Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce nu rupe Ponta legătura cu Biserica (România Liberă)

Ce înseamnă invitarea lui Adrian Năstase la Congresul PSD (Adevărul) - Alertă de la UNICEF: Austeritatea afectează copiii, inclusiv în România! (Jurnalul Naţional)

De ce nu rupe Ponta legătura cu Biserica (România Liberă)
Redactorul şef adjunct, Sabina Fati, scrie în editorial, că "Biserica Ortodoxă Română (BOR) se consideră mai puternică decât orice partid politic, mai puternică decât orice guvern sau om politic autohton, fiindcă se bazează pe aproape 90 la sută din cetăţenii ţării, care la recensământ s-au declarant ortodocşi.
Biserica Ortodoxă Română şi-a dovedit nu doar lipsa de moralitate, ci şi de smerenie, de modestie şi umilinţă. În plină criză economică BOR este mai preocupată să-şi construiască  marea catedrală mai ales pe spezele statului, decât să se implice în complicatele probleme sociale. Patriarhia deţine peste 40 de licenţe radio, o agenţie de ştiri, o televiziune şi un ziar, toate întreprinderi neprofitabile, necesare însă în propaganda BOR. 
Toate bisericile primesc bani de la stat proporţional cu numărul enoriaşilor, dar numai Biserica Ortodoxă Română s-a revoltat când a aflat că se dezbate public ideea renunţării la sponsorizarea statului, în schimbul trecerii la finanţarea directă de către cetăţeni prin alocarea unui procent din veniturile sale anuale. Premierul Victor Ponta care se declară socialist ar putea să-şi demonstreze ataşamentul faţă de ideologia pe care o reprezintă rupând pentru prima data complictăţile dintre BOR şi Statul Român. O despărţire de acest fel s-ar  atenua până la alegeri şi premierul n-ar suferi mari pagube, dar va fi una dintre principalele mărturii că în România, Statul se poate, în sfârşit, separa de Biserică. BOR se teme de testul fidelităţii, în urma căruia ar putea afla cât de puţini ortodocşi i-ar da bani, iar lui Ponta îi e frică să nu fie afurisit şi ponegrit de preoţi". 

Ce înseamnă invitarea lui Adrian Năstase la Congresul PSD (Adevărul)
"Poate fi un gest uman faţă de fostul lider suprem, ajuns acum într-o situaţie ingrată - dar parcă gesturile umane se fac în altă parte, nu la un congres de partid. La un congres de partid se fac gesturi politice.
Invitarea la congresul PSD a unui om cu o situaţie juridică atât de complicată şi de imprevizibilă poate fi citită într-un singur fel: ca un gest de frondă, de sfidare la adresa unei Justiţii care l-a trimis pe fostul lider suprem puţin pe la închisoare. Dacă adăugăm acest gest la forfota parcă tot mai mare care se aude în Parlament, însemnând tot felul de iniţiative şerpeşti menite să intimideze sau să anihileze instituţiile de aplicare a legii, s-ar putea să ne trezim într-o zi, pe nesimţite, într-o ţară precum cea de acum 10 ani. V-aţi dori o aşa restauraţie?" întreabă Liviu Avram.

Alertă de la UNICEF: Austeritatea afectează copiii, inclusiv în România! (Jurnalul Naţional)
Politicile de austeritate din statele dezvoltate afectează copiii, atrage atenţia UNICEF în raportul său anual privind situaţia copiilor în ţările cu economii avansate, în care România se plasează pe  locul 29, ultimul. Olanda, Norvegia, Islanda, Finlanda şi Suedia ocupă primul loc în clasament, Franţa pe 13, în spatele Sloveniei, SUA fiind pe locul al 26-lea printre ţările citate.
Raportul examinează schimbările condiţiei copilului în deceniul 2000-2010 în 29 de state, conform unor criterii de reuşită şcolară, rata natalităţii la adolescente, nivelul obezităţii infantile, prevalenţa agresiunilor şi a consumului de tutun, alcool şi droguri.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu