Opriţi legea retrocedărilor şi interziceţi cesionarea drepturilor litigioase! (Ziarul Financiar)

USL propune prag de 30% pentru referendum (Jurnalul Naţional) - Scandalul case pentru generali. Filiera profitorilor cu epoleţi (Evenimentul Zilei) - Cum i-a sabotat Fenechiu pe managerii privaţi ai CFR (Adevărul) - De ce nu-şi condamnă România torţionarii (România Liberă)

Opriţi legea retrocedărilor şi interziceţi cesionarea drepturilor litigioase! (Ziarul Financiar)
Cea mai mare bulă speculativă a următorului deceniu cu păduri şi terenuri ale statului în valoare de peste 10 miliarde de euro care vor fi putea fi cumpărate cu puncte este pe cale să se nască prin noua lege a retrocedărilor.
Guvernul nu trebuie să îşi asume răspunderea pentru noua lege pentru că sistemul complicat de despăgubire prin video-licitaţii şi achiziţii cu puncte va face ca cesionarii de dosare să fie principalii beneficiari şi nu foştii proprietari.
Pentru a evita crearea unui Fond Proprietatea 2, Ziarul Financiar cere interzicerea cesionării drepturilor litigioase, plafonarea despăgubirilor, dezbaterea legii în Parlament, verificarea celor 200.000 de dosare rămase nesoluţionate şi publicarea persoanelor care au încasat cele mai mari compensaţii.

USL propune prag de 30% pentru referendum (Jurnalul Naţional)
Premierul Ponta spune că “boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale“.Deputatul PDL Elena Udrea a criticat intenţia USL de reducere a pragului de prezenţă la referendum, arătând că, din punctul său de vedere, ar fi mai utilă o lege care să dea posibilitatea celor din străinătate să voteze prin corespondenţă.
Bulgaria are o lege a referendumului care nu prevede o prezentţă de minim 50% din populaţia cu drept de vot ca o condiţie pentru validare. Pragul este de 30% şi decizia revine Parlamentului în caz de neatingere a acestuia.

Scandalul case pentru generali. Filiera profitorilor cu epoleţi (Evenimentul Zilei)
Corneliu Dobriţoiu şi-a pregătit de anul trecut tertipurile avocăţeşti împotriva DNA: vila de la ţară nu este locuinţă.
Fostul ministru al Apărării, senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu, a fost pus sub acuzare ieri de procurorii DNA pentru participaţie improprie la abuz în serviciu.Politicianul este cercetat pentru modul în care şi-a achiziţionat apartamentul de serviciu la un preţ sub venţionat, după ce a dat o declaraţie falsă în faţa notarului.
Evenimentul zilei publică în exclusivitate lista celor 12 gradaţi cercetaţi pentru achiziţii subvenţionate.

Cum i-a sabotat Fenechiu pe managerii privaţi ai CFR (Adevărul)
Intrarea prea abruptă a managerilor privaţi în „viesparul“ afacerilor de partid de la CFR i-a deranjat extrem de rău pe oficialii Ministerului Transporturilor, care au determinat demisia în bloc a conducerii executive.
Pentru a curăţa bugetul statului român de diverşii dăunători care-i dau tot felul de găuri, Fondul Monetar Internaţional a recomandat Guvernului de la Bucureşti să numească manageri privaţi, independenţi politic, la companiile publice din industrie, transporturi şi energie. Reţeta pare simplă, la prima vedere (privatul independent opreşte hemoragia financiară şi nu cheltuieşte resursele decât exclusiv pentru redresarea şi dezvoltarea întreprinderii), dar s-a dovedit a fi extrem de complicată în mediul economico-politic de la noi. Cel mai bun exemplu în acest sens este „telenovela“ managementului privat de la CFR SA.

De ce nu-şi condamnă România torţionarii (România Liberă)
Sidonia Bogdan scrie despre subiect după ce zilele trecute a vuit ştirea că Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a început investigaţiile pentru 35 de persoane suspectate de crime politice în timpul regimului comunist, cu scopul de a sesiza Parchetul şi a începe urmărirea penală împotriva lor. "Românii cu convingeri anticomuniste s-au arătat entuziaşti, în schimb cercetătorii, care au urmărit, în ultimii 23 de ani, modul în care autorităţile au îngropat procesele care vizau crimele regimului comunist, au zâmbit trist. n ultimii şapte ani, de cînd Parchetul General este condus de Laura Kövesi, nu a fost deschisă nici o acţiune penală pentru crime şi abuzuri politice comise în timpul regimului comunist. NUP-urile au curs pe linie. În România, condamnarea regimului criminal comunist se face simbolic, în cărţi, de o mână de intelectuali preocupaţi de regimurile totalitare" consideră jurnalista.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu