Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primăvara concedierilor (Curentul)

Încep disponibilizările la Hidroelectrica (Evenimentul Zilei) - Facerea Constituţiei, cu cetăţeanul ţinut la uşă (Gândul) - Veto, hai în Schengen! (Adevărul) - Partea nevăzută a legendarei Ana Aslan (România Liberă) 

Primăvara concedierilor (Curentul)

Vă amintiţi cu câtă vehemenţă înfierau liberalii şi social-democraţii măsurile de austeritate luate de guvernul Boc? Ei bine, guvernul Ponta 2 se pregăteşte să ia măsuri asemănătoare. Primii vizaţi sunt tocmai bugetarii pe umerii cărora plângeau cu lacrimi de crocodil în anii anteriori, când guvernul Boc făcea disponibilizări şi reducea salariile în acest sector , pentru a salva România de pe marginea prăpastiei economice. Acum, după ce s-a văzut cu sacul de voturi în căruţă, cabinetul Ponta se pregăteşte de concedieri şi de reduceri salariale în sectorul bugetar.

Încep disponibilizările la Hidroelectrica (Evenimentul Zilei)

Disponibilizările de la cele opt Hidroserv-uri din ţară încep pe 8 martie, fiind vizaţi în principal salariaţii de la Hidroserv-urile Vâlcea, Porţile de Fier şi Slatina, a anunţat într-o conferinţă de presă Remus Borza, administratorul judiciar al societăţii Hidroelectrica.
Acesta a precizat a este vorba de unităţile care înregistrează costuri nejustificate. Potrivit calendarului de disponibilizări, până la sfârşitul lunii iunie îşi vor pierde locurile de muncă 500 de persoane de la cele opt Hidroserv-uri din ţară, urmând ca până la sfârşitul anului 2013 să rămână fără slujbă încă 300 de persoane.

Facerea Constituţiei, cu cetăţeanul ţinut la uşă (Gândul)

“Modificarea Constituţiei, despre care Traian Băsescu şi Crin Antonescu au vorbit, la Academia Română, atât de frumos, este într-o mare harababură. Nu se ştie, cu siguranţă, ce se revizuieşte, cum şi ce proiect stă la baza dezbaterilor.
USL, având două treimi din cvorum, îşi va impune punctul de vedere.
Vox populi ar urma să răsune, totuşi, prin Forumul Constituţional, organism al societăţii civile, care consultă cetăţenii şi îşi prezintă concluziile şi propunerile Comisiei Constituţionale. Deocamdată, este singurul care munceşte, pe 13 martie epuizându-şi menirea şi predând ştafeta parlamentarilor.
Revizuirea Constituţiei se prefigurează a fi cea mai mare bătălie politică de anul acesta şi, poate, ultima dusă de Traian Băsescu, care, cu un PD-L sfâşiat de lupte interne, va fi nevoit să joace, de la Cotroceni, rolul Opoziţiei. Nu  este  loc pentru cetăţean, în această încleştare: Legea fundamentală i se va livra la referendumul din toamnă, fără a i se da măcar satisfacţia de a asista la facerea ei, în direct. Ţinerea presei pe la uşi are însă şi o parte bună - publicul nu-i mai vede pe demagogi, în toată splendorea”, notează Rodica Ciobanu.

Veto, hai în Schengen! (Adevărul)

“Pentru mai bine de 70% dintre români „Veto” este doar vocativul substantivului propriu Veta, nume cu largă răspândire prin aşezările rurale, şi ele de largă răspândire în România.
Prin urmare este foarte probabil ca acelaşi procent din populaţie să fi înţeles din ultimile ştiri privitoare la folosirea de către Germania a dreptului de veto împotriva intrării României în Schengen că o Veta oarecare va fi având probleme cu un neamţ, Schengen, care nu vrea s-o mai primească la el. De ce nu o mai vrea Schengen pe Veta n-a mai înţeles rumânul nostru tradiţional, să-i zicem Ion, şi, la drept vorbind, nici nu-l interesează. El are noroc, merge de câte ori vrea maneaua lui în Germania, în Spania, în Franţa, de unde se întoarce în satul său natal cu bani frumoşi unde-şi face casă cu etaj, baie cu faianţă şi din care îşi trimite copiii la şcoală, în străinătate, căci şcoala românească scoate tâmpiţi şi, oricum, altceva-i când Ionică sau Costel prezintă la angajare patalama occidentală”. Puteţi citi comentariul lui Horia Pătraşcu pe adevarul.ro

Partea nevăzută a legendarei Ana Aslan (România Liberă)

Considerată o legendă a gerontologiei, Ana Aslan este totodată o personalitate controversată. Unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, doctorul Mircea Dumitru, vorbeşte despre laturile mai puţin cunoscute ale acesteia: „Oamenii mari au şi defecte mari. Ana Aslan nu poate fi un simbol naţional“.
Ana Aslan a fost primul medic român care a încercat să dea o speranţă vârstnicilor prin evidenţierea importanţei procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. În anul 1957, Aslan a omologat Gerovital, produsul farmaceutic care promitea încetinirea procesului de îmbătrânire cu aproximativ 40%. Din acel moment, faima ei a depăşit graniţele ţării, iar momentele sale de glorie au fost girate de personalităţi internaţionale care au făcut tratament cu acel produs inovator pentru acele vremuri: Charles de Gaulle, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Salvador Dali şi alţii.

Meseria de femeie (Jurnalul Naţional)

“Este cea mai importantă meserie din lume” scrie Ştefan Mitroi. “Fără ea n-ar exista viaţa. Fără meseria de femeie n-ar exista frumuseţe, iar fără frumuseţe  n-ar mai avea nici cine, nici ce să salveze această lume!”