Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum arată Guvernul pe care şi l-ar face românii (Adevărul)

Primarii lui Băsescu mai încearcă o dată: Operaţiunea EBA la Bruxelles (Gândul) - Prejudicii în dosarele baronului Nicuşor Constantinescu: peste 120.000.000 euro (România Liberă) - "Poliţistul anului", Traian Berbeceanu, victima procurorilor mafioţi din Alba (Evenimentul Zilei) - BNR cere băncilor să evite procesele (Jurnalul Naţional) - Bucureştiul şi Clujul nu mai au fabrici de bere. La Praga, Staropramen a rămas în centru (Ziarul Financiar)

Cum arată Guvernul pe care şi l-ar face românii (Adevărul)

Raed Arafat e considerat de 84,1% din români drept cel mai potrivit să conducă domeniul sănătăţii. Pentru zona administraţiei publice, 58% din români îl preferă pe Klaus Iohannis.
Deşi miniştrii, secretarii de stat şi directorii din ministere sunt numiţi şi nu au legătură cu preferinţele publicului, INSCOP Research a efectuat un sondaj vizând cele mai potrivite personalităţi pentru anumite domenii.

Primarii lui Băsescu mai încearcă o dată: Operaţiunea EBA la Bruxelles (Gândul)

Un primar PDL din Prahova a strâns asiduu zeci de liste cu susţinători pentru Partidul Mişcarea Populară. Gândul a intrat în posesia listelor cu susţinătorii PMP pregătiţi pentru alegerile europarlamentare din acest an. Acestea au fost colectate de primar cu ajutorul consilierilor locali. Potrivit unor surse din PMP, la europarlamentare va candida Elena Băsescu, cea care în 2009 a candidat independentă, dar pentru care PDL s-a mobilizat intens, fiind stabilit ca în fiecare secţie de votare cel puţin zece pedelişti să voteze în favoarea fiicei preşedintelui. Potrivit legii, listele de candidaţi trebuie însoţite de cel puţin 200.000 de semnături ale alegătorilor.

Prejudicii în dosarele baronului Nicuşor Constantinescu: peste 120.000.000 euro (România Liberă)

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore. El este acuzat de 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Cele trei infracţini de abuz în serviciu contra intereselor publice  au legătură cu faptul că preşedintele CJ este acuzat că, în repetate rânduri,  NU a permis Curţii de Conturi să verifice Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi că a refuzat să pună în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive de emitere a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale. Faptele au fost săvârşite în perioada 2011-2013.

DNA intră în forţă în republica penalilor. "Poliţistul anului", Traian Berbeceanu, victima procurorilor mafioţi din Alba (Evenimentul Zilei)

Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a reuşit să dovedească, ajutat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) că cel puţin o parte din acuzaţiile care i-au fost aduse au la bază probe strânse prin influenţarea denunţătorilor, manipularea şi "mituirea" lor. Berbeceanu s-a declarat chiar de la începutul scandalului victima unei "înscenări mârşave", care ar avea în spate oameni ai legii, dar şi din sectorul economic şi "posibil" din aria politicului.

BNR cere băncilor să evite procesele (Jurnalul Naţional)

Litigiile crează risc reputaţional, spun oficialii băncii centrale. Directorul Direcţiei Juridice din Banca Naţională a recomandat clienţilor să meargă la bancă atunci când au o problemă, nu în instanţă, pentru că abordarea juridică presupune costuri mari. “De asemenea, clientul poate face apel la o organizaţie de protecţie a consumatorului pentru a lămuri ce poate să facă mai departe. Orice demers în instanţă presupune o taxă de timbru, timp, nervi”, a explicat Alexandru Păunescu. El a menţionat şi că acum băncile nu-şi mai permit să mergă pe abordarea dacă acest client nu ia un credit, vine altul şi îl ia.

Bucureştiul şi Clujul nu mai au fabrici de bere. La Praga, Staropramen a rămas în centru (Ziarul Financiar)

Fabrica de bere Griviţa din Bucureşti, cu o istorie de peste 140 de ani, va deveni proiect imobiliar, fabrica de dulciuri Poiana din Braşov a fost cumpărată de retailerul german Lidl şi se transformă în magazin şi hotel, iar fabrica Ursus din Cluj, una dintre primele mari fabrici de bere din România, a fost demolată anul trecut.
Dacă în România fabricile mari de bere şi ciocolată sunt transformate în blocuri, magazine sau malluri, în Praga spre exemplu, fabrica de bere Staropramen şi-a păstrat producţia în interiorul oraşului şi este chiar un obiectiv turistic, având amenajat un muzeu la intrarea în fabrică.
În timp ce fabricile devin „incompatibile“ cu prestigiul zonelor centrale din oraşele României, marile lanţuri de hipermarketuri au găsit pe piaţa locală cel mai propice teren pen­tru a-şi dezvolta magazine în zonele cen­trale în condiţiile în care în vest legea le obligă să-şi aşeze magazinele pe suprafaţă mare la periferia oraşelor.