Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea manipulare a numirii şefilor de Parchete (România Liberă)

Politica pâinii (Gândul) - Meleşcanu: „E o intensificare a acţiunilor inamicilor externi ai României“ (Adevărul)

Marea manipulare a numirii şefilor de Parchete (România Liberă)
Redactorul şef adjunct Gabriel Bejan scrie despre un eveniment pe care îl consideră periculos pentru justiţie: numirile în fruntea parchetelor au fost folosite de politicieni pentru manipularea maselor şi negoţ politic. Jurnalistul remarcă faptul că în ultimele zile de dezbateri pe acest subiect, nimeni nu a răspuns la o întrebare fundamentală: De ce ar fi acceptat Comisia Europeană  numirile unor persoane în fruntea parchetelor, negociate ca la piaţă între politicieni,  făcute fără respectarea vreunei minime condiţii de transparenţă? Pentru cei care au uitat, reamintim că exact lipsa de transparenţă a fost obiecţia principală a secretarului general al Comisiei Europene, Catherine Day, transmisă Monei Pivniceru cu ocazia precedentei tentative de alegere a celor doi şefi de parchete. Asta chiar în condiţiile în care fostul ministru al Justiţiei organizase, chiar şi de faţadă, un concurs la care au participat mai mulţi procurori.
Întrebarea principală care se ridică în acest moment este: de ce a fost nevoie de punerea în scenă a acestui spectacol? A doua întrebare ar fi dacă toţi actorii implicaţi au ştiut în ce fel de piesă joacă?
O variantă ar fi că Victor Ponta a urmărit să testeze nişte reacţii în USL şi a intrat în acest joc tocmai pentru a vedea ce va face Crin Antonescu. Scopul ar fi fost obţinerea unui avantaj în vederea unor negocieri politice care au loc în alianţă.  Altă variantă este că cei doi au ştiut de la bun început în ce se bagă, iar scopul lor a fost acela de a pregăti terenul pentru schimbări mult mai importante care vor avea loc în justiţie în viitorul apropiat.
Nu este clar nici ce rol a jucat Traian Băsescu în această piesă.
Grav însă este că acest joc murdar s-a făcut pe seama unui domeniu care prin definiţie ar trebui să fie protejat de orice ingerinţă politică.

Politica pâinii (Gândul)
Vizibil iritaţi că într-un document al Finanţelor se recunoaşte că bugetul general consolidat va pierde bani, vreo 0,1% din PIB doar anul acesta, prin reducerea TVA la pâine la 9%, domnii Chiţoiu şi Ponta au reacţionat cel puţin ciudat pentru funcţiile pe care le ocupă. Şi-au negat estimările, scrie Victor Rotariu.
Este evident că reducerea TVA la anumite produse, oricare ar fi ele, înseamnă mai puţini bani în vistieria naţională. Important este ce măsuri se iau în continuare şi dacă scopul final va fi atins. Cum dorinţa asumată a guvernului în acest caz nu este ieftinirea pâinii, pe care nimeni nu o poate garanta, ci reducerea evaziunii fiscale din acest sector, reacţia celor doi oficiali români pare a indica faptul că scopul asumat nu poate fi atins.
Atât timp cât politicienii îşi vor proteja interesele financiare şi nu îşi vor lua mâna lacomă din economie, reducerea taxelor şi impozitelor, cheltuirea eficientă a banului public şi asigurarea unui nivel de trai pe măsura taxelor plătite de contribuabili sunt doar nişte promisiuni politice.

Meleşcanu: „E o intensificare a acţiunilor inamicilor externi ai României“ (Adevărul)
Teodor Meleşecanu directorul SIE, susţine că se poate constata o intensificare a acţiunilor  inamicilor externi ai României, statali şi nestatali, care nu manifestă bunăvoinţă faţă de noul statut al ţării noastre de membru NATO şi UE. Acestea sunt vizibile şi se întâmplă lucruri care nu pot fi explicate altfel, argumentează şeful SIE.
Teodor Meleşcanu nu crede în iminenţa unei conflagraţii mondiale, ci doar în izbucnirea unor tensiuni locale. De asemenea el spune că problemele globale, alimentaţia, energia, problemele sociale şi cele militare nu reprezintă riscuri pentru România, ci oportunităţi.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu