Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine poate profita de frica lui Ponta: Rusia? (România Liberă)

Ponta A SEMNAT. După mai bine de 20 de ani de lobby la Guvern, maghiarii din România îşi văd visul cu ochii (Gândul) - După cinci ani de criză, piaţa muncii nu reuşeşte să-şi revină (Ziarul Financiar) - Pe ultima sută de metri! Ce vacanţă vor românii pentru Paşte? (Capital)

Se apropie Rusia de gurile Dunării? (România Liberă)

Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat ieri, în unanimitate, o solicitare către Parlamentul Rus şi preşedintele Vladimir Putin de recunoaştere a independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia. În aceeaşi zi, grupuri de separatişti proruşi au proclamat la Odesa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, după anexarea Crimeii, „Republica Populară Odesa”. Cu tentativele de încercuire în est şi sud a Ucrainei şi cu pretenţiile transnistrene, perspectiva ca gurile Dunării să fie a doua ţintă a lui Putin, aşa cum se temea preşedintele Traian Băsescu, pare să se confirme.
Cine poate profita de frica lui Ponta: Rusia? se întreabă redactorul şef adjunct Sabina Fati.
Rusia priveşte cu bunăvoinţă spre Victor Ponta, mai ales după ce premierul a anunţat că îşi mută biroul la Ministerul Apărării Naţionale. Moscovei îi place să aibă în apropiere lideri slabi pentru că îi poate manevra cu uşurinţă. Victor Ponta s-a pus de mai multe ori în situaţii ruşinoase sau ridicole, dar niciodată până acum nu a părut să fie un fricos.
Fuga de propria echipă de la Palatul Victoria, enervarea publică faţă de procurorii anticorupţie şi argumentul premierului pentru transferarea sa în cazarmă le demonstrează aliaţilor occidentali cât de grav ar fi să câştige Victor Ponta alegerile prezidenţiale, iar ruşilor le arată cât de simplă ar fi ecuaţia lor cu România într-o astfel de eventualitate, scrie Sabina Fati.

Ponta A SEMNAT. După mai bine de 20 de ani de lobby la Guvern, maghiarii din România îşi văd visul cu ochii (Gândul)

Un grup de 42 deputaţi PSD, printre care Victor Ponta şi Liviu Dragnea, au iniţiat o propunere legislativă care reglementează aprobarea, arborarea şi folosirea de către unităţile administrativ teritoriale a steagurilor proprii, ca simbol local.
Cui îi fâlfâie steagul
În editorial, jurnalista Rodica Ciobanu scrie că dacă ar fi în locul UDMR, nu ar fi foarte încrezătoare în cuvântul PSD. M-aş înarma, în primul rând, cu răbdare, fiind aproape sigură că iniţiativa cu pricina nu va fi pusă în dezbatere anul acesta, care, fiind unul electoral, exclude, teoretic, iniţiativele ce lezează simţirea naţionalistă a unui segment al majorităţii. În al doilea rând, m-aş aştepta ca proiectul după ce a fost tergiversat pe cât posibil să pice la vot într-o cameră şi să se întoarcă la comisie. Aşa se întâmplă întotdeauna cu proiectele incomode Puterii, iar UDMR – deşi parte a acesteia – a avut de-a lungul timpului  mai multe astfel de experienţe, inclusiv cu PSD/PDSR. Premierul Ponta, semnatar al protocolului de guvernare cu UDMR, va ridica din umeri şi va scăpa de responsabilitate prin dedublare: domnia sa este prim ministru şi nu poate dicta Parlamentului. Uniunea supărată şi îndurerată nu trebuie însă compătimită, deoarece îşi va păstra o justificare nobilă ca să se ghiftuie şi în viitoarea guvernare. Iar steagul secuiesc va fi agitat, provocator, în ilegalitate.

După cinci ani de criză, piaţa muncii nu reuşeşte să-şi revină (Ziarul Financiar)

Doar 50.000 de locuri de muncă noi au fost create în ultimul an, şomajul a rămas la un nivel de peste 7%, iar creşterile salariale – invizibile.Economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de muncă „pierdute“ în anii de criză, însă firmele au fost prudente în materie de noi angajări şi au preferat să rămână pe o structură de personal „subţiată“.

Pe ultima sută de metri! Ce vacanţă vor românii pentru Paste? (Capital)

Datele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural arată că pensiunile şi hotelurile din judeţul Braşov sunt rezervate în proporţie de aproape 80%. O cameră la o pensiune poate fi închiriată aici cu 40 de lei sau chiar cu 400, calculat în funcţie de numărul de margarete şi de condiţiile oferite. Cele mai solicitate: Bran, Moeciu, Poiana Mărului, Râşnov. Poiana Braşov rămâne cea mai scumpă staţiune din zonă.
Estimările turoperatorilor duc vânzările pentru vacanţa de Paşte aproape de 2013. Dar nu mai mult. Iar explicaţia este simplă: anul trecut, Paştele a fost sărbătorit în acelaşi timp cu minivacanţa de 1 Mai.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu