
Presa românească
Ne-am săturat de miniştri ai transporturilor rupţi de realitate, care nu pun piciorul în tren (Ziarul Financiar)
Ne-am săturat de miniştri ai transporturilor rupţi de realitate, care nu pun piciorul în tren (Ziarul Financiar)
Ministrul transporturilor Relu Fenechiu spune cu nonşalanţă că nu a mers cu trenul de trei-patru ani, nici măcar după ce a devenit, de patru luni, ministru al transporturilor. Cum poţi fi ministru fără să vezi personal ce condiţii sunt în trenuri şi în gări?
Fenechiu a devenit astfel expresia perfectă a clasei politice care, deşi este chemată să administreze eficient şi performant bunurile publice, nu îi pasă în realitate cum arată şi cum funcţionează acestea.
Cel mai puternic partid al ţării, PSD, şi-a ales noua conducere pentru următorii ani. Pentru România politică alegerile nu au adus vreo surpriză. Pentru România economică, dacă ne uităm cine va conduce PSD-ul, dincolo de Victor Ponta, ar trebui să ne facem probleme şi să punem întrebări. Cristian Hostiuc, director editorial ZF, se opreşte asupra frazei care va schimba de mâine România : „Ţara asta ar trebui să înceapă să se dezvolte pe baza unui program strategic”. Problema este că în fieful liderului politic care a spus-o 70% din oameni nu muncesc.
PSD, împreună cu PNL au 70% din puterea politică a României, cum nu a avut-o nimeni. Din păcate liderii politici ai acestei alianţe, provin din zone unde protecţia socială este cuvântul de ordine şi nu dezvoltarea economică. Dar vorba vicepremierului Liviu Dragnea: „avem o responsabilitate uriaşă pe care am primit-o (prin votul din decembrie –nr.) ... facem regiuni în România,să intrăm şi noi rândul ţărilor dezvoltate”. Până una alta, economia patinează, investiţiile ne ocolesc, oamenii de afaceri gâfâie încercând să rămână la suprafaţă….
Gruparea anti-Antonescu are ”INIŢIATIVĂ” (Gândul)
După Mişcarea Populară, înfiinţată de Traian Băsescu după ce s-a supărat pe PDL-ul lui Blaga, luni apare Iniţiativa România LIberală înfiinţată de liberalii care s-au supărat pe PNL-ul lui Crin Antonescu. Ambele sunt mişcări ”civice” înfiinţate de oameni politici. Între ele nu există încă vreo intenţie de colaborare, însă unul dintre liberalii fondatori ai IRL a declarat pentru gândul că formaţiunea nou lansată la apă va colabora cu Mihai Răzvan Ungureanu, care, de altfel, a şi fost invitat la lansare.
Sebastian Lăzăroiu: „ARD a fost făcută în jurul ciolanului. Dreapta trebuie să se adune în jurul valorilor” (Evenimentul Zilei)
Consilierul prezidenţial crede că Alianţa „România Dreaptă” a fost o construcţie politică făcută pe picior. El le-a reproşat liderilor ARD că primul lucru pe care l-au făcut, după ce s-au aşezat la masă, a fost acela de a-şi împărţi locurile de parlamentari. În interviul acordat EVZ Sebastian Lăzăroiu a vorbit despre planurile Mişcării Populare, dar şi despre coabitarea preşedinte-premier.
Cum a cheltuit ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, 11 milioane de euro pe hârtie de făcut avioane (Adevărul)
În primul său mandat, ministrul Sănătăţii a avut planuri mari de schimbare a sistemului sanitar românesc. Atăt de mari încât părea că banii nu sunt şi nu vor fi vreodată o problemă pentru construirea a 25 de spitale judeţene şi regionale de urgenţă. În 2008 s-a apucat de făcut licitaţii, de atribuit contracte grase pentru realizarea de studii de fezabilitate. A cheltuit 40 de milioane de lei doar pe documentaţie. Visul de salvator al Sănătăţii româneşti s-a terminat brusc, odată ce Nicolăescu s-a trezit că nu mai era ministru. Trei ani mai târziu, în 2011, ministrul Sănătătăţii Cseke Attila a încercat să doneze maculatura adunată. Fără succes. Verdictul: o avere cheltuită pe spitale-fantomă.
Bulgaria vrea garanţii de la România pe un subiect controversat (România Liberă)
Bulgaria şi România duc în continuare negocieri pe un diferend legat de delimitarea platoului continental, dar spiritul în care se desfăşoară este „constructiv”, susţine ambasadorul Bulgariei la Bucureşti, Aleksandar Filipov, într-un interviu acordat României libere. Totuşi, aminteşte diplomatul, graniţele dintre cele două ţări nu mai pot suferi modificări.
Pe de altă parte, Sofia şi Bucureştiul trebuie să dezvolte proiecte comune pentru a atrage împreună finanţări externe, inclusiv din fondurile UE, iar cât priveşte zona de securitate, chiar dacă Rusia a exprimat o poziţie ostilă în contextul instalării unor elemente ale scutului anti-rachetă la Deveselu, Bulgaria va acţiona în conformitate cu angajamentele asumate la intrarea în NATO.
Un dosar care ar putea influenţa totuşi relaţia bilaterală este cel al exploatării gazelor de şist.