Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Cazul” Victor Ponta (Adevărul)

PDL-Blaga intră în cursa înarmărilor anti-Băsescu (Evenimentul Zilei) - De ce se-mpiedică mereu România? (România Liberă) - HARTA INTERACTIVĂ a nivelului de trai din România (Gândul)

„Cazul” Victor Ponta (Adevărul)
Andrei Pleşu se opreşte asupra a două  principii esenţiale aduse în discuţie de premierul Ponta
1. A fi atent la valorile şi recomandările Uniunii Europene nu e a fi obedient, nedemn, „căzut în genunchi”, ci a fi realist: a înţelege că nu poţi rămîne într-un club, practicînd o juvenilă disidenţă faţă de regulile clubului,
2. Confruntarea politică internă e una din feţele inevitabile ale democraţiei, dar ea nu trebuie să devină un război permanent şi total.
Cele două principii de mai sus mi se par sănătoase, raţionale, mature. Avantajul dlui Ponta este că are, ca să zicem aşa, „spaţiu de creştere”. Nu riscă „încremenirea în proiect” întruchipată, deja, într-o variantă tristă, de dl. Crin Antonescu. Evident, dacă dl. Ponta nu va reveni, mîine, la strategiile sale de alalteieri…Salut, prin urmare, scrie Andrei Pleşu decizia primului ministru de a nu fi, pe viaţă, primul ministru al verii lui 2012, ci primul ministru al unei perspective. Pare să fi pornit pe drumul cel bun.

PDL-Blaga intră în cursa înarmărilor anti-Băsescu (Evenimentul Zilei)
Dacă stai de vorbă cu diverşi membri ai partidului, toţi recunosc că PDL este un partid creat de Traian Băsescu, identificat cu Traian Băsescu, ţinut la guvernare timp de 9 ani (uneori la limita constituţionalităţii) de Traian Băsescu. De aici începe ruptura. Vasile Blaga conduce de ani buni în interiorul PDL opoziţia anti-Băsescu, iar recenta sa campanie electorală internă a fost bazată pe stimularea nemulţumirilor membrilor de partid legate de pierderea guvernării prin asumarea măsurilor nepopulare.
Modul în care Vasile Blaga a preluat conducerea PDL arată că nu se întrevede nici un compromis. Dimpotrivă. Renunţarea la embargoul impus Antenelor pe vremea lui Emil Boc, în condiţiile în care trustul lui Voiculescu nu şi-a schimbat atitudinea faţă de PDL, ci doar l-a sprijinit pe actualul preşedinte al partidului, în eterna logică anti-Băsescu, a fost primul pas.
Numirea Adrianei Săftoiu, un critic acerb al preşedintelui Băsescu şi duşman pe faţă al Elenei Udrea, ca purtător de cuvânt, intră în aceeaşi categorie a gesturilor simbolice. Şi vor urma multe altele, crede Dan Andronic.

De ce se-mpiedică mereu România? (România Liberă)
Pe scurt: stăm grozav la capitolul individualism dar ne lipseşte spiritul antreprenorial, mentalitatea asistenţială e (prea) bine reprezentată în timp ce sentimentul comunităţii e costeliv. Editorialul este semnat de jurnalistul Cristian Dogaru.

 

HARTA INTERACTIVĂ a nivelului de trai din România (Gândul)
Surpriză: Bucureştiul ratează prima poziţie în topul localităţilor cu cel mai ridicat nivel de trai// Sătmărenii trăiesc cel mai puţin, iar angajaţii din Harghita câştigă cele mai mici salarii// Cât de grea este viaţa în judeţul Vaslui
gândul prezintă prima analiză, judeţ cu judeţ, a condiţiilor reale de viaţă din România. Au fost puşi cap la cap cei mai importanţi şapte indici socio-economici de la nivel naţional, pe baza datelor a trei instituţii publice, mai exact Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Comisia Naţională de Prognoză.
Marea surpriză a clasamentului o reprezintă poziţia pe care s-a clasat Capitala. În ciuda aşteptărilor, Municipiul Bucureşti nu este cel mai bun loc din România în care să trăieşti. Acesta a pierdut prima poziţie a podiumului în faţa "motorului economic" din vestul ţării - judeţul Timiş.
Capitala se poate lăuda cu cel mai mare salariu mediu net din România, cu cea mai mare suprafaţă a spaţiilor verzi din ţară, cu cel mai ridicat procent al gospodăriilor conectate la reţeaua de canalizare, cu cea mai ridicată contribuţie a locuitorilor la economie, precum şi cu cea mai ridicată speranţă de viaţă din România.
Poziţia în top a judeţelor a fost determinată de punctajul obţinut de acestea la şapte capitole: rata şomajului, salariul mediu net, contribuţia locuitorilor la economia locală (PIB per capita), speranţa de viaţă la naştere, procentul gospodăriilor racordate la reţeaua de canalizare, rata criminalităţii şi suprafaţa spaţiilor verzi aflate în zonele urbane.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu