Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu mută şi câştigă la Curte: 5-4 (Gândul)

basescu-ccr.jpg

Foto: gandul.info

De ce avem nevoie de încă un acord cu FMI (România Liberă) - De ce s-au închis şcolile. Decizia istorică a fost un mare chix (Evenimentul Zilei) - 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (Jurnalul Naţional) - Academia va judeca „Istoria secuilor” (Adevărul)

Băsescu mută şi câştigă la Curte: 5-4. Cum reface garnitura Morar - Pivniceru - Dorneanu jocurile la CCR (Gândul)
Instalarea lui Daniel Morar judecător la Curtea Constituţională răstoarnă oficial, din 9 iunie, raportul de forţe în interior în defavoarea USL, pentru următorii trei ani. În noua formulă, numărul judecătorilor numiţi de mâna preşedintelui Traian Băsescu sau de Parlament pe filiera PDL va ajunge la cinci din nouă, numărul de voturi cu care s-au luat în ultimii ani cele mai sensibile decizii la Curte.
Una din mizele legate de CCR până la sfârşitul mandatului lui Traian Băsescu la Cotroceni se anunţă a fi revizuirea Constituţiei, demers din care USL l-a exclus pe preşedinte, dar care trebuie avizat de Curtea Constituţională înainte de a se ajunge al referendum.
O alta ar fi o a treia suspendare, cu care USL îl ameninţă pe Băsescu.
În contrapartidă, USL are însă un plan: introducerea în noua Constituţie a posibilităţii ca deciziile CCR să fie întoarse cu votul a două treimi din parlament.

De ce avem nevoie de încă un acord cu FMI (România Liberă)
Fără un acord cu FMI, „iresponsabilitatea veselă” guvernamentală din perioada 2007-2008 ar fi adus România în situaţia Greciei, afirmă în ultimul său raport, think-tank-ul Expert Forum. Acesta punctează principalele beneficii, dar şi neîmpliniri, ale ultimelor două acorduri semnate de România.
Raportul este un răspuns adresat vocilor, din ce în ce mai dese, ale celor care susţin că România nu mai are nevoie de un acord cu FMI, căci, spun acestea ar fi influenţată negativ capacitatea de dezvoltare a ţării.

De ce s-au închis şcolile. Decizia istorică a fost un mare chix (Evenimentul Zilei)
Furtuna de zăpadă anunţată de meteorologi a fost doar vânt puternic, iar troienele au avut maximum zece centimetri. În urma prognozei exagerate, elevii din Bucureşti şi multe alte zone au stat degeaba acasă.
Pentru prima dată şcolile s-au închis în urma unei avertizări meteo şi nu după ce s-a petrecut deja înrăutăţirea vremii.

95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (Jurnalul Naţional)
Manifestări aniversare au loc de o parte şi de cealaltă a Prutului.
Unirea Basarabiei cu România avea loc la 27 martie 1918, în contextul în care în tot fostul Imperiu Ţarist aveau loc amplele mişcări revoluţionare bolşevice. Basarabenii văzuseră, în miezul acestui tumult revoluţionar, oportunitatea de a se rupe de un imperiu în care fuseseră înglobaţi fără voie la 1812 şi de a-şi făuri o soartă comună cu a românilor de peste Prut.

Academia va judeca „Istoria secuilor” (Adevărul)
Academia Română va analiza mâine problemele de conţinut semnalate în manualul „Istoria secuilor” din care copiii învaţă că românii le-au fost slugi secuilor. Documentul va ajunge pe masa comisiei de specialitate a Academiei. Între timp continuă disputa între specialiştii maghiari şi cei români.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu