Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pot decide magistraţii cât mai durează mandatul lui Ponta? (România Liberă)

Şpagă pentru cartierul săracilor. Radu Mazăre şi mituitorul său sunt liberi (Evenimentul Zilei) - Ce plan are Guvernul ca să nu piardă 700 de milioane de euro pentru autostrăzi. INTERVIU cu ministrul Eugen Teodorovici (Gândul) - Preoţii care ne-au trădat şi au făcut pact cu Securitatea (Adevărul)

Şpagă pentru cartierul săracilor. Radu Mazăre şi mituitorul său sunt liberi (Evenimentul Zilei)

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au judecat, ieri, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului Radu Mazăre (PSD), acuzat că ar fi luat o mită de 175.000 de euro. Anchetatorii susţin că edilull Constanţei i-ar fi facilitat unui om de afaceri câştigarea licitaţiei pentru construirea cartierului Henri Coandă, numit şi cartierul săracilor. După 24 de ore de arest şi după un proces care a durat mai bine de şase ore, magistraţii au decis ca acesta să fie anchetat sub control judiciar. Mituitorul lui, Morgenstern Avraham,va fi cercetat tot sub control judiciar.
Dosarul în care Mazăre este audiat la DNA este instrumentat de Ana Dana,  acelaşi procuror care-l anchetează şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, acuzat şi el de fapte de corupţie. În ultima perioadă, cei doi au cerut desfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pot decide magistraţii cât mai durează mandatul lui Ponta? (România Liberă)

Prim-ministrul ar putea să-şi păstreze funcţia până când magistraţii vor demonstra că şi-a ajutat baronii să privatizeze funcţiile statului sau va fi, poate, nevoit să plece chiar mai devreme, dacă oamenii lui de bază din teritoriu se revoltă împotriva lui, speriaţi de amploarea anchetelor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), scrie Sabina Fati, redactor şef adjunct România Liberă.
Episodul Duicu este doar o mostră a felului în care premierul a fost îngenunchiat de baroni şi a felului în care au fost construite reţelele de interese ale acestora, încercând fiecare să acapareze şi părţi ale centrului. Dacă fiecare baron al PSD îşi revendică în acelaşi fel câte o halcă pe care apoi Victor Ponta i-o face cadou, România se va transforma în terenul de joc al acestor oameni puternici, care îl conduc pe prim-ministru. Radu Mazăre este doar o altă faţă, mai lacomă, a aceleiaşi monede.
Cât timp va mai rămâne Victor Ponta în funcţia de premier? Până va termina de privatizat Guvernul şi instituţiile publice între membrii de seamă ai PSD? Sau până când procurorii vor găsi destule probe pentru a arăta că se află în cârdăşie cu cei pe care îi apără indiferent de numele pe care aceştia le poartă: Duicu, Mazăre, Prioteasa, Constantinescu etc.?

Decizia finală în cazul Diaconu, un precedent periculos (România Liberă)

Hotărârea definitivă a Curţii de Apel Bucureşti prin care Mircea Diaconu poate candida la euroalegerile din 25 mai, deşi a fost declarat incompatibil, deschide drumul pentru ocuparea de funcţii de către politicienii cu probleme similare. Cu singura condiţie, de pildă, să opteze pentru altă funcţie decât cea în care au fost declaraţi incompatibili. “România liberă” vă prezintă cum s-a strecurat în lege un articol controversat şi cum a fost acesta interpretat în mod diferit de  magistraţii mai multor instanţe.

Ce plan are Guvernul ca să nu piardă 700 de milioane de euro pentru autostrăzi. INTERVIU cu ministrul Eugen Teodorovici (Gândul)

Guvernul are ambiţia de a atrage 80% din fondurile pe care Uniunea Europeană le-a pus la dispoziţie, respectiv 6,2 miliarde de euro. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a explicat la Gândul LIVE care este planul executivului pentru a obţine această performanţă, dar şi soluţiile identificate pentru ca România să nu piardă 700 de milioane de euro din cauza întârzierilor înregistrate la construcţia de autostrăzi, unde până şi semnarea contractelor a fost amânată de numeroase dăţi.
O strategie luată în calcul pentru finanţarea proiectelor de infrastructură este majorarea procentului decontat de Comisia Europeană, până la 95% din valoarea totală a proiectelor finanţate de la bugetul statului sau de la alţi parteneri internaţionali, faţă de 85%.

Preoţii care ne-au trădat şi au făcut pact cu Securitatea (Adevărul)

Arhivele Securităţii au scos la iveală faptul că printre turnătorii regimului comunist s-au numărat şi înalţi prelaţi sau simpli preoţi. O parte dintre ei şi-au păstrat şi astăzi funcţiile în ierarhia Bisericii, alţii s-au răspopit şi au eşuat în politică. Adevarul.ro vă prezintă poveştile turnătorilor cu sutană.