatate în instituţiile publice de către auditorii Curţii de Conturi.
În 2013, auditorii Curţii de Conturi au verificat activitatea din 2012 a peste 2.000 de instituţii publice, iar rezul­tatele finale ale raportului au fost publicate în această lună.

1 milion de euro aruncaţi în zăpadă (Gazeta Sporturilor)

Federaţia de bob şi sanie a primit peste 5 milioane de lei în patru ani ca să pregătească Jocurile Olimpice de iarnă. Rezultatul? Echipajul de sanie a fost oprit să concureze pentru că şi-ar fi riscat viaţa. La bob vom concura cu echipa a doua şi cu un bob vechi pentru că prima echipă nu s-a calificat. În acest timp, schioarea Edit Mikloş, care până acum a concurat pentru România, a ieşit pe locul 7 la proba de coborâre, performând pentru Ungaria!

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu